directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Cervera neteja la seva imatge, mai va ser fidel a Felip V

Aclareix que va ser fidel a Carles III i espera trencar amb la imatge d’una Cervera vinculada al Borbó durant la Guerra de Successió

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

La Paeria de Cervera està preparant una sèrie d'accions per donar a conèixer a tot el país que la ciutat va ser fidel a Carles III i no a Felip V. D'aquesta manera, espera trencar la imatge negativa que s'havia donat quan es relacionava la ciutat amb la Guerra de Successió. Entre les accions que es volen portar a terme hi ha la invitació al director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, a visitar l'Arxiu de Cervera i la creació d'un seminari amb una taula rodona amb historiadors de prestigi. Segons el paer en cap, Ramon Royes, serà també ''imprescindible un acte institucional amb la presència del president de la Generalitat per donar per aclarida aquesta fase de la nostra història''.
 
  




Comparteix
   


Etiquetes
L'afer surt de quan el paer en cap de Cervera es va reunir amb el màxim responsable de la comissió organitzadora dels actes del tercer centenari dels fets de 1714, Miquel Calçada, i entre altres coses li va manifestar la necessitat d'aprofitar aquest esdeveniment per explicar la veritat dels fets respecte la suposada fidelitat de Cervera a Felip V.

Royes va parlar arran del resultat d'un estudi realitzat per l'historiador cerverí Josep M. Llobet i Portella en el qual es demostra que la ciutat va ser fidel a l'arxiduc Carles d'Àustria, segons es demostra en les actes municipals del 5 de setembre de 1705. En aquestes actes, conservades a l'Arxiu Comarcal de Cervera, consta que ''es dóna l'obediència al senyor Carles tercer''.

El dia 11 d'octubre de 1705 consta a les actes que la ciutat de Cervera celebra la rendició de Barcelona a les tropes de Carles d'Àustria amb tres dies de tocs de campanes i ofici solemne, entre altres celebracions. Així mateix, queda reflectit en les actes del dia 24 de desembre de 1705 la celebració a Cervera per la rendició de la ciutat de València a mans de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria.

Segons Josep M. Llobet, entre els historiadors sempre ha estat clar que Cervera no havia estat fidel a Felip V, però l'estudi que ell va fer l'any 2006 en el qual va poder transcriure aquestes actes de 1705 són la prova definitiva que demostra que no sols Cervera no havia estat fidel al Borbó sinó que ho va ser a l'arxiduc dels Àustries. En un àmbit més popular sí que ha existit la idea que la ciutat de Cervera havia estat fidel a Felip V, sense ser veritat.

L'any 1713 Cervera va enviar dos síndics a Madrid per negociar la reconstrucció de la ciutat, que havia quedat devastada per la guerra, i per aconseguir més diners van dir al rei Felip V que li havien estat fidels, sense ser veritat. Aquest fet i la construcció de la Universitat de Cervera van donar peu a la falsa llegenda sobre la ciutat.

Segons Josep M. Llobet, la construcció de la Universitat de Cervera obeeix a l'objectiu de la corona de tancar totes les universitats catalans i obrir-ne una de nova en un lloc tranquil, al centre de Catalunya i sense militars, però mai a una recompensa per la fidelitat de Cervera.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
PereelDigne fletxa Granollers
19 de setembre de 2012, 19.20 h

Ja comença a ser hora de rescatar la veritat contra la conspiració històrica espanyola. Amb la independència descobrirem veritats amagades i manipulades que seran de l'alçada d'un campanar. Cal reconstruir tota la història i la cultura de Catalunya i dels Països Catalans amb noves prespectives i amb historiadors i historiadores de renom i aconseguint el reconeixement internacional.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
19 de setembre de 2012, 13.58 h

Tu parate en la ortografia y no en la invencion de mentiras y tergiversacion de la historia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
19 de setembre de 2012, 09.22 h

Halaaaa. Es diu: Mai NO va ser fidel a Felip V


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.