directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 09:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Mossèn Ballarín: "No entendré mai perquè CiU i ERC no fan una pinya indestructible"

El capellà i escriptor acaba de publicar un nou llibre, 'Pluja neta bassals bruts'

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Amb 93 anys, Mossèn Josep Maria Ballarín acaba de publicar el seu darrer llibre, 'Pluja neta bassals bruts'. Amb tant sols un mes, el capellà i escriptor ha enllestit la seva quarantena obra que, per primer cop, reflexiona sobre l'actualitat política catalana. "Els nostres polítics són incapaços d'atendre'ns perquè la majoria posen el partit per davant del país", ha expressat. A més, s'ha preguntat: "no entendré mai com CiU i ERC no fan una pinya indestructible". El llibre també parla sobre l'església i l'elecció del nou Papa que, segons ell, "ha fet una revolució que no us podeu imaginar". En aquest sentit, Ballarín ha destacat que "quan la religió es torna rígida i intransigent és inaguantable". 
Mossèn Ballarín durant l'entrevista amb l'ACN a la seva casa de Berga.
Mossèn Ballarín durant l'entrevista amb l'ACN a la seva casa de Berga.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
"El llibre l'he fet en un mes. No hi 'guipo' bé i, per tant, no puc llegir ni escriure. I és clar, em trobava davant d'una cosa tremenda que és: llevar-me al matí sense res a fer", ha explicat en una entrevista a l'ACN Mossèn Ballarín. Per això, ha dit, "el matí me'l passava al llit rumiant com un gripau, dinava, feia una mica de migdiada i, a la tarda, dictava els meus pensaments a l'Emília". D'aquí neix 'Pluja neta bassals bruts', el primer llibre en què el capellà analitza la situació política. "No he pogut resistir la temptació", confessa.

Ballarín ha desgranat el significat del títol del seu llibre, 'Pluja neta bassals bruts'. "El poble és la pluja neta i els que el remenem l'embrutem. El poble és net i tot allò que li cau a sobre l'embruta perquè l'estructura humana ve embolicada amb enveges", ha explicat.

"La majoria de polítics posen el partit per davant del país"

Mossèn Ballarín ha analitzat la majoria de polítics i partits en el seu llibre. I arriba a una conclusió: "Els nostres polítics són incapaços d'atendre'ns perquè posen el partit per davant del país i, aquí, hi ha el pecat". En aquest sentit, el capellà s'ha preguntat: "no entendré mai com CiU i ERC no fan una pinya que no destrueix ningú". Per ell, no és bo que els partits diguin que 'no' a tot, "dir no és molt fàcil, però a què dius sí?". "En cert punt pots ser destructiu però destructiu per sistema no, perquè hi ha d'haver un sí en algunes coses", ha expressat també en referència a la CUP. .

En concret, el capellà ha afirmat que Junqueras "és un home molt llest, però hauria de tenir més flexibilitat". Segons ell, el líder d'ERC "fa un joc que no és net perquè les coses compromeses les deixa en mans de Mas perquè les resolgui ell sol". Pel que fa al president de la Generalitat, Artur Mas, Ballarín ha expressat que "no sé si va ben encaminat o no però jo me'n fio d'ell perquè és una bona persona".

"Pujol és el millor polític que hem tingut i ara volen ensorrar-lo"

Per Ballarín, el millor polític que hi ha hagut mai és Jordi Pujol i creu que "ara volen ensorrar-lo perquè és massa representatiu". "És un home que ha treballat generosament per Catalunya, us ho puc assegurar", ha expressat. A més, considera que "si li surt un fill que és un 'boira' l'han de respectar".

En aquest sentit, s'ha referit als processos judicials engegats contra dos dels fills de l'expresident i ha fet una advertència "fer una calúmnia i penjar-la a un pobre home que no ha fet res és pecat mortal". A més, ha afegit que els periodistes "tampoc tenen dret a difamar i explicar coses ocultes d'una persona perquè tots tenim el dret a la intimitat". Ara bé, ha dit, "quan es toca el tema de diners ja és diferent. Si es toca el tema de diners des de la política llavors sí que s'ha de denunciar".

Una Catalunya independent

El capellà s'ha mostrat a favor del procés cap a l'Estat propi i ha manifestat que una Catalunya independent seria econòmicament viable. A més, ha denunciat que Madrid "són megalòmans i tenen uns deliris de grandesa que no podran suportar". "Van dir que farien una banca fantàstica, tant fantàstica que fins i tot l'edifici era tort", ha afegit.

Tanmateix, Ballarín ha alertat que un dels problemes que pot tenir Catalunya si aconsegueix la independència és el "centralisme barceloní". Per ell, "Barcelona sense Catalunya no tindria personalitat perquè el país l'aguanten els pobles i les ciutats mitjanes".

