directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 19:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

El Museu Jueu de Berlín troba "estúpid" i una "provocació molt simple i infantil" comparar el nacionalisme català amb el nazisme

La seva directora reivindica "prohibir legalment el llenguatge d'incitació a l'odi" que "fa patir algunes víctimes"

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Berlín (ACN).- El Museu Jueu de Berlín troba "estúpid" i una "provocació molt simple i infantil" que es compari el nacionalisme català amb el nazisme. En una entrevista a l'ACN, la seva directora de programació, Cilly Kugelmann, reivindica que es "prohibeixi legalment aquesta incitació a l'odi" perquè "fa patir algunes víctimes". Precisament la Generalitat ha exigit a Telemadrid una rectificació per haver equiparat Mas amb Hitler i ha demanat la destitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver homenatjat la División Azul. Kugelmann reclama "al més alt nivell un posicionament ètic" que "deixi clar que aquesta societat no vol aquest tipus de llenguatge". 
Façana del Museu Jueu de Berlín, de l'arquitecte Daniel Libeskind
Façana del Museu Jueu de Berlín, de l'arquitecte Daniel Libeskind
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
"És una provocació molt simple i infantil que fa patir alguna gent, però crec que en general és tan estúpid que tothom, fins i tot les víctimes, ho rebutgen perquè és una generalització ximple", critica Kugelmann, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. A Kugelmann li sorprèn, a més, que a l'Estat "s'utilitzi el terme 'nazi', que no va ser un problema a Espanya sinó a fora, en comptes de dir 'franquista', que seria l'acusació més pròpia".

Directora de programació del Museu Jueu de Berlín des del 2002, Kugelmann creu que l'Estat espanyol "necessita distància" per poder-se reconciliar amb el seu passat, perquè "la generació que va formar part del franquisme, que ara es considera criminal" encara viu i "mai no farà autocrítica". "És qüestió de temps", la "segona o tercera generació posterior als testimonis ha d'interpretar la història amb llibertat, de forma diferent", mentre que els que van viure el franquisme "no el criticaran perquè s'estarien criticant a ells mateixos", opina. I defensa que a l'Estat hi hauria d'haver "museus d'història contemporània sobre el franquisme i què significava per a la gent que el va patir, quins crims es van cometre i com ho porta la societat postfranquista".

"Prendre mesures legals pot ajudar"

Kugelmann assegura que "prendre mesures legals" contra el llenguatge d'incitació a l'odi "pot ajudar". "Prohibir-lo per llei no vol dir que desaparegui" ni servirà "per reeducar la gent" que "en l'esfera privada" pot fer el que vulgui, però sí que "és positiu" en la mesura en què la societat "fa un canvi i diu que el llenguatge d'incitació a l'odi no és acceptable", explica Kugelmann.

Obert el setembre de 2001, el Museu Jueu de Berlín ha rebut 7,2 milions de visites en els seus primers deu anys de funcionament, especialment de joves (el 34% del seu públic té entre 20 i 29 anys). Només l'any passat, 36.000 ciutadans de l'Estat espanyol (un 5% del total) van visitar la seva exposició permanent, de més de 3.000 metres quadrats. Un de cada sis turistes espanyols que viatgen a la capital alemanya hi entren. Kugelmann (Frankfurt, 1947) va marxar a Israel el 1966, va treballar en un quibuts de Galilea i va estudiar Història i Història de l'art a la Universitat Hebrea. El 1971 va tornar a Alemanya, va estudiar Ciències de l'Educació Sociologia i Psicologia i del 1986 al 2000 va treballar al Museu Jueu de Frankfurt, com a comissària i responsable dels programes d'educació i de relacions públiques. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Jaume fletxa Barcelona
22 de maig de 2013, 12.44 h

#4. 'Aragoneses,.....' Great WANKER d'Espanya ('Littlepeanut'), Oriolet BANKIÓN/IBERIÓN y 'otras hierbas'.

El comentari del 'Aragoneses,...' és definitiu per concloure que no té cervell. El que hauría de fer aquest paio és llegir (si pot) una mica, informar-se millor, i saber aplicar els adjectius correctes en el context correcte.

Una precissió sobre el significat de genocidi. Entre coses francament pitjors (p.ex. eliminació física, crims en massa,....), genocidi implica també (i ho... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jaume fletxa Barcelona
22 de maig de 2013, 12.13 h

#4. A ESPAÑA, ELS ÚNICS NAZIS SÓN ELS FRANQUISTES ENCARA VIUS I ELS POSTFRANQUISTES QUE MAI HAN DEMANAT PERDÓ PER LES BARBARITATS DE LA GUERRA CIVIL I LA POSTGUERRA.

I punt.

Per tant, fins que ells (els franquistes) o els seus descendents (entre ells part del PP i dels partits a la seva dreta (??)) demanin excuses i/o perdó per: 1) provocar la guerra civil; 2) executar a sang freda gent absolutament innocent, impedint o dificultant que fins avui mateix se n'exhumin les restes; 3) col.la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Gemma fletxa Catalunya
22 de maig de 2013, 06.11 h

Vaig visitar el museu i és impressionant!
Precios!
Aquesta Sra la directora del museu és una senyora que es mereix el meu respecte i admiració!
Un 10!
Li dono tota lat raó amb tot!
Celebri que hagui bones persones.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
21 de maig de 2013, 22.01 h

http://www.youtube.com/watch?v=oByXYjBUxkY

The Catalan people have struggled for their liberty and self-government during the last three centuries.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi fletxa CATALUNYA
21 de maig de 2013, 20.01 h

#4 Vés a pasturar,cabestre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Joan Andreu fletxa Bigues i Riells
21 de maig de 2013, 18.25 h

Felicito a los responsables del Museo Judio de Berlín, por las declaraciones efectuadas en defensa de CATALUNYA, Moltes gracies de un catalá que estima en els nostres germans d'ISRAEL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Joan Andreu fletxa Bigues i Riells
21 de maig de 2013, 18.20 h

#4 Oye majete , siempre estás tocando las pelotas, vete ya a tu pueblo, i de ahora en adelante no quiero ver ningún insulto más, antes de faltar al respeto de las personas, piensatelo, por favor, te ruego dejes de hacer comentarios de esta índóle. Vete a confesar i pide perdón, luego ya me dirás que penitencia te han puesto. Pecador de la pradera !!!!!!!!!!!!!!!!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
21 de maig de 2013, 14.17 h

Rajoy, quin nazi més perillos, més estafador, més impersonal!!! España, nomes es un munt de nazis, feixistes i franquistes; esser espanyol es esser un criminal, un lladre i una persona amb cervell alcoholitzat com un aragonense putrefacte que corra per aqui


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
21 de maig de 2013, 13.13 h


sois estupidos y maniqueistas


Nadie comparo el nazismo como conjunto ( con sus campos de exterminio y sus genocidios) con el separatismo, si se compararon actitudes o opilticias y actos del NAZIonalismo catalan que coinciden con similares del NAZISMO aleman.


Ejemplo: manipulacion del lenguaje, de la Hisotira, etc. etc. Un ejemplo mas, cada vez que España decreta alguna ley para proteger el español, el gobierno de la generarlidad catalana y su jauria mediatica habla de genocidio contr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 44
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
mario fletxa barna
21 de maig de 2013, 09.43 h

No puc sentir ni vergonya aliena en aquest cas perquè m'ofendria a mi mateixa, com poden aquesta gent(usa) fer-se ells mateixos el favor de autodestruir-se! no ho puc entendre. No vui formar part d'aquest manicomi. INDEPENDÈNCIA... JA!


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.