directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 15:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Comença el ple que podria aprovar la retallada de l'Estatut

Els magistrats del Tribunal Constitucional espanyol podrien enllestir la sentència definitiva avui o demà

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Tribunal Constitucional espanyol inicia aquest dimecres la que podria ser la darrera deliberació sobre l'Estatut, segons les filtracions de la darrera setmana. A la reunió dels magistrats, que possiblement s'allargarà fins dijous, s'estudiarà el text que presenta la ponent Elisa Pérez Vera, i és possible que es voti la retallada definitiva del text. Cal recordar que segons les darreres filtracions el TC retallarà l'Estatut i n'eliminarà el terme nació, els drets històrics i els símbols nacionals. En aquesta setmana prèvia al ple del TC s'han pronunciat bona part de les formacions polítiques catalanes.  Des d'ERC Joan Ridao advertia que no se sumaran a cap resposta unitària que accepti una retallada. Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, rebaixava les expectatives, en assegurar que no li consta que ja hi hagi una majoria suficient per sentenciar el text, un escepticisme que també comparteix Duran i Lleida.
tribunal constitucional tc
Comparteix
   


Etiquetes
El primer recurs que es va presentar contra l'Estatut va ser el que va ser interposat per centenar de diputats del PP, de més de 400 folis, que es va presentar el 31 de juliol del 2006. Anava dirigit contra 114 dels 223 articles del text, nou disposicions addicionals i tres disposicions finals, la meitat del cos del nou Estatut.

El text interposat pels populars assenyalava que l'Estatut vulnerava la Carta Magna espanyola i se centrava especialment en el preàmbul – on l'aspecte més polèmic és la definició de Catalunya com a nació-, el dret i deure de conèixer el català, la relació bilateral entre Catalunya i l'Estat, el blindatge de competències i el sistema de finançament i els articles referents al Poder Judicial.

La sentència de l'Estatut podria aparèixer després de gairebé quatre anys de deliberacions marcats pels intents d'un i altre bàndol per decantar l'equilibri de forces al seu favor. Tan bon punt es van presentar recursos, va començar la batalla de recusacions contra magistrats del Tribunal Constitucional (TC) per apartar-los de les deliberacions i assegurar la majoria aritmètica al ple del TC.

Les filtracions pronostiquen retallada

Les filtracions dels darrers mesos indiquen que el final del via crucis de l'Estatut al Tribunal Constitucional espanyol podria acabar amb retallada, una condició que ni la societat civil catalana ni, a priori, el Govern català estarien disposats a acceptar.

Des de la societat civil la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va assegurar a directe!cat que 'qualsevol modificació del text es veurà com una agressió' a la voluntat del poble català.

Per la seva banda i després de mesos de negar-s'hi, el president de la Generalitat, José Montilla, començava a preparar fa setmanes una hipotètica resposta unitària a una retallada de l'Estatut en adreçar-se per carta a diverses entitats de la societat civil demanant-los el seu suport.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
atlasac fletxa Vila-real
14 d'abril de 2010, 10.44 h

I....què m´importa a mi el que vulguen fer o desfer a Madrid, JO SOC INDEPENDENTISTA, el que m´importa és el què diuen i volen els d´aquí...,-i jo opino que els nostres? (quina barra que tinc) son els que estan a favor dels d´allà, és hora que TOTS ho tinguen ben PRESENT que MAI han estat a favor nostre, a vegades ho han dit (per TOT el morro),-VISCA els del COR PUR els INDEPENDENTISTES està clar, que som els primers que volem JUSTICIA!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Eduard fletxa Calella
14 d'abril de 2010, 08.55 h

El prostitucional....


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.