"La religió quan es torna rígida és inaguantable"

A 'Pluja neta bassals bruts' Mossèn Ballarín també parla sobre l'elecció del nou Papa Francesc I. Per ell, el pontífex "ha fet la revolució que ni us ho podeu imaginar" perquè "ha dit que és Bisbe de Roma, el primer entre els bisbes però no l'únic". A més, Ballarín considera que el nou Papa s'haurà d'enfrontar a molts reptes que "seran difícils d'afrontar perquè l'església és un cos molt gran i ja té una inèrcia". D'altra banda, el capellà ha afirmat que el gran problema dels Papes que hi ha hagut fins ara és que "la majoria no han fet de capellans i aquí és on toques la 'bullidera' de la vida".

Respecte al darrer Papa, Benet XVI, Ballarín l'ha qualificat "d'home bo", però ha assegurat que "la saviesa i el coratge rarament van junts" i ha afegit que "a Benet XVI li faltava coratge i la cúria se l'ha menjat. D'altra banda, ha lamentat que molts dels Papes no hagin fet abans de capellans perquè "és quan fas de capellà que toques la bullidera de la vida".

Ballarín també ha expressat la seva opinió sobre l'església i la religió i ha afirmat que "quan la religió es torna rígida i intransigent és inaguantable". "Si proves de ser bon cristià saps que tu no posseeixes la veritat, sinó que ella et posseeix a tu i, a més, també has de respectar la dels altres", ha explicat. El capellà ha explicat que ell a l'església hi té una llibertat que no té enlloc més. "Jo tinc el carnet de boig no perillós i ningú m'amoïna. Això sí, mai he intervingut en problemes de bisbat i mai he fet la punyeta al bisbe ni als capellans que s'hi dediquen". 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
oriol avila fletxa Barcelona
24 de setembre de 2014, 13.24 h

El nostre agraiment a Mn Ballarin, i també a molts altres del ambit religiós com Teresa Forcades, Mn. Hilari de Montserrat, que desde la seva perspectiva deslligada d´interessos materials, recolsen l´independencia del nostyre pais.
Tots junts triunfarem !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
oriol avila fletxa Barcelona
24 de setembre de 2014, 13.17 h

#9Lo prioritari es aconsseguir l´ independencia del nostre pais.
Ho aconsseguirem amb l´ esforç i el sacrifici de tots, ciutadans de peu, politics i també persones del ambit religiós que diria jo son molt adequats perque estan una mica allunyats d´ ambiicions de tot tipus.
El nostre agraimen donc a Mn. Ballarin, a la Teresa Forcades, a Mn. Hilari del Monestir de Montserrat, etc,
Tots junts ho aconsseguirem
Oriol Avila


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Xavi fletxa Tortosa
10 de juny de 2013, 22.14 h

Mossèn Ballarín: ens podria dir quin polític, a la llum de l'Evangeli, ens convé a tots plegats? Crec que vosté es Mossén abans que polític.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Toni fletxa Ripoll
23 d'abril de 2013, 23.48 h

#8 Però en unes hipotetiques eleccions plebiscitaries sens dubte ho haurien de fer , juntament amb altres forces, per assegurar el tret


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
23 d'abril de 2013, 23.04 h

Aprecio molt l'esperit de lluita de Mossèn Ballarin, però voler que ERC accepti tots els punts de vista de CiU, una CiU sempre decantada a la dreta i fins fa poc molt tèbia amb l'independentisme, no em sembla gaire assenyat, amb tots els respectes, naturalment.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
muntsa fletxa Barcelona
23 d'abril de 2013, 09.57 h

Gràcies Mossen Ballarin, vostè representa aquella esglèsia catalana que alguns no catòlics sempre hem defensat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Toni fletxa Ripoll
23 d'abril de 2013, 09.07 h

Mossen Ballarin, sempre tant clar, nous haurieu de morir mai.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa CATALUNYA
22 d'abril de 2013, 23.35 h

#3
#4 El secret de pporka ibèrica és un plat sobrevalorat.
el"SOC UN POBRE DESGRACIAT,QUE SE LA PELA LLEGINT"EL CAPITAL" QUE ESCRIU(MALAMENT)EN ANGLÈS PER APARENTAR SER QUELCOM MÉS QUE UN MERDA",l'alcohòlic marxista oficial del blog.També conegut com Amaya Salazar,àlies montella.Àlies "aragoneses",àlies biel,ion,anna,homo apm,oriol,també conegut per l'indigent hermafrodita de l'Hospitalet,500....Pressumptament fill de Kim-jong-Il i la que escombra la línia del paral.lel 38.L'ínclit... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
22 d'abril de 2013, 22.41 h


También conocido como TOD, el TONTO OFICIAL del DIGITAL = Jordi CATALUNYA

També conegut con el XIMPLE OFICIAL del DIGITAL = Jordi CATALUNYA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.