directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 09:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tardà, Bosch i Jordà expulsats de la tribuna del Congrés per parlar en català

Els republicans protesten per la decisió del TSJC sobre la immersió i emplacen als diputats a aplicar-se la mesura

Comentaris 58  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

El president del Congrés, Jesús Posada, i la vicepresidenta, Celia Villalobos, han expulsat aquest dijous de la tribuna d'oradors els tres diputats d'ERC a Madrid per parlar català a les seves intervencions. Tots ells s'han negat a canviar d'idioma en protesta per l'ofensiva contra la immersió lingüística i la sentència del TSJC que estableix que tota l'aula ha de fer classe en castellà si hi ha un sol alumne que ho sol·licita. El portaveu dels republicans, Alfred Bosch, ha explicat que la seva és una acció "pedagògica". "Si els sembla inadequada aquesta situació imagini's com els semblarà d'inadequada als alumnes de les aules de les escoles catalanes", ha dit. 



Comparteix
   


Etiquetes
Posada també expulsa Alfred Bosch per parlar en català al Congrés

Els tres diputats iniciaran aquest dijous totes les seves intervencions llegint un text que recorda que aquest dimecres "un tribunal va dictar a Catalunya que a Catalunya un sol alumne que demana el canvi de llengua al castellà obliga a canviar d'idioma l'aula sencera".

"El que val a Catalunya val a Espanya"

El text continua recordant que "la majoria del PP sempre ha sostingut que el que val a Catalunya val a tot Espanya" i "en lògic paral·lelisme i en justa correspondència entenem que un sol diputat que exigeix en aquesta cambra un canvi de llengua al català obliga a canviar d'idioma a la cambra sencera, de manera que parlaré en català".

El primer en fer-ho ha estat Joan Tardà, que havia d'intervenir al debat de la reforma de les pensions. Després de llegir el text, ha prosseguit en català, fet que li ha comportat un ràpid advertiment per part del president de la cambra, Jesús Posada. Tardà ha dedicat aquestes paraules, a més, a la memòria de Guillem Agulló, nacionalista assassinat avui fa vint anys a València.

Expulsat per no canviar al castellà

El president del Congrés ha demanat a Tardà que "no provoqui un conflicte innecessari" que "no condueix enlloc". "Si vostè s'obstina a parlar (en català) m'obliga a treure-li la paraula, i per això li demano que reflexioni, perquè no condueix enlloc", ha dit Posada, que li ha demanat que "compleixi el reglament" perquè malgrat que "el seu argument pot ser interessant, no es pot aplicar".

Amb tot, Tardà ha continuat parlant en català, fet que ha provocat que Posada l'hagi cridat a l'ordre per primera vegada i seguidament per segona vegada. En aquest punt el president del Congrés ha buscat un dels articles del reglament del Congrés que estableix que pot expulsar de la tribuna sense debat un diputats que ha estat cridat a l'ordre tres vegades.

"Vine tu i em treus"

Mentre Posada buscava l'article al llibret del reglament, Tardà ha intercanviat paraules amb un diputat del PP que l'emplaçava a abandonar la tribuna d'oradors. Tardà ha respost en català: "Vine tu i em treus", fet que ha fet reaccionar de nou Posada, que ha recordat que "no es poden intercanviar opinions entre diputats".

Després que Posada ha llegit l'article i ha advertit a Tardà que si el cridava a l'ordre per tercera vegada hauria d'abandonar la tribuna, el diputat d'ERC ha preferit continuar en català, fet que ha provocat que Posada el cridés a l'ordre per tercera vegada i li demanés que abandonés la tribuna.

Immediatament després, era el torn del diputat d'Amaiur Sabino Ciuadra, que ha iniciat la seva intervenció en basc. Quan el president del Congrés li ha cridat l'atenció ha apuntat que ho feia en "solidaritat" amb Tardà i en "protesta" perquè l'ús de les llengues cooficians no estigui permès a la cambra baixa.

