directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 17:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU subscriu l'acord contra el bloqueig del TC en un acte de 'súper responsabilitat'

Mas assegura que, en circumstàncies normals, no ho haurien fet sense unitat de criteri al Govern

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El líder de CiU, Artur Mas, ha anunciat que finalment la federació nacionalista signarà i votarà favorablement a la resolució al Parlament, juntament amb el PSC i ICV, tot i que no sigui una posició unitària del tripartit després que ERC se n'hagi desmarcat. Mas ha considerat que les 'circumstàncies excepcionals' en què es troba Catalunya amb una 'amenaça molt gran sobre l'autogovern i la capacitat de decisió com a país' justifiquen que CiU faci aquest gest de 'súper responsabilitat', ja que el país 'no pot permetre's' que la principal força del Parlament se'n desvinculi. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ja va mostrar-se ahir contrari a un dels principals punts de l'acord, la reforma de la llei que regula el Tribunal Constitucional espanyol.
artur mas, ciu, convergència i unió
Artur Mas a la sala de premsa del Parlament.

Comparteix
   


Etiquetes
ERC no signarà l'acord per coherència amb el seu 'no' a l'Estatut i perquè la resolució 'no servirà de res'
Des d'ERC, la portaveu al Parlament, Anna Simó, ha assegurat que la seva negativa a signar però votar a favor de la resolució és inamovible. Els republicans justifiquen la seva decisió perquè creuen que 'no serà útil ni eficaç' ja que consideren que amb un tribunal renovat la sentència també retallarà l'Estatut. D'aquesta manera, Simó creu que l'únic que s'aconseguirà és dilatar 'l'agonia' d'un Estatut que els republicans van rebutjar.

Aquesta posició d'ERC va sorprendre CiU que va reconsiderar la seva decisió inicial de subscriure l'acord davant del fet que el text no comptava amb una posició unitària del Govern.

Zapatero descarta modificar la llei del Tribunal Constitucional espanyol
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ha rebutjat un dels principals acords entre Montilla i Mas, la reforma de la llei que regula el Tribunal Constitucional. 'Les regles del joc són les que són', ha dit, i és millor 'deixar que les coses funcionin com estan' en l'ordenament i 'd'aquesta manera enfortim la democràcia i la credibilitat de l'Estatut'. 'Qualsevol altre pas', ha afegit, 'debilitaria la credibilitat del que hem fet'.


El contingut de l'acord
En el primer dels quatre punts de la resolució, el Parlament reitera la seva convicció que l'Estatut 'ha assolit la màxima legitimació possible precisament per haver estat referendat per la ciutadania a la que ha de servir'. En aquest context, 'insta totes les institucions de l'Estat a respectar-lo, complir-lo, fer-lo complir i desplegar en el que els correspongui les seves previsions'. També manifesta la convicció sobre la plena constitucionalitat de l'Estatut.

En el segon punt, el Parlament s'adreça al president del Congrés dels Diputats, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, perquè traslladin als grups parlamentaris d'ambdues cambres 'la urgent i inexcusable necessitat de procedir, respectivament, a la designació del magistrat que li correspon fer al Congrés després de la vacant produïda per la defunció d'un dels membres del TC elegit per aquesta Cambra legislativa'; així com desbloquejar el procediment de designació dels quatre magistrats del TC 'que es troba pendent des de fa més de dos anys en el Senat'.

En el tercer punt, el Parlament constata que després dels intents fallits de dictar sentència, el TC 'no està en condicions d'exercir les tasques que constitucionalment té assignades'. En aquest sentit, el Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d'aconseguir que el TC es declari incompetent. De fet, aquesta era una de les condicions de CiU i que en un principi havia rebutjat el PSC.

Així mateix, en el seu quart punt es manifesta que 'el Parlament, sense perjudici d'altres iniciatives en el mateix sentit que es puguin produir en altres cambres, demana als grups parlamentaris catalans al Senat que impulsin en un termini màxim de 30 dies una proposta de reforma de la Llei Orgànica del TC'. D'aquesta forma s'obre la porta que aquesta reclamació també es faci des del Congrés dels Diputats, tot i que no es fa cap referència explícita. Aquest havia estat un dels altres esculls entre CiU i el PSC.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
euro fletxa PROU ESTATUTS VOLEM LA INDEPENDÈNCIA
29 d'abril de 2010, 00.56 h

Recordeu que en el TC. hi ha un magistrat de ciu en el sector "progresista", i que tambe va votar la ponència on es retallaven i es rebaixaven uns 20 articles aprox. Ja pot defensar l'estatutet la sociovergència ja, perquè es l'unic que li queda per defensar als autonomistas


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Miquel fletxa Barcelona
28 d'abril de 2010, 16.35 h

#6 Els mitjants no tenen gaire res a dir amb la militància convençuda d'ERC i els nostres vortants independentistes. I molts d'ells ja no van entendre gaire el boicot a l'Estatut si seguíem formant un govern amb gent inequícocament antisobiranista. I ara tampoc no ho entenen gaire. Estem jugant amb foc. Potser els militants ho poden arribar a entendre, però no tots ni de bon tros, pq joparlo a diari amb molts d'ells i molt menys els votants, que en genaral ja s'avergoneyeixen de pertànyer ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
´jordibcn fletxa Barcelona
28 d'abril de 2010, 16.25 h

#3 Doncs jo com a militant d´esquerra, pregunto la ciutadania no ho entendra o els mitjans de comunicació faran que ho l´entengui?, i en quan a l´Estatut també erem govern aleshores, el coherent hauria estat votar SÍ.?
#5 Per la part que en toca, jo sóc molt responsable, sobretot amb Catalunya i la seva independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Pere fletxa Calella
28 d'abril de 2010, 15.47 h

Sii en Mas pensés en ell mateix i en CiU ni hagués pactat l'estatut amb Zapatero, ni faria costat ara alTripartit. Però té massa sentit de la responsabilitat per fer una altra cosa que li donaria més rendibilitat en vots. Això és el que els d'ERC no podeu entendre, perquè de reponsabilitat, ni en teniu ara .ni n'heu tingut mai.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pere fletxa Reus de la Merenda
28 d'abril de 2010, 15.41 h

Ara ja sabem mes enllà de qualsevol dubte raonable que en Mas es memo. No hi ha ningu mes a Convergencia que aquesta cosa incolora, inodora i insipida?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 d'abril de 2010, 15.20 h

Com a militant d'ERC crec que hauríem de firmar la resolució per ser coherents amb el govern a què pertanyem. La ciutadania no entén aquestes contradicions per molt raonades que estiguin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 d'abril de 2010, 14.07 h

Com a militant de Convergència no estic d'acord amb la signatura d'aquesta resolució perquè es perdre el temps ja que independenment de que es canvii el jutges del TC retallarant l'Estatu


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 d'abril de 2010, 13.47 h

Quina sort en tenim dels supermegapatriotes de CiU que a la primera de canvi es baixen els pantalons i corren amb el tub de vaselina a la mà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.