directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

'Avi, et trauré d'aquí!', ensenya la misèria d’Espanya, del PP i PSOE

El documental de TV3 fa miques el silènci imposat pel franquisme abordant la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

TV3 ha estrenat aquest dimarts el documental 'Avi, et trauré d'aquí!', un treball de Montse Armengou i Ricard Belis que aborda la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos, un monument únic al món, tant per les seves dimensions com per les seves vinculacions amb la dictadura. El documental narra la lluita de Joan Pinyol, nét d'un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat sense el permís de la família al Valle de los Caídos. Durant anys van estar portant flors al cementiri de Lleida. Una investigació de la historiadora Queralt Solé va descobrir que, en realitat, el seu avi reposava al Valle, al costat del seu botxí.
 

Comparteix
   


Etiquetes
 
El documental va mostrar imatges rodades per familiars de republicans navarresos enterrats al Valle. Els únics cossos que han sortit mai d'allà. Aquelles imatges, gravades en Super 8, en els primers temps de la transició, es barregen amb declaracions actuals dels familiars.

El documental ha comptat amb la participació de Joan Salvat, director de 'Sense ficció', i Montse Armengou i Ricard Belis, autors del treball. També hi han assistit alguns dels seus protagonistes: Joan Pinyol, nét d'un republicà enterrat al Valle de los Caídos; Rosa Gil, néta d'un franquista enterrat al Valle; Queralt Solé, historiadora, i Tàrio Rubio, pres republicà que va participar en la construcció del monument.

El director del 'Sense ficció' ha reflexionat sobre la necessitat de treballar en tots els aspectes de la memòria, ja que "un poble sense memòria és un poble sense futur". Salvat ha comentat la validesa de "gratar en la memòria", perquè "es troben històries que continuen presents". En el cas d'aquest documental sobre el Valle de los Caídos, a més, "s'ha trobat un altre tema que demostra la falta de costums democràtics".

Ricard Belis ha defensat el gènere documental: "forma part de l'ADN de la televisió pública, és una feina en equip i sense ell no es podria fer". Sobre 'Avi, et trauré d'aquí!' ha dit que és una història de fets del passat però també de futur. El protagonitzen, entre altres, Joan Pinyol, que lluita perquè li retornin les restes del seu avi, desenterrat del cementiri de Lleida i portat al Valle de los Caídos sense el permís de la família.

Belis ha manifestat que aquesta és una "història increïble, molt desconeguda per al gran públic, tot i que ja se n'havia parlat". "Franco va fer un monument megalòman i, ja que li faltaven morts del bàndol franquista, perquè moltes famílies no els hi volien portar, va profanar fosses de morts republicans i, sense permís dels seus familiars, els va portar al Valle de los Caídos", ha reblat. Es calcula que al Valle de los Caídos hi ha enterrats 6.000 catalans.

Per la seva part, Montse Armengou ha defensat que el tema, tot i que sigui del passat, és també un tema del present i ho serà del futur, perquè els familiars de les víctimes del passat "continuen sent víctimes: no se'ls ha fet encara justícia, no se'ls ha permès recuperar el cos dels familiars". També ha denunciat les negatives a col·laborar i a facilitar material per a l'elaboració del documental sobre el Valle de los Caídos: la del director del Patrimonio Nacional; la de la vicepresidenta del govern espanyol, la de l'abat del Valle.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
20 de març de 2013, 20.04 h

Bones companys! us convido a un joc gratuït i sense descàrrega molt conegut que corre per internet de simulació política/econòmica/militar/periodísitica
El cas és que una gran comunitat de catalans (+de100) hem marxat d'eEspanya i ens hem reunit a l'Estat d'Egipte per fer-lo el nostre Estat Català ja que ni Catalunya ni Andorra existeixen per ara... t'apuntes? Quan siguem molts demanarem Andorra.
Us passo l'enllaç del joc: bit.ly/Joc-Online més de 100 Catalans ja hi som!
Recorda sob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Isabel fletxa Santa Eulàlia
20 de març de 2013, 18.37 h

Va ser un reportatge molt culpidor, aquel f.de p. del Franco les va fer de tots col.lors..pero amb aixó es va passar moltíssim.
Ha de ser molt trist, que sense permis de cap mena et robin el cadaver d'un pare o d'un avi i se l'emportin al valle de los caídos, t'ha de caure el mon a sobre quan t'enteres d'aquest fet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
20 de març de 2013, 16.38 h

#7 molt bé noi!!!!!! aquest paio entra descalificant i tu vas de bon jan i moral i li ofereixes tot el teu respecte.. només pots donar-li les gràcies per haver dit tot això de la gent que escriu aquí, i la única crítica que llegeixo es cap al qui li ha contestat... enhorabona!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jordi fletxa CATALUNYA
20 de març de 2013, 16.37 h

#2 Tranquil,home,ja t'han donat la pastilla?No et preocupis tant pels Catalans,ja saben cuidar-nos sols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
20 de març de 2013, 16.35 h

Gracias Andrés por iluminarnos con tu objetividad y sabiduría, somos todos tontos y tú y sólo tú eres quién tiene consigo la verdad absoluta. los demàs nos dejamos manipular y nos adoctrinan con mensajes.. si; esto es una giliopllez, claro... la política e ideología y el nacionalismo español són más importantes que las vidas humanas... quién no comprende esto


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi fletxa CATALUNYA
20 de març de 2013, 16.33 h

#1 Per viure en un contenidor d'orgànics trobo que l'ADSL et funciona bé,vès que no sigui per les banyes que portes.I és que els butaners saben com treballar oi?pregunta-li a ta mare,pregunta-li.
#4
#6


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
català fletxa Blanes
20 de març de 2013, 15.59 h

#6 oye es lo que hicieron, mataron padres, hijos y hermanos. Robaron los cadaveres y los llevaron al valle de los caidos, es una realidad que tu y los tuyos ignorarais, que conste, te lo digo en el respeto y condeno la forma del #5 de falta de respeto que no comparto.

Hay chicos de la OJE que les hicieron llevar cadaveres y restos humanos, conozco varios de ellos.

Y creo que no hace falta decir nada más.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
20 de març de 2013, 15.32 h

#5

Me cago en el kilometro 15 de la curva de los cuernos de tu puñetero padre.



¿En que residencia tiennes tu tirado a tu abuelo?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Xavi fletxa Barcelona
20 de març de 2013, 13.06 h

#1 QUe maten a tu padre, roben el cadaver y lo entierren al Valle de los caidos, Te enteras HIJO DE PUTA


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
20 de març de 2013, 12.58 h

#3

Vaya uno que se da por aludido,.

Seguro que tu tambien tienes "aparcado" al abuelo o padre en una residencia piojosa. Pues imagina lo que te haran a ti tus hijos o nietos. . . . ademas te lo mereceras por palurdo.



Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.