directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 00:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Duran i Navarro en caiguda lliure per posar pals a les rodes al dret a decidir

Josep Maria Reniu membre del Consell per a la Transició Nacional insta a UDC que estigui “plenament decidida” amb el procés i critica que "l'ambigüitat del PSC enterboleix la consulta

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El cap d'estudis de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Josep Maria Reniu, lamenta les divisions entre Unió Democràtica i Convergència sobre el procés cap a la convocatòria d'un referèndum. "Un esperaria que Unió estigués plenament decidida, com a mínim, a tirar endavant el procés, a no entorpir-lo, a ajudar en el que sigui precís", assegura Reniu en una entrevista a l'ACN. Segons ell, a la cúpula d'Unió "sembla que a vegades no creguin, o no tinguin clara, la conveniència del procés". Reniu també critica que "'l'ambigüitat" del PSC "enterboleix l'escenari" i reclama als partits que "aclareixin nítidament" el seu posicionament.
El cap d'estudis de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Josep Maria Reniu, vist a través de la pantalla de realització durant el debat a Brussel·les organitzat pel Centre Maurits Co
El cap d'estudis de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Josep Maria Reniu, vist a través de la pantalla de realització durant el debat a Brussel·les organitzat pel Centre Maurits Co
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Duran i Lleida allunyat de la centralitat política

Josep Maria Reniu, que forma part de l'equip d'experts del Govern per a la celebració d'una consulta sobre la independència, admet que als observadors externs els "costa acabar de copsar" algunes "de les declaracions i les accions de Josep Antoni Duran i Lleida i la cúpula directiva d'Unió".

"Sembla que a vegades no creguin, o no tinguin clar, la conveniència del procés, i això com a observador polític genera un cert mal regust de boca, perquè un esperaria que Unió estigués plenament decidida, com a mínim, a tirar endavant el procés, a no entorpir-lo, a ajudar en el que sigui necessari", explica Reniu a l'ACN.

El rol del PSC

Després de participar en un debat a Brussel·les sobre 'Desenvolupaments Legals a les Nacions Autònomes', organitzat pel Centre Maurits Coppieters, Reniu ha reclamat que tots els partits al Parlament de Catalunya "aclareixin el més nítidament possible" la seva opinió sobre la consulta. "Això té sentit, de cara al procés", destaca Reniu.

"L'ambigüitat de la cúpula directiva del PSC el que fa és enterbolir l'escenari", lamenta aquest membre del Consell per a la Transició Nacional, que creu que amb una opinió "clara i inequívoca" dels socialistes catalans es podrien "desbloquejar" temes "també importants pel procés" com la llei electoral. Reniu creu que el fet que hi hagi veus divergents dins del PSC "no beneficia en res el propi partit, ni la resta de formacions catalanes, ni els ciutadans".

Les vies per a la consulta

Reniu explica que el Consell per a la Transició Nacional està treballant en les diverses vies per a la celebració d'un referèndum o consulta sobre la independència de Catalunya. "El que s'exploren són vies legals", assegura el politòleg, fent referència a la llei 4/2010 de consultes populars per via de referèndum, a la possibilitat de la transferència del poder per part d'Espanya a través de l'article 92 de la Constitució o a l'opció de la llei de consultes no refrendàries que es preveu tenir llesta al Parlament aquesta tardor. "Si això no fos possible, dins de la legalitat també hi ha l'alternativa de la convocatòria d'eleccions anticipades, òbviament centrades en els temes vinculats a la consulta", destaca Reniu.

Segons ell, "tot indica que el govern espanyol no serà especialment receptiu amb les peticions de celebrar la consulta" però cal que Catalunya "formalitzi" la demanda. "Cal una interlocució més formal, que el govern de l'Estat, amb Mariano Rajoy al capdavant, es pronunciï clarament sobre el sí a la consulta, que entenc que serà difícil, o sobre el no", precisa. Segons el model que hagi de seguir Catalunya -amb un referèndum acceptat i convocat des de Madrid, o fet estrictament d'acord amb la legalitat catalana- les dates també poden variar.

Calendari

Si el referèndum el convoca el govern espanyol, no es podrà celebrar ni 90 dies abans ni 90 dies després de cap tipus d'eleccions. Pel maig del 2014, per exemple, hi ha previstos els comicis europeus, de manera que "hi ha moltes dates que no poden ser objecte de convocatòria". En el cas d'una consulta convocada estrictament des de Catalunya "el marge de dates seria més ampli" però hi hauria més dificultats de caire logístic. Segons Reniu, caldria definir bé "el cos electoral, que probablement inclouria als majors de 16 anys" i també "construir un cens propi", una situació que "requereix un temps tècnic". Per això, per a una consulta aquest mateix 2013 "no hi hauria temps", assegura.

Coalició entre CiU i ERC

En opinió de Josep Maria Reniu, que també dirigeix l'Observatori dels Governs de Coalició, l'acord actual entre CiU i ERC "és una solució acceptable, bona i que està demostrant que té un bon rendiment, no només en termes parlamentaris, sinó també polítics". Per aquest expert, la fórmula permet "sinèrgies positives". "Ampliar per ampliar, simplement per donar una imatge de major unitat, provocaria disfuncions en el dia a dia de la política, perquè compartir el poder va més enllà de la simple agregació de diputats. Han de convergir programes electorals, un programa de govern...per tant crec que ara no tindria massa sentit", destaca quan se li pregunta si ERC hauria d'entrar a l'executiu.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
23 de juny de 2013, 09.32 h

-posar bastons a les rodes. No 'pals'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
BBC: Cataluña, A region apart (1979) fletxa ........................................
22 de juny de 2013, 15.05 h

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mt31tCJdsLE

El reportatge oblidat de la BBC sobre Catalunya. Extremament difícil de trobar, fins fa poc no disponible a internet.

INTERNACIONALITZEM-HO. Fem-ho córrer i que tothom ho vegi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jaumet fletxa Barcelona
22 de juny de 2013, 14.11 h

Duran, fot el camp, sisplau.
Pere Navarro,actúi amb la xarxa sota seu,
Camacho, no, sisplau, és QUEHEMBRA !


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jaumet fletxa Barcelona
22 de juny de 2013, 14.11 h

Duran, fot el camp, sisplau.
Pere Navarro,actúi amb la xarxa sota seu,
Camacho, no, sisplau, és QUEHEMBRA !


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pepo fletxa Terrassa
22 de juny de 2013, 13.39 h

Ambigüitat, aquest és el mot escaient per definir amb exactitud la posició de diversos personatges polítics durant molt de temps enrere en relació al catalanisme i en l´actualitat vers l´independentisme.
Aquest adjectiu és el pitjor epítet que es pot aplicar a un servidor públic, doncs els reclamem fermesa en les decisions alhora de governar i/o exercir oposició, per tant no es poden permetre de ser uns "cagadubtes" i encara menys uns impostors que prometen una cosa i en fan una altr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Cataluya
22 de juny de 2013, 13.09 h

Reniu: A la cúpula d'Unió "sembla que a vegades no creguin, o no tinguin clara, la conveniència del procés".
El que tenen clar es que hi estan contra, com tots els absolutistes! Res de nou!

Podem prescindir tant d'ells com de "Paña".

Visca la República de Catalunya!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.