directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

"Prohibir un referèndum denota tenir por de la població"

El catedràtic en ciències polítiques Pawel Karolewski creu que la UE no expulsaria Catalunya encara que declarés una independència unilateral

Comentaris 43  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 17 vots )
carregant Carregant

El catedràtic en ciències polítiques del Centre Willy Brand per a Estudis Alemanys i Europeus de la Universitat de Wroclaw, Pawel Karolewski, defensa que Catalunya pugui celebrar un referèndum d'independència i no comprèn la voluntat de l'estat espanyol de no permetre la consulta. "Els referèndums no haurien d'estar prohibits, perquè significa que tens por de la teva pròpia població. No és una bona idea en democràcia, on el poder ve de la gent", argumenta en una entrevista a l'ACN. Karolewski, expert en nacionalismes, es mostra convençut que la Unió Europea és massa "pragmàtica" com per acabar expulsant Catalunya, encara que declarés la independència de forma unilateral. 
El catedràtic en ciències polítiques del Centre Willy Brand per a Estudis Alemanys i Europeus de la Universitat de Wroclaw, Pawel Karolewski.
El catedràtic en ciències polítiques del Centre Willy Brand per a Estudis Alemanys i Europeus de la Universitat de Wroclaw, Pawel Karolewski.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
"En democràcia, els referèndums "tenen sentit" fins i tot "quan es tracta de temes controvertits"

Això sí: "Han d'estar ben preparats i la gent ha d'estar ben informada sobre la qüestió i les seves conseqüències". Amb tot, assenyala que si la majoria després d'una consulta no és clara, hi ha "riscos" als quals cal fer front: "Si hi ha un referèndum d'independència i el 67% vota a favor, el resultat és clar. Però si només diu sí el 51% la situació és arriscada perquè has d'integrar a la societat el 49% restant". Qui hauria de participar a la consulta? Només la població de Catalunya i no la de la resta d'Espanya, troba evident Karolewski, ja que així "tindries una situació molt clara del que vol la majoria i la minoria" del territori.


La independència de Catalunya "no està connectada a cap perill"

En el sentit que, si es concreta, serà de forma "pacífica". "No és com el nacionalisme revolucionari del segle XIX, és quelcom diferent", diu. Karolewski tampoc creu que l'estat espanyol usi la força en el conflicte. "Hi ha aquesta amenaça que l'exèrcit espanyol, com preveu la Constitució espanyola, pugui defensar la integritat territorial. Però no puc imaginar les tropes espanyoles a Catalunya, perquè això pot fer més mal a Espanya que a Catalunya, sobretot en el context de la Unió Europea. No ho puc imaginar", apunta. "Espanya hi té molt a perdre", hi afegeix.

Improbable que una Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea

Karolewski assenyala que la UE actua sobre la base del pragmatisme i fer fora Catalunya, en canvi, "no interessa ningú". "Pots trobar molts arguments en el sentit que Catalunya ja és part de la Unió Europea com a part d'Espanya i podria quedar-se a la UE sense tornar a demanar ser-ne membre, perquè ja n'és part. Crec que aquest podria ser el posicionament de la UE perquè és pragmàtica. Si Catalunya hagués de tornar a demanar l'ingrés, Espanya podria bloquejar-ho, però cap altre estat excepte Espanya té interès en fer-ho", diu.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#43
Jordi fletxa CATALUNYA
1 de juliol de 2013, 14.21 h

#40
#41 santi-cagalló,el ximpanzé setmesó del Tomelloso,com a a lluís mur, josep maria capdevila,roser fort(em fa gràcia recordar que deies:"queda amb mi si vols veure una dona de debó"),pere puig,santi de mataró,oscar crusat,joel de vinaroz..Jutjes als demés pel seu origen i et dediques a posar professions a les mares dels que escriuen aqui,si el psiquiatra que et tracta fos bo probablement et diria que t'avergonyeixes del teu origen i que per això et vols creure superior als demés ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Daniels fletxa Montgat
1 de juliol de 2013, 10.26 h

No tinc ni idea de les lleis que va promungar Franco, el que sí que sé és que mon pare, parlant amb el meu avi pel carrer va haver d'aguantar que un "Guardia Civil" els digués: "No ladren", immiscint-se en una conversa privada.

I jo mateix he hagut d'aguantar que em diguin "háblame en cristiano" o un amic meu que la "Guardia Civil" el fes despullar i l'humiliés en un control anant a passar-s'ho bé de carnaval perquè el va contestar en català.

