directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Gordon Brown convoca eleccions britàniques pel 6 de maig

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El 6 de maig. Ja tenen data les eleccions britàniques més disputades de les darreres dècades. El primer ministre del Regne Unit, Gordon Brown, ha convocat aquest dimarts les eleccions, obrint de forma oficial una de les campanyes electorals més frenètiques i intenses que es recorden al país. De fet, laboristes i conservadors lluiten des de fa mesos per aconseguir la confiança ciutadana que els donarà les claus del 10 de Downing Street, mentre que liberal demòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos aspiren a ampliar el seu suport per exigir més influència a Westminster. Amb l'economia com a tema estrella, la campanya comptarà per primer cop amb debats televisats dels líders dels grans partits.
Gordon Brown, David Cameron
Comparteix
   


Etiquetes
Amb la tradicional visita a la Reina Isabel II per demanar-li la dissolució del parlament –que es farà efectiva el 12 d'abril-, Gordon Brown ha donat el tret de sortida a la campanya electoral. Tots els partits tenen per davant quatre setmanes de campanya en què han de convèncer a uns ciutadans desencantats amb la política després de l'escàndol de les despeses parlamentàries de l'any passat.

És la primera vegada que el laborista Gordon Brown, el conservador David Cameron i el liberal demòcrata Nick Clegg lideren la candidatura dels seus partits a les eleccions generals. Brown, tot i ser primer ministre, mai ha estat escollit a les urnes, ja que va ser nomenat directament per Tony Blair quan aquest va dimitir el 2007 pel desgast amb la guerra de l'Iraq.

Gordon Brown, 'un home corrent'
El lideratge de Gordon Brown ha estat qüestionat en diverses ocasions durant els darrers anys, especialment després de la humiliant derrota del partit laborista a les eleccions europees, quan va ser la tercera força amb poc més d'un 15% dels vots. Amb tot, Brown ha mantingut la confiança dels ciutadans, especialment per la seva gestió de la crisi econòmica. De fet, després de mesos d'estar a una desena de punts dels conservadors a les enquestes, des de principis del 2010 Brown s'acosta a Cameron i les últimes enquestes el situen a només quatre punts de distància. En el seu discurs d'anunci de les eleccions, Brown ha assegurat que és 'un home corrent, d'origen corrent', i ha demanat als britànics 'el mandat' per continuar recuperant l'economia del país.

David Cameron, el conservador 'modern'
David Cameron pretén representar la imatge fresca i jove dels conservadors britànics amb un partit que, segons ell, té propostes 'radicals' i 'modernes'. Va aconseguir el lideratge del partit de forma sorprenent després de la derrota electoral Tory el 2005. Si guanya aquest 6 de maig les eleccions, Cameron, amb 44 anys, es convertiria en el primer ministre britànic més jove en més d'un segle. Amb tot, Cameron té una imatge elitista que per alguns analistes l'allunya dels ciutadans de peu. Potser per això, Cameron ha centrat el seu primer discurs electoral en els 'grans oblidats' de l'executiu laborista. 'Lluitarem aquestes eleccions pels grans oblidats –els joves, els grans, els rics, els pobres, els negres, els blancs, els gays', ha dit.

Les terceres candidatures
Tot i que no tenen possibilitats d'entrar al 10 de Downing Street, els liberal demòcrates i els partits nacionalistes podrien tenir un fort impacte en aquestes eleccions, especialment si ni laboristes ni conservadors obtenen una majoria suficient per formar govern. El líder liberal demòcrata, Nick Clegg, ha assegurat que el seu partit és l'únic que representa un 'canvi real' en la política britànica. Els nacionalistes escocesos i gal·lesos s'han aliat en una campanya conjunta en què reclamen més veu i més poders per les seves respectives nacions a canvi del suport a les polítiques del nou executiu britànic.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.