El portaveu dels republicans, Alfred Bosch, ha explicat que la d'avui ha volgut ser una mesura "pedagògica" perquè els diputats del PP prenguin consciència del que implica la sentència del TSJC. Per aquest motiu, i adreçant-se al president del Congrés que li demanava que parlés en castellà ha recordat que "si li sembla inadequada aquesta situació imagini's com els semblarà d'inadequada als alumnes de les aules de les escoles catalanes", ha dit, perquè forçar tota l'aula a utilitzar el castellà per un sol alumne "també és una situació surrealista".

L'última en ser expulsada ha estat Teresa Jordà, que ha intervingut quan l'exministra del PP Celia Villalobos ocupava la presidència del Congrés el substitució de Posada. Tan bon punt ha començat a parlar en català, Villalobos l'ha interrompuda per recordar-li "el criteri d'aquesta cambra al llarg de tota la història" i emplaçar-la a "tornar al castellà" per no haver d'"abandonar la tribuna.

Jordà ha demanat a Villalobos que li llegís l'article del Reglament que prohibeix l'ús del català, però l'exministra s'ha negat a permetre "un debat amb la presidència" i recordar-li que "si no li sembla adequat" el que fa la presidència "té instruments legals per fer el que consideri oportú". Poc després, en veure que Jordà no canviava d'idioma, li ha demanat que abandonés la tribuna.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#58
mario fletxa barna
13 d'abril de 2013, 19.19 h

#14 No solament va ser un, al matí va ser Tardà, al mig dia Bosch i a la tarda Jordà, esgrimint el mateix preàmbul. Fins i tot un basc els va defensar a l'hemicicle, bé per ell. Dels de casa ni un més, queda clar oi? qui estima Catalunya i les seves institucions? vergonya aliena, PSC, IU...CIU... vergonya indefensable!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#57
ESiG fletxa Catalunya
12 d'abril de 2013, 16.24 h

Sr. Tardà, tant de bo tots tinguéssim els pebrots que tens tu. Endavant amb la teva tasca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#56
Jordi fletxa CATALUNYA
12 d'abril de 2013, 13.57 h

#48 Passa el mateix quan entra un porc al blog,la fortor de merda arriba fins aquí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
12 d'abril de 2013, 13.31 h

El señor tarda puede igualmente defender sus argumentos en el congreso sin necesidad de presentarse completamente borracho en la mayoría de las ocasiones , así pierde toda la credibilidad


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
estanis, fletxa manesa
12 d'abril de 2013, 13.02 h

hola, un 10 per en tarda ,boch, y companya, axi.es com els hi podem tocarlis el botet, que sapigan, com les gastem els de esquerras, endavan, sense afluxar. salut,


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#53
Pepo fletxa Terrassa
12 d'abril de 2013, 11.38 h

Crec que la feina que haviem d´anar a fer a Madrid ja està feta, per tant a partir d´avui podrieu fer el mateix cada dia i a veure fins on aguanten. Els hem de carregar la pebrotera fins a límits insospitats.
Bosch, Jordà i Tardà, forever!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52
12 d'abril de 2013, 10.50 h

#49 No estoy de acuerdo ; por esa misma regla de tres , tu serias expulsado del país por retrasado mental , y a jag ente como tu , que sois anormales , hay q ayudarles ... ! Bastante desgracia tienes ya con lo tuyo !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
12 d'abril de 2013, 10.25 h

Avui em sento molt orgullós del comportament del senyor tardà.....votem als polítics per que defensin les nostres idees...més " tardas" i molts menys " durantes y leridas" li convenen a catalunya....


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
12 d'abril de 2013, 10.14 h

El partit dels narcotraficants es diu PP-MARIANO; si els gallegos manen tan a la poltica espanyola es gracies al narcotrafic que es una de les principals exportacions dels gallegos; així que, val més esser un borratxo que un drogate perdut com els peperos-narcos que manen; Juan, el teu nivell d'espanyol curt, brut i de l'OPUS-MECAGUN,DEI.es si que es nota a un km, saps? a Catalunya no necessitem espanyols com tu, saps?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
JOSEP MARIA fletxa Barcelona
12 d'abril de 2013, 10.10 h

Si prenem l'exemple del Congrés de Diputats ja sabem quina pot ser una solució: Expulsar de la classe al nen que parla castellà i si insisteix tant, expulsar-ho del col·legi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.