També és cert que una vegada, UNA, un p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Lluís Mur fletxa Tortosa, Tarragona, ESPANYA
25 de juny de 2013, 20.10 h

Se prohíbe lo ilegal como no puede ser de otra manera. La soberanía de España y de cualquier parte que la forma, reside en el conjunto de la ciudadanía española.

La sociedad catalana esta hecha en la intoxicación constante desde hace 35 años hasta esta parte. La intoxicación que han llevado a cabo los políticuchos nacionalistas en una acción nazi de ingeniería social, falseando la historia sistemáticamente, envenenando a la sociedad ya desde las escuelas para intentar que la socied... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Lluís Mur fletxa Tortosa, Tarragona, ESPANYA
25 de juny de 2013, 20.08 h

#30 Hijo de puta !!!. O veus com ets un charnego de merda !!!. Bé que coneixes els accents andalussós, el dels teus pares, fill de puta !!!. Estava ben clar, sou la pitjor merda del independentisme, els chanegos de merda afegits.


VIVA ESPAÑA, HIJO DE PUTA !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
bejota fletxa bcn
25 de juny de 2013, 19.48 h

Obama ,els hi ha dit al de Texas que la Constitució prohibeix la separació de territoris. El mataix que ací.Tot i així ,haurá algún tipus de consulta i, veurem el que passa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
S.Curçó fletxa ((*(( P.P.C.C. ))*))
25 de juny de 2013, 19.36 h



Quan "treiem la pols" a la nostra memòria històrica, els catalans veiem ben clar que amb aquesta GENTUSSA PODRIDA PANCASTELLANISTA I FRANQUISTA QUE DOMINA L'ESTAT ePPanyol, NO HI VOLEM TENIR RES EN COMÚ, i jo, personalment, en tot allò que els pugui perjudicar, els perjudicaré.

En comptes de DEMANAR PERDÓ per les malifetes comeses, aquests BACONS SENSE VESTIGIS D'ÈTICA, encara venen aquí a fanfarronejar (sempre han estat i són xulets barats) i a insultar.

Quan ens n'haguem separat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
S.Curçó fletxa ((*(( P.P.C.C. ))*))
25 de juny de 2013, 19.28 h







#35 #36 Permet que et feliciti, Jordi, per l'exhaustiva relació de CRIMS contra la llengua catalana que aquesta gentussa pancastellanista ha PERPETRAT IMPUNEMENT fins ara, sota la mirada indignada però "fins ara" impotent dels nostres compatriotes.

He copiat els dos enviaments i els guardo al disc dur per si un dia els he de fer servir.

Moltes mercès en nom de TOTS ELS BONS CATALANS.






Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
Jordi fletxa CATALUNYA
25 de juny de 2013, 18.38 h

#32 Sempre és un plaer donar-te un repàs en cultura(no gens dificil,la veritat),mort de gana.
1941 Els Jocs Florals de Barcelona queden prohibits i fins al 1970 se celebren en la clandestinitat.[22]
1944 Decret que aprova el nou Reglament notarial segons el qual necessàriament cal fer les escriptures en castellà.[20]
1945 Ordre ministerial que obliga a batejar els vaixells en castellà. Nueva ley de educación primaria que només deixa ensenyar en castellà.[20]
1947 Supeses les edicions de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Jordi fletxa CATALUNYA
25 de juny de 2013, 18.35 h

#32 1936 Prohibició governativa a Mallorca d'usar el català a les escoles i als comerços, signada per Mateu Zaforteza Musoles.
1938 Juan Merida és multat pel Delegat de Seguretat Interior i Ordre públic de Sevilla i la seva Província, per "la seva falta de patriotisme i descortesia en parlar en el dialecte català en el menjador de l'Hotel Itálica".
1938 En entrar a Lleida, les tropes franquistes tirotegen aquelles plaques del cementiri que estan escrites en català.
1939: Franco diu "La... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
M.Artell fletxa ((*(( P.P.C.C. ))*))
25 de juny de 2013, 17.37 h



#29 Luiso Paredes: no t'excitis, pobret imbècil, que la llaga d'estomac JA L'ATRAPARÁS D'AQUÍ A UN ANY, QUAN ENS INDEPENDITZEM i a tu i a les quatre merdoses com tu us portem per l'orella a la frontera i us condemnem a PASSAR GANA a Castella.

Les vostres filles i netes hauran de venir a fer de FREGONES a Catalunya, i els vostres fills i nets a fer d'ESCOMBRIAIRES (=barrenderos) competint tant ells com elles amb els marroquins i subsaharians.

HUAH HUAH HUUUAAAAHHH !!!!



Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.