directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 17:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Sant Jordi en precampanya

'La cuina d'Esquerra al descobert' o 'Carretero, retrat d'un metge que fa política', els títols més atractius per l'independentisme · Les biografies de Mas i Montilla també esperen bones vendes

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La proximitat de la tercera onada de consultes independentistes i el fet que sigui any d'eleccions fan d'aquest Sant Jordi una diada especial. Com cada any, directe!cat us presenta una selecció dels llibres polítics que més es vendran aquesta diada. Entre els títols més atractius pel públic independentista hi trobem dos títols propers a Esquerra, 'La cuina d'Esquerra al descobert' i 'Carpe Diem. En el punt de mira', així com la biografia del líder de Reagrupament 'Carretero, retrat d'un metge que fa política'. També cal comptar-hi les reflexions de Joan Laporta a 'Un somni per als meus fills' i el primer llibre sobre el fenomen dels referèndums independentistes, 'Referènding, l'art de fer i guanyar referèndums'. Pel que fa als partits majoritaris al Parlament destaquen la biografia d'Artur Mas que signa Pilar Rahola i 'Descobrint Montilla. El somni català del president de la Generalitat', de Gabriel Pernau.
llibres
Comparteix
   


Etiquetes
Els llibres sobre ERC

La quota d'ERC no la cobreix aquesta vegada Joan Puigcercós, el seu candidat, però sí es poden trobar obres sobre els republicans. ERC ha apostat aquest Sant Jordi per dos títols: el primer 'La cuina d'Esquerra al descobert', un recull dels argumentaris elaborats els darrers dos anys pel portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, i el cap de comunicació del partit, Sergi Sol, que han esdevingut el relat dels republicans en aquesta etapa. A 'La cuina d'Esquerra al descobert' –amb pròleg de Joan Puigcercós-, Llorente també hi aporta les seves reflexions personals, a més d'algunes revelacions i interioritats d'ERC en processos com la negociació del finançament.

El mateix Sergi Sol signa també 'Carpe Diem. En el punt de mira', assaig entorn al moment històric de l'independentisme, això sí, des de l'òptica d'ERC, sense eludir els costos que per al partit independentista ha tingut la seva aposta pel tripartit –en defensa l'oportunitat estratègica- en part pels atacs, tant interns com externs, que afirma que ha sofert la formació.

També té llibre propi el president de Reagrupament, Joan Carretero. El guionista Francesc Orteu perfila a 'Carretero, retrat d'un metge que fa política' (A Contravent) la personalitat de l'exconseller d'ERC vist pel seu entorn, que recull algunes anècdotes i fets clau protagonitzades per Joan Carretero durant la seva època d'alcalde de Puigcerdà, conseller i líder d'RCat.

I un altre possible candidat a la Generalitat i lligat a Carretero és el president del FC Barcelona, Joan Laporta. A 'Un somni per als meus fills' (Angle Editorial), Laporta descriu la seva manera de ser, de fer i de pensar i analitza diversos aspectes a l'entorn del Barça i de Catalunya claus en la trajectòria dels últims anys.

Carod, filòleg

Qui segur que no serà candidat serà el vicepresident del Govern i exlíder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, que ha decidit mostrar la seva faceta de filòleg amb el llibre '113 paraules per salvar' (Ara llibres). És el seu llibre número tretze, però el primer que dedica íntegrament a l'estudi de la llengua catalana, mostrant 113 paraules que estan en perill de desaparèixer pel seu poc ús, especialment entre els joves. La quantitat de mots escollida no és casualitat, ja que 113 és la xifra de l'última gran detenció massiva del règim franquista l'any 1973.

Biografies de Mas i Montilla

La biografia autoritzada de Montilla repassa la vida del president però també revela alguns episodis de la seva trajectòria política, ja sigui dins del PSC, com a ministre d'Indústria o com a president de la Generalitat. Potser el que més ha cridat l'atenció és que el llibre desvetlla alguns aspectes de la substitució de Pasqual Maragall com a cap de cartell del PSC.

De successions parla també 'La màscara del rei Artur', doncs bona part del llibre tracta precisament sobre la renovació al capdavant de CiU, de les mans de Jordi Pujol a les de Mas. En aquest punt es poden llegir declaracions prou dures de l'altre aspirant a liderar la federació, el president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, i també les dels integrants del 'pinyol' que van fer mans i mànigues per aconseguir que Mas liderés CiU. També polèmiques són algunes revelacions sobre la relació entre Mas i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Però sobretot, el llibre serveix per mostrar com és realment Mas darrera de la imatge que s'ha creat sobre ell.

Altres llibres de política catalana

D'altres llibres sobre política en general n'hi ha molts també. En destaca 'El retorn dels catalans', de Patricia Gabancho, on la periodista i escriptora descriu la decepció que ha provocat entre els catalans el fracàs de la via estatutària. Amb 'La identitat de les nacions' (Dèria Editors), la politòloga Montserrat Guibernau analitza els tres factors que afecten les nacions: l'acceleració de les migracions, les reivindicacions de les minories nacionals i la presència d'institucions polítiques supranacionals com la Unió Europea. És una traducció de l'assaig 'The identity of nations' ampliat amb l'anàlisi del cas català. El sociòleg Salvador Cardús ha escrit 'El camí de la independència' (La Campana), on desplega els arguments i les raons per les quals creu que Catalunya ha de tenir Estat propi.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
23 d'abril de 2010, 21.35 h

#1 El que no hem inventat és la manera de vendre's a Espalya per quatre cadires i llençar pwer terra les il.lusions d'un poble. MAI RCAT farà avergonyir als independentistes fent president a l'enemic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
23 d'abril de 2010, 10.59 h

Acaba d'arribar a les meves mans aquest projecte de Constitució Catalana que ha fet Reagrupament.
Si per fer això han necessitat vuit juristes anem fins, un nen de P3 ho fa millor.
Per cert, aquesta no és la primera Constitució Catalana. No sé si el 1918 o 1928 en Macià ja en va fer una, molt millor que aquesta, coneguda com la Constitució de l'Havana.
Aquests de Reagrupament es pensen que han inventat el pa amb xocolata.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.