directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Espanya no ens vol, el TSJC anul•la l'ús preferent del català

Que estableixen els reglaments lingüístics de les diputacions de Lleida i Girona. El tribunal també tomba que els ciutadans hagin d'explicitar amb una petició formal la seva opció lingüística

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat part dels reglaments lingüístics de les diputacions de Lleida i Girona. El tribunal ha estimat parcialment un recurs presentat per Convivencia Cívica Catalana i ha decidit anul·lar que el català sigui llengua "preferent" en aquestes dues administracions i també que els ciutadans hagin d'explicitar la seva opció lingüística mitjançant un petició formal expressa. El TSJC ja havia suspès cautelarment diverses parts d'aquests reglaments mentre no resolia els recursos presentats, cosa que ha fet amb dues sentències amb data del 6 de març. Les sentències encara no són fermes i es podran recórrer davant del Tribunal Suprem. 


Llengua Catalana unitat dialectes mapa lingüístic
Comparteix
   


Etiquetes
Res a fer amb Espanya

En les dues sentències de la sala contenciosa-administrativa, el TSJC fa servir jurisprudències com ara la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut de l'any 2010 o bé la sentència contra el reglament lingüístic de l'Ajuntament de Barcelona i que va anar en la mateixa línia que les dues que ara s'han fet públiques sobre aquestes dues diputacions. El TSJC, així, determina que la posició de les dues llengües oficials és de "paritat jurídica" als poders públics de Catalunya.

El tribunal determina que les administracions estan obligades a respectar l'elecció de llengua que faci el ciutadà, "de manera que queden en una posició de disponibilitat lingüística". A més, afegeix que la jurisprudència constitucional admet la qualificació del català com a llengua d'ús normal a les administracions "mentre no comporti imposició", i que la sala contenciosa-administrativa del TSJC considera que la configuració del català com a llengua pròpia i d'ús normal "no afecta ni exclou el castellà com a llengua igualment oficial".

La solució: L’estat propi, com més aviat millor

En el cas de la Diputació de Lleida, s'han anul·lat els articles 2, en el que es diu que el català ha de ser llengua d'ús preferent en aquesta administració, el 5.2, el 5.3, el 7, el 8 i el 14. Entre d'altres, s'anul·la el que fa referència al què el ciutadà hagi d'explicitar la seva opció lingüística mitjançant una petició formal expressa.

Pel que fa a la Diputació de Girona, també s'ha anul·lat l'article 2 que estableix el català com a llengua d'ús preferent, així com els articles 5.2, 6.1, 6.2, 7 i 13. Entre d'altres qüestions, aquests articles establien que l'expedient de documents es farà en català o bé en català i castellà si el sol·licitant ho demana; que els impresos s'han d'oferir en la versió catalana, mentre que les versions en castellà es posaran a disposició sempre que els interessats ho demanin; que només es faran impresos bilingües quan alguna circumstància especial ho requereixi; que el personal de la diputació farà servir el català en les comunicacions administratives orals, llevat que l'administrat demani ser atès en català; o bé que les disposicions de la diputació s'han de publicar en català.

D'aquesta manera, el TSJC ha estimat parcialment els recursos presentats per l'entitat Convivencia Cívica Catalana, que a través d'un comunicat ha celebrat les sentencies perquè "confirmen el respecte al bilingüisme a què està obligada l'administració".

Les sentències no són fermes i les parts poden presentar un recurs de cassació davant de la salta contenciosa del Tribunal Suprem.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
Jordi fletxa CATALUNYA
21 de març de 2013, 18.07 h

#25 Com sempre ens passem pel forro el que tu dius...però tu dale que dale...doncs això.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Jaume fletxa Barcelona (Barcelonès)
21 de març de 2013, 15.56 h

Que Espanya no ens estima? Ai, gràcies, no ho sabíem. L'estat malparit anomenat Espanya no és més que una Castella engreixada. És el gran invent, la gran obra dels castellans. Els que no en som, de castellans, no hi tenim res a fer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
21 de març de 2013, 14.13 h

#22
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/630137-imputats-dos-exalts-carrecs-de-lassociacio-catalana-de-municipis-per-presumpta-malversacio-de-fons.html

Mas NAZIonalistes imputados y van . . . . . . pero NADIE dimite.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Sóm i serem fletxa Barcelona
21 de març de 2013, 14.03 h

ARA TOCA LLUITAR AMB UNGLES I URPES SI CONVÉ !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Sóm i serem fletxa Barcelona
21 de març de 2013, 13.55 h

Ho sento Joan peró no puc ignorar-los perque ja n'hi ha prou de callar, prou de fer veure que no ens importa, prou d'insultar-nos, de xafar-nos com si fossim bésties que no tenim sentiments, prou de permetre aquesta impunitat. Prou Prou i Prou. Ja hem aguantat massa coses i durant massa temps. En tenim els collons massa plens i s'han traspassat linies mooolt vermelles, morades. ARA JA NO TOCA CALLAR !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
joan fletxa Reus
21 de març de 2013, 11.58 h

si us plau ignoreu als INCORDIOS, als hijos de la G P de las ESPAÑAS
SI US PLAU, IGNOREU-LOS
gràcies


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Sóm i serem fletxa Barcelona
21 de març de 2013, 10.29 h

#3#, #10#, #13# Us mereixeu que vinguin els moros ara mateix, reconquistin Apaña i facin amb vosaltres tot el que heu fet amb Catalunya. Que us fessin parlar en arab, que us xuclessin els impostos, que us fessin estudiar l'alcorà, que tinguessiu de fer el Ramadà i que us fessin vestir amb túniques i les dones amb burca........que no poguessiu menjar porc i que tinguessiu de resar 8 vegades al dia, que us explotessin com esclaus i us prenguessin tots... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
21 de març de 2013, 09.52 h

El tribunal també anuŀla que els ciutadans hagin d'explicitar... No 'tomba'
El tribunal ha acceptat parcialment un recurs. No 'estimat'


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Narcs fletxa PPCC
21 de març de 2013, 09.29 h

Bones companys! us convido a un joc gratuït i sense descàrrega molt conegut que corre per internet de simulació política/econòmica/militar/periodísitica
El cas és que una gran comunitat de catalans (+de100) hem marxat d'eEspanya i ens hem reunit a l'Estat d'Egipte per fer-lo el nostre Estat Català ja que ni Catalunya ni Andorra existeixen per ara... t'apuntes? Quan siguem molts demanarem Andorra.
Us passo l'enllaç del joc: bit.ly/Joc-Online més de 100 Catalans ja hi som!
Recorda sobre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
21 de març de 2013, 08.37 h

Una cosa a fer : ADEU!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.