directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 09:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

La CDU/CSU de Merkel accepta els referèndums i els seus resultats

Veu la consulta com una forma de "millorar la posició negociadora" de Catalunya a l'Estat, però tot queda obert a la voluntat de Catalunya

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Els referèndums són "òbviament" un element positiu en democràcia i no espanten la CDU/CSU d'Angela Merkel al Bundestag. En una entrevista a l'ACN, el diputat Thomas Silberhorn, membre del comitè d'Afers Europeus del Bundestag i portaveu Europeu de la CSU, defensa que "l'efecte real" dels referèndums és "millorar" la capacitat negociadora de qui els promou. De fet, Silberhorn es mostra partidari dels referèndums perquè creu que hi ha qüestions en què "la democràcia representativa es troba amb límits". 
El parlament alemany, el Bundestag, a Berlín.
El parlament alemany, el Bundestag, a Berlín.
© @acn


El diputat bavarès del grup parlamentari de la CDU/CSU de Merkel, Thomas Silberhorn, durant l'entrevista amb l'ACN.
El diputat bavarès del grup parlamentari de la CDU/CSU de Merkel, Thomas Silberhorn, durant l'entrevista amb l'ACN.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Si Catalunya decideix independència, caldrà acceptar-ho

"Com a bavarès entenc la consciència pròpia d'altres regions dins de la UE, però no hi ha cap moviment separatista a Baviera. La meva impressió és que a vegades els moviments separatistes no són una senyal de fortalesa", destaca Silberhorn, que seu al comitè d'Afers Europeus del Bundestag, és portaveu del grup CDU/CSU en el comitè d'Afers Legals i portaveu del partit bavarès de la coalició de Merkel en carteres com Defensa, Europa i Cooperació Econòmica.

 Baviera no té moviments separatistes i no vol interferir en el litigi Catalunya – Espanya

Silberhorn considera que Baviera se sent "prou forta" per defensar els seus interessos dins de la República Federal Alemanya sense necessitat de reclamar la independència. Aquest diputat alemany evita comentar directament la situació catalana per no interferir en els assumptes interns d'un altre estat, però és un ferm partidari de preguntar a la població la seva opinió sobre grans temes polítics. "No puc valorar la vostra situació a Catalunya, però la vàlua d'un referèndum no és només el referèndum en sí, sinó la situació durant el període previ", destaca. Segons ell, jugar la carta de la consulta permet tenir un "impacte" en les discussions polítiques perquè "l'efecte real d'un referèndum és millorar la teva posició negociadora".

 Caldrà acceptar la voluntat democràtica d’escocesos i catalans

En aquest sentit, defensa que a Alemanya volen "decidir" sobre qüestions com l'accés a la UE de nous estats, la transferència de noves competències al nivell europeu o la concessió de rescats a estats amb problemes. Segons Silbernhorn, hi ha temes "substancials" en què la democràcia representativa "es troba límits" i és necessari apostar per un vot directe dels ciutadans. Considera preguntar directament als ciutadans dóna "molta més legitimitat" als processos polítics, inclosos els que podrien iniciar Catalunya o Escòcia.

Una "llarga tradició" de referèndums

Silberhorn evita predir quina hauria de ser la resposta d'Alemanya i la Unió Europea a la possible independència de Catalunya o Escòcia, ni tan sols a un vot britànic per sortir de la UE, perquè això "encara no ha passat". Amb tot, destaca que hi ha una "llarga tradició i molts exemples de referèndums" al seu país i que permetre la celebració de consultes és la manera de no perdre "l'acceptació política del poble". Arran de l'aparició de tots aquests processos polítics a la UE, el diputat alemany reclama "solucions més convincents" pel projecte europeu amb "més flexibilitat, més subsidiarietat i més legitimitat democràtica". Segons ell, la combinació entre unes institucions europees més àgils però potents i una intensa descentralització "és el secret per una integració europea exitosa" que acomodi els interessos de Baviera, Catalunya o Escòcia, i també els d'estats euroescèptics com el Regne Unit.

El dèficit fiscal

Com a diputat per Baviera, Thomas Silberhorn admet que les transferències econòmiques entre els länders són "un tema de conflicte permanent" a Alemanya. Segons ell, part del problema rau en què les regions menys desenvolupades no tenen "una llista de condicions que hagin de complir" per poder rebre diners -com sí que passa, per exemple, amb els països rescatats de la UE. En aquest sentit, Silberhorn assegura que l'austeritat s'ha d'aplicar "a tots els nivells" i que les diverses administracions han d'assumir "una responsabilitat pròpia" pels seus comptes. Aquest diputat considera que els alemanys no poden "donar recomanacions" a l'Estat espanyol sobre com gestionar les diferències entre autonomies però convida Madrid a "fer un cop d'ull" al model, que preveu límits al dèficit fiscal.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Jaume fletxa Barcelona
27 de maig de 2013, 12.55 h

FANTÀSTIC!! SI ALEMANYA NO S'HI OPOSA ESTEM EN EL BON CAMÍ.

#2. Fes-te fotre BJ! Ets el típic caspós acomplexat unionista!!!

ESPAÑA, SENSE CATALUNYA, PROPER ESTAT D'AFRICA

CATALUNYA, PROPER ESTAT D'EUROPA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa CATALUNYA
27 de maig de 2013, 09.01 h

#2 Missatge a l'espanyolam:Com si l'opinió d'un incompetent ens importés molt.(i la teva igual,of course).


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pijota fletxa bcn
26 de maig de 2013, 19.18 h



#2 Herman Achille Van Rompuy, del partit CD&V, és a dir, Cristianodemòcrata Flamenc, és d'ideologia CONFEDERALISTA. I jo respectaré molt la seva opinió MENTRES ELL RESPECTI LA MEVA, cosa fàcil d'obtenir d'un belga però IMPOSSIBLE D'ESPERAR EN UN ESPANYOL IMPERIALISTA

Signat B. Urleta


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
bejota fletxa bcn
26 de maig de 2013, 18.54 h

MENSAJE A LAS AUTORIDADES
Van Rompuy, a Escocia y Catalunya: "Nadie obtendrá nada del separatismo"
MADRID, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 39
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
26 de maig de 2013, 12.44 h

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mt31tCJdsLE

El reportatge oblidat de la BBC sobre Catalunya. Extremament difícil de trobar, fins ara no disponible a internet. Per a més informació, podeu consultar:

Fem-ho córrer que tothom ho vegi


Valora aquest comentari:   votar positiu 29   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.