directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 05:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

El domini .CAT fa dos anys

Ja ha superat els 24.000 registres

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Fundació puntCAT celebra aquests dies el 2n aniversari de l'aprovació del domini .CAT, el primer i únic domini mundial dedicat a una cultura i una llengua, la catalana, i a una nació que encara no té estat, Catalunya. Des de llavors s'han registrat fins a 24.000 dominis .CAT. Coincidint amb l'aniversari, la Fundació ha presentat tres novetats importants, entre les que hi ha el Fotobloc del .CAT, la nova versió del giny .cat i una nova plataforma que permetrà aconseguir descomptes en els registres de de fins al 50%.
punt cat domini
Logotip del domini .CAT

Comparteix
   


Etiquetes
El 16 de setembre de 2005 la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) va aprovar el domini .cat, el primer i únic dedicat a una cultura i una llengua, la catalana. Des d'aquell dia, i en un temps rècord de només 5 mesos, es va posar en marxa tota la infraestructura informàtica que el 13 de febrer de 2006 permeté començar a registrar els primers dominis.

Des de llavors, el .cat ha anat creixent en nombre de dominis (24.000 a hores d'ara), superant en només pocs mesos a la meitat dels dominis genèrics i a molts dels territorials que porten anys funcionant. Però a banda del número absolut de dominis, cal destacar que el .cat ha crescut en nombre de documents, omplint Internet de continguts en català.

Això suposa que el domini .cat, amb uns 4 milions de documents indexats dins l'espai .cat, siga el 5è domini del món amb una ràtio més elevada de documents per domini, superat només per el .org, .is (Islàndia), .cz (Txèquia) i .ca (Canadà) i frec a frec amb el .fr (França) i el .hr (Croàcia).

La Fundació puntCAT segueix treballant en nous projectes i celebra el segon aniversari de l'aprovació del domini .cat amb novetats que milloren l'univers .cat:

1. La presentació d'un fotobloc, on tothom qui vulga pot publicar fotografies relacionades amb el .cat. Aquesta aplicació permet veure i classificar les fotografies .cat en diferents categories, així com també puntuar cadascuna d'elles. Tothom qui siga propietari dels drets de la imatge que aporta pot penjar la seua fotografia, sempre que accepte que aquesta quedarà al fotobloc .cat sota llicència Creative Commons. Una simpàtica foto del president de la ICANN, Vint Cerf, inaugura el fotobloc del domini .cat. Apareix amb un original davantal de cuina amb el logotip puntCAT que l'equip del registre va repartir entre els assistents a la reunió de la ICANN a Lisboa al març de 2007 i que ell va lluir en un dinar privat unes setmanes més tard.

2. La posada en marxa d'una nova plataforma que permetrà oferir descomptes propers al 50% en el registre en grup de dominis .cat a tots els membres d'un col·lectiu que ho desitgen. A fi d'apropar la Xarxa a tothom i afavorir l'ús avançat d'Internet, els registradors .cat i els representants dels col·lectius, empreses o associacions interessades podran acordar paquets de presència a Internet amb la possibilitat de disposar d'un domini .cat amb un descompte proper al 50%. En les properes setmanes, els registradors .cat acreditats anunciaran les seues ofertes per a membres de grups.

3. Una nova versió del giny .cat (widget), incorporant les suggerències enviades pels internautes. L'aplicació permet descobrir cada dia noves webs .cat. Tothom qui vulga pot incloure aquesta petita capsa en la seva web, on dia rere dia hi apareixen aleatòriament cinc dominis .cat diferents. Aquesta segona versió és configurable, facilitant que cada usuari adapte més fàcilment el giny .cat a la seva plana web, ja que inclou com a novetat la possibilitat de poder decidir l'amplada, el color de fons i el títol de la capsa. Així el giny descobreix cada dia un trocet més del .cat. 4. La consolidació de la post-validació com el mètode de preferència per a registrar dominis .cat, fet que permet registrar un domini i tenir-lo actiu en pocs minuts. La Fundació puntCAT va presentar aquest nou mètode a principis d'estiu i ha esdevingut en molt poc temps el preferit pels internautes, gràcies a la seua facilitat d'ús i a l'agilització del procés de registre d'un domini. Tothom, sense importar on visca o què faça, pot disposar d'un domini .cat, només cal posar contiguts en català a la Xarxa.

La Fundació puntCAT és una fundació privada sense ànim de lucre ni afiliació política. Va ser fundada el 28 de desembre de 2005 i és l'hereva de la desapareguda Associació puntCAT. Neix de la societat civil i està inscrita en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 2.100. Son objectius de la fundació administrar el domini .cat així com ajudar a desenvolupar la Societat de la Informació catalanoparlant.

El .cat és un domini de caire genèric, com el .org o el .com, però igual que el .aero, .museum o .edu, compta amb la particularitat d'adreçar-se a un comunitat específica: la comunitat catalanoparlant. És un domini obert a tothom qui vulgui expressar-se en català a Internet, independentment d'on visqui o què faci, fet que permet acollir des de multinacionals fins a particulars. Per tant, l'única condició d'ús és que el català siga present al web.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.