directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSOE aconsegueix endarrerir la votació sobre la compareixença de Zapatero per donar explicacions sobre les infraestructures

Es votarà la setmana vinent

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

 La Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats ha acordat, a petició del PSOE, endarrerir fins la setmana vinent la votació sobre la compareixença del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a la cambra baixa, per parlar de les inversions en infraestructures a Catalunya. Els socialistes, que avui haurien perdut la votació gràcies a l'abstenció del PNB, han sol·licitat que la proposta d'ERC i CiU –que gaudeix del suport explícit d'ICV i del vot favorable del PP- es debati en la Junta de Portaveus de dimarts vinent per poder disposar de temps per negociar amb els nacionalistes bascs.
Si es manté l'equilibri actual, el PNB decantarà finalment la balança en un o altre sentit. Els nacionalistes bascs van sonar suport als socialistes en una petició anterior de compareixença del ministre d'Economia, Pedro Solbes, per parlar de la mateixa qüestió, però en aquesta ocasió, segons apunten altres formacions, semblen disposats a mantenir una abstenció que forçaria Zapatero a acudir al Ple del Congrés a donar explicacions.

ERC s'ha mostrat convençuda que la petició de compareixença prosperarà. El portaveu dels republicans, Joan Tardà, ha assenyalat que la seva formació 'té informacions' que apunten en aquesta direcció, en referència a la possibilitat que el PNB mantingui fins al final de la seva abstenció. En cas que el PSOE no aconsegueixi reconduir la votació, els grups hauran d'acordar la data de la compareixença. ERC vol que es produeixi 'tan aviat com sigui possible' i es doni 'prioritat' a les inversions.

En el transcurs del debat, ERC posarà sobre la taula tres peticions. Els republicans demanaran a Zapatero que digui, exactament, quina és la quantitat de diners que l'executiu preveu invertir a Catalunya d'acord a la disposició addicional tercera de l'Estatut. També preguntaran quina quantitat preveu destinar a Catalunya en concepte de 'compensació' per la quantitat que el govern espanyol ha deixat d'invertir el 2007, i li exigiran una 'clàusula de salvaguarda' perquè totes les partides que no s'executin es transfereixin a la Generalitat.

Segons Tardà, si Zapatero es compromet a complir aquestes tres peticions, ERC serà el primer grup en 'aplaudir' el president espanyol. ICV també ha advertit aquest dimarts Zapatero dels efectes de l'incompliment de les promeses.

El portaveu Joan Herrera ha assenyalat que la seva formació entén que 'no és temps de subhastes electorals' sinó de 'complir un compromís social d'esquerres i federalista. En aquest últim tram electoral, ha avançat Herrera, 'ICV tindrà una actitud exigent i no donarà xecs en blanc a les promeses i subhastes electoralistes'.

Pel que fa a la compareixença del president espanyol per parlar de les infraestructures, Herrera ha recordat que l'executiu no tan sols ha de complir pel que fa a les inversions d'acord a l'Estatut, sinó que ha de 'reorientar la inversió a Catalunya' perquè 'vagi en favor de les Rodalies i de la infraestructura quotidiana'. 'Volem que Zapatero vingui i que expliqui que ha d'invertit més, però sobretot millor', perquè 'el problema dels ciutadans de Catalunya no és arribar 20 minuts abans a Madrid, sinó en poder desplaçar-se millor als seus pobles i ciutats'.

El portaveu del PSOE, Diego López Garrido, ha assegurat que l'endarreriment respon a l'aplicació de les normes del Congrés. 'Tenim una setmana per veure com es desenvoluparà la qüestió' però 'hem de tenir en compte que l'assumpte de les inversions s'ha tractat reiteradament al Parlament' i que 'hi ha una negociació oberta entre el govern i la Generalitat sobre les inversions', ha dit.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.