directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Dalai Lama demana des de Barcelona que es promoguin els valors humans i l'harmonia entre religions

Evita pronunciar-se sobre el dret d'autodeterminació

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Sa Santedat el XIV Dalai Lama ha arribat aquest diumenge al migdia a Barcelona, on aquest dilluns oferirà una multitudinària conferència sobre la felicitat al Palau Sant Jordi, entre d'altres actes. El líder tibetà ha assenyalat que la 'promoció dels valors humans' i 'l'harmonia de religions' són els dos compromisos que vol promoure i que la societat hauria d'assumir per fer front a crisis com el terrorisme. Feia 10 anys que Tenzin Gyatso no trepitjava terres catalanes, on farà una estada de tres dies. Això s'ha notat en l'enorme expectació que ha aixecat la seva arribada, on s'han aplegat centenars de persones i nombrosos mitjans de comunicació que volien rebre l'autoritat tibetana. Aquest fet ha causat algun moment caòtic, que el mateix Dalai Lama ha apuntat 'fins i tot jo he hagut de donar empentes per entrar a la sala', ha assenyalat.
dalai lama
Comparteix
   


Etiquetes
En to irònic, el Premi Nobel de la Pau 1989 ha dit als periodistes, mitjans gràfics i seguidors que moments abans col·lapsaven els accessos a la sala de premsa que tenia la impressió que en aquest país 'us agraden les multituds i donar-vos empentes'. Després d'aquest apunt, Tenzin Gyatso ha parlat del seu compromís per promoure arreu els valors humans i l'harmonia i respecte entre religions.

Ha demanat als mitjans de comunicació que intervinguin en aquesta tasca, tot i que ha apuntat que 'tothom és responsable de contribuir a aconseguir una societat pacífica i compassiva'. En referència a la conferència que impartirà dilluns, i que porta per títol 'l'Art de la Felicitat', Tenzin Gyatso ha declarat que, si bé els béns materials i els plaers dels sentits són importants, el què és bàsic és la cerca de la felicitat d'un mateix i tenir un 'cor càlid' que gaudeixi 'd'afecte i compassió'. Ha dit que aquest element és, fins i tot, més 'bàsic que la fe religiosa'. Per això, defensa aquests valors des de la infància 'els nens que de petits rebien molt d'afecte i protecció per part de la seva mare, de grans són molts més feliços' ha apuntat el líder tibetà.

També ha apostat per un sistema educatiu laic i secular que ajudi a desenvolupar els valors humans que ell defensa. A aquest aspecte se suma el fet que, per a ell, el més adequat seria separar l'estat i les organitzacions religioses

Els temes d'actualitat

En una roda de premsa on només s'han pogut formular una desena de preguntes -de les quals un grapat no eren sinó proclames d'admiració i suport al dirigent budista i a la seva causa- Gyatso ha hagut de respondre a diverses qüestions relacionades amb l'actualitat i la seva estada a Barcelona. Quan se li ha preguntat sobre l'èxit del budisme a Occident, el Dalai Lama ha afirmat que cada país 'ha de mantenir les seves tradicions i religions' però ha emfatitzat que és cada individu el qui ha de conservar les seves creences.

El líder tibetà no ha volgut aprofundir en qüestions polítiques relacionades amb el seu país, que des del 1949 està ocupat per les tropes xineses. Sobre la seva successió, ha apuntat 'fa més de sis anys que els líders polítics del Tibet es trien democràticament, i jo actualment estic semiretirat'. Ha recordat també que des del 1969 el seu interès és que la institució del Dalai Lama 'depengui de la voluntat del poble tibetà'. Tenzin Gyatso ha reconegut desconèixer la iniciativa del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de crear una 'Aliança de Civilitzacions', però ha insistit que la raça o la religió són elements 'secundaris', i que el que importa són els individus i el respecte per el que creuen.

Tampoc s'ha pronunciat sobre el dret a l'autodeterminació, i molt menys sobre la situació de les nacions a l'estat espanyol 'a Occident es té democràcia, llibertat d'expressió i un sistema parlamentari' ha dit 'per tant, vosaltres podeu expressar allò que voleu i la gent pot decidir sobre el que vol' ha conclòs.

Una apretada agenda

Després de dos intents fallits en els darrers deu anys per tornar a Barcelona, al Dalai Lama li espera una apretada agenda per la capital catalana, on s'hi estarà fins dimarts, Diada Nacional de Catalunya. Dilluns al matí serà rebut per el vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira i posteriorment per el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

L'acte central, però, serà una conferència pública que donarà al Palau Sant Jordi, a les tres de la tarda, i que comptarà també amb diverses actuacions musicals, com les de Maria del Mar Bonet i el cor de l'Escolania de Montserrat, entre d'altres. Un esdeveniment que espera l'assistència de més de 10.000 persones.

Dimarts està previst que inauguri la nova seu de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona i que es reuneixi breument amb representants de centres budistes i la comunitat tibetana així com amb l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.