directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 00:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Criteria Caixa Corp posarà el 20% del seu capital a borsa aquest octubre

Els recursos serviran per finançar l'expansió internacional de La Caixa

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les turbulències financeres provocades aquest estiu per la crisi del mercat hipotecari del Estats Units, que han afectat a l'estabilitat de les borses internacionals, no frenaran la sortida a borsa de la corporació de 'la Caixa', Criteria Caixa Corp, que es farà dins del marc de les previsions perquè 'les circumstàncies financeres són oportunes, es digui el que es digui', segons ha afirmat el president de Criteria Caixa Corp, Ricard Fornesa. La sortida a borsa, un cop es compleixi amb el calendari preceptiu, es farà durant els primers deu dies d'aquest mes d'octubre. Criteria posarà en circulació el 20% del capital de la cartera de les empreses participades de l'entitat d'estalvi per aconseguir del mercat els recursos que serviran per finançar l'expansió internacional de 'la Caixa', especialment a l'Europa de l'Est i al centre europeu, sense oblidar els mercats asiàtics, els Estats Units i Portugal, ha explicat Fornesa.
criteria caixa
Comparteix
   


Etiquetes
Criteria Caixa Corp és la corporació creada per 'la Caixa' per agrupar la seva cartera d'empreses participades, tant les que no cotitzen com les cotitzen a la borsa. En xifres dels valors borsaris a 30 de juny, el valor de mercat de les participacions de Criteria arriba a 25.252 milions d'euros, una xifra que surt dels 21.591 milions del valor de les accions que té 'la Caixa' amb les empreses que cotitzen a la borsa i 3.661 milions de les empreses que estan fora del mercat borsari.

L'operació de sortida a borsa de Criteria passarà per una ampliació de capital de la corporació que posarà en circulació 650.000 noves accions, que s'afegiran a les 2.637.000 accions que actualment té Criteria. El resultat final serà una companyia amb un total de 3,287 milions d'accions.

Del 20% de les accions que Criteria posi en circulació a través d'una oferta pública de subscripció, el 10% anirà destinat al mercat institucional de l'estat espanyol i internacional i l'altre 10% en parts del 5%, que es comercialitzaran a través de les oficines de 'la Caixa' i a través d'altres entitats financeres i caixes d'estalvis, segons ha explicat Joan Maria Nin.

Recaptació de 4.000 milions

Criteria espera recaptar prop de 4.000 milions d'euros i ha anunciat que un 50% d'aquests recursos serviran per invertir bàsicament en el mercat financer. Tant Nin com Fornesa han explicat que les turbulències financeres que experimenten actualment els mercats borsaris són més una oportunitat que un impediment per sortir a la borsa. En aquest sentit, Fornesa ha ratificat que l'entrada en el mercat borsari serà durant els deu primers dies del mes d'octubre, dins dels terminis previstos per l'entitat financera a primers d'aquest any. Fornesa ha afegit que a primers d'any, quan la borsa estava en 'tensió' i en màxims, no era el moment més apropiat per sortir.

Nin ha explicat que Criteria és 'un model d'èxit' amb una perspectiva de 'fort creixement' i amb un 'gran' potencial de creació de valor per als accionistes.

Majoria actual del sector industrial

En l'actualitat, la cartera de participades són en un 83% del sector industrial i serveis i la resta procedent del mercat financer i de les assegurances. En un termini més o menys curt, Fornesa ha anunciat la intenció de donar la volta a aquests percentatges i arribar a una participació equilibrada del 50% en cada un d'aquest sectors.

El president de Criteria ha advertit que aquesta reducció del 83% del sector industrial fins al 50% 'no significa' una política de desinversions. Fornesa ha explicat que aquesta reestructuració i redimensió de la cartera d'inversions es farà a través d'una política de noves inversions en empreses financeres que faran equilibrar sectorialment la cartera. Els recursos per a aquestes inversions vindran del capital que s'obtingui en la sortida a borsa i pel capital alliberat recentment de les desinversions realitzades en sectors considerats no estratègics per 'la Caixa'.

L'objectiu de 'la Caixa' és fer de Criteria un instrument per aconseguir els recursos necessaris per afrontar l'expansió internacional de l'entitat d'estalvi catalana. Els mercat que estan en l'objectiu dels directius són el centre d'Europa i els països de l'antiga Europa de l'Est, com prioritaris, però sense descartar oportunitats en el mercat asiàtic, portuguès i dels Estats Units. Fornesa no ha volgut donar terminis perquè Criteria i 'la Caixa' no actuen 'amb urgència sinó que ho fan a bon ritme'. Tot i això, Fornesa ha dit que esperava que al 2008 es pugui anunciar alguna operació de compra internacional.

Josep Maria Nin ha afegit a les paraules de Fornesa que el disseny de l'expansió està fet i, el més important, ha dit, els recursos suficients per fer-ho també. Nin ha afegit que només cal esperar l'oportunitat més apropiada del mercat.

Composició de participades


Criteria Caixa Corp neix amb un conjunt d'empreses participades del mercat borsari que van des de Gas Natural (35,5%), Repsol YPF (12,5%), Telefónica (5,5%), Agbar (23,5%), Abertis (20,8%), BMEX (3,5%). Les participacions fora del mercat borsari es limiten a Port Aventura, on Criteria disposa del 97,1%.

En el sector financer i d'assegurances, les participacions són a Caifor, on té una participació del 100%, després d'haver comprat aquest mes de juliol el 50% de les accions a Fortis. Les altres empreses que configuren la cartera d'assegurances i financeres són VidaCaixa, SegurCaixa, InverCaixa, CaixaRenting, Finconsum, GestiCaixa, totes elles propietat al 100% de 'la Caixa'

Altres empreses que s'integren dins de Criteria són GDS, Corredoria d'assegurances (67% de participació), BPI, amb una participació del 25% i la francesa Boursorama, amb el 20,5%.

Francisco Reynés ha assenyalat que amb l'actual valor borsari de Criteria, un cop estigui a la borsa, els seus títols ocuparan per valor el sisè lloc de l'Ibex 35. La rendibilitat dels títols està assegurada, segons Reynés, i en aquest sentit ha informat sobre una projecció de rendibilitat de Critèria comparada amb l'evolució de l'Ibex 35 i del Eurostoxx 50. La rendibilitat acumulada des del 2000 per Criteria hauria registrat una revalorització del 51,6%, per contra del 40,5% que han experimentat l'Ibex 35 i el 10,5% de l'Eurostoxx 50.

Suez

En relació amb l'anunci de fusió entre les companyies franceses Suez, on 'la Caixa' participa en Agbar, i Gaz de France, Fornesa ha explicat que no creu que aquesta operació afecti a les participacions conjuntes que té amb Suez. El president de Criteri, després d'assenyalar que sempre ha defensat que les grans empreses no perdin el seu origen social, no ha volgut valorar el paper de l'actual govern francès, que ha incentivat la fusió entre dues companyies franceses, i l'actuació del govern espanyol en relació al procés de fusió no culminat entre Gas Natural i Endesa.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.