directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 01:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Greenpeace denuncia que només es detenen l'1% dels responsables d'incendis forestals

La meitat dels focs els han provocat agricultors i ramaders irresponsables

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Greenpeace ha presentat aquest dimecres l'informe 'Incendiaris', en què denuncia que només es detenen l'1% dels responsables d'incendis forestals i tan sols el 20% d'aquests acaben enjudiciats. Tot i que l'origen i la causa de molts focs no s'arriba a esbrinar, l'organització ecologista ha inclòs en l'informe vuit perfils de persones que provoquen, amb intenció o sense, els incendis forestals. Segons les dades del Ministeri de Medi Ambient des del 1996 i fins al 2005, els 'agricultors irresponsables' i els 'ramaders inconscients' han provocat la meitat dels incendis de l'estat espanyol, que són uns 20.000 anuals.
foc bosc catalunya bosc estiu
Els primers focs a Catalunya

Comparteix
   


Etiquetes
Amb aquest treball, Greenpeace vol posar damunt la taula el desconeixement de les administracions sobre l'origen i la causa de molts focs, ja que no s'arriben a saber els condicionants del 47% dels incendis. Tot i considerar que són un problema de primer ordre per al medi ambient, els ecologistes alerten que encara existeixen molt dubtes i quan es troben els culpables no se'ls castiga.

Amb la intenció de treure de l'anonimat els responsables dels incendis, Greenpeace ha identificat vuit arquetips dels causants dels focs de les últimes dècades. Estan trets de les persones que apareixen en els informes de Medi Ambient, els anàlisis de detinguts per la Guàrdia Civil i els perfils que dedueixen de sentències per aquesta causa.

Així, els 'agricultors irresponsables', anomenats així perquè cremen matolls de forma poc controlada, són els causants del 31% dels incendis i de la destrucció del 13,9% de la superfície forestal cremada. Els 'ramaders inconscients', que també cremen herbes per a la regeneració de les pastures, han provocat el 21,5% dels incendis i el 26,5% de la superfície cremada.

Després d'aquests vénen els 'piròmans', persones amb un trastorn que els empeny a cremar i que tenen un gran ressò en els mitjans de comunicació, a qui Greenpeace atribueix el 7,5% dels focs i el 4,9% de la superfície incendiada de l'Estat espanyol.

Per encendre fogueres a la muntanya i llençar les burilles per la finestra o sense apagar, els 'imprudents' són catalogats com uns altre culpables d'aquesta devastació forestal. Provoquen el 6,7% dels incendis i són responsables del 7,8% de la superfície cremada en els darrers anys.

Els 'mals caçadors', que encenen focs per afavorir l'aproximació de determinades espècies cinegètiques, que són l'origen del 2,1% dels incendis i el 4,37% de la superfície devastada pel foc. Els 'associals conflictius' són persones amb problemes d'integració, responsables del 3% dels incendis i del 4,6% dels boscos cremats.
Els 'interessats' i els 'don importants' són els altres perfils possibles. Els primers són ciutadans que busquen un profit dels efectes dels incendis per motius variats i estan darrere l'origen del 0,6% dels casos i del 0,3% de terrenys cremats. Els segons són professionals que, des del seu despatx i amb les seves decisions, provoquen el 2,6% dels focs i el 6,7% de bosc perdut.

Per Greenpeace, l'activitat d'aquests tipus d'incendiaris representen una amenaça per als boscos de l'Estat, ja que representen el 60% dels incendiaris identificats i són responsables de tres de cada quatre focs de causa coneguda, que han cremat un 70% de la superfície cremada en els darrers anys.

Encara que la via penal no ha de ser la única ni la principal, l'organització denuncia que encara no s'ha desenvolupat prou la detenció i l'enjudiciament dels causants. Segons el seu estudi, cap administració disposa de dades sobre quants detinguts per aquests motius passen a disposició judicial ni quants han estat condemnats.

Propostes per acabar amb la impunitat

Els ecologistes consideren que les administracions han de fer més esforços per estudiar les causes dels incendis, aconseguir una major eficàcia i coordinació en la investigació policial, apostar per la col·laboració ciutadana i dotar els fiscals de mitjans suficients.

En aquesta línia, demanen un registre sobre la resposta penal, que inclogui els anys de presó imposats, i un seguiment dels procediments oberts. També reclamen millorar la detecció, seguiment i control de la patologia de la piromania, amb un internament posterior en centres especialitzats per als períodes crítics.

Greenpeace també veu necessària la reforma del Codi Penal per considerar punible tota imprudència relacionada amb els incendis forestals, fer susceptible de sanció la tipologia imprudent i definir sancions directes, també per a les persones jurídiques en els casos que es demostri la seva intervenció en el delicte.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.