directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 23:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El jutge del cas Palau conclou que CDC va rebre uns 5 MEUR en comissions procedents de Ferrovial

El jutge Pijuan tanca la instrucció després de quatre anys. Francesc Homs assenyala que no hi ha fets provats i que cal esperar el juduci i la sentència per fer les valoracions.

Comentaris 33  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El jutge ha tancat la instrucció del cas Palau i ha decidit enviar a judici els principals imputats, entre els quals hi ha els màxims responsables del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull, així com també responsables de Ferrovial, l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i l'exdiputat de CiU Jaume Camps. El jutge veu indicis de desviaments de fons de Ferrovial cap a CDC a través del Palau de la Música i conclou que el partit va rebre uns 5 MEUR en comissions per part la constructora. A més, manté CDC com a responsable civil a títol lucratiu. El magistrat ha xifrat en 18 MEUR els diners que Millet i Montull van desviar del Palau en benefici propi. A més, ha arxivat la causa contra Àngel Colom.

Comparteix
   


Etiquetes
Quatre anys després de l'inici de les investigacions, el jutge del cas Palau, Josep Maria Pijuan, ha decidit tancar la instrucció del cas. En una interlocutòria de 47 pàgines, Pijuan manté 17 imputats, entre els quals hi ha els qui van ser màxims responsables del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull, la seva filla, Gemma Montull, i la directora general Rosa Garicano. També estan imputats els dirigents de Ferrovial Pedro Buenaventura i Pedro Buenaventura, i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i l'exdiputat de CiU Jaume Camps.

En la interlocutòria, el jutge veu indicis de delictes continuats de malversació de fons públics, apropiació indeguda i falsedat documental contra Millet, Montull, Gemma Montull i Garicano. Segons el magistrat, entre els anys 2003 i 2009, Fèlix Millet, aprofitant-se del seu "poder absolut" i en col·laboració amb Jordi Montull, Gemma Montull i Rosa Garicano, "es va dedicar a un espoli dels fons" de les tres entitats que formen el Palau, "aplicant-los al pagament de despeses particulars i privades, apoderant-se directament dels fons o destinant-los a pagaments a tercers no relacionats amb finalitats de cap de les entitats".

El magistrat veu indicis de desviaments de fons de Ferrovial cap a CDC a través del Palau de la Música. Uns diners que, segons el jutge, "obeïen al pagament de comissions per adjudicacions d'obra pública per part del Govern de la Generalitat i altres organismes públics, que necessàriament es va poder fer per un acord a tres bandes" en el qual haurien intervingut Buenaventura i Elizaga Corrales per part de Ferrovial, els extresorers Carles Torrent -que va morir l'any 2005- i Daniel Osàcar de CDC i l'exdiputat Jaume Camps, per una altra banda, i els responsables del Palau per l'altra.

Segons la interlocutòria del jutge, Ferrovial abonava per una comissió del 4% de l'import de l'obra pública adjudicada, del qual el 2,5% s'assignava a CDC i l'1,5% restant a Fèlix Millet i Jordi Montull per la seva intermediació, "que es distribuïen en un 80% i un 20% respectivament". El jutge també considera que Jaume Camps va rebre "alguna remuneració" almenys un cop, "el març del 2003 en què va rebre de Fèlix Millet la suma de 5.450.000 pessetes". Pijuan considera que hi ha indicis de delictes de tràfic d'influències per particular, falsedat en document mercantil, administració deslleial o apropiació indeguda i blanqueig de capitals.

El jutge conclou que les comissions de Ferrovial cap a CDC es van articular a través de tres procediments. D'una banda, mitjançant lliuraments en efectiu als tresorers del partit. De l'altra, mitjançant facturació falsa per entitats mercantils que es van prestar a fer-ho. I finalment, mitjançant convenis de col·laboració aparentment subscrits per l'Associació Orfeó Català i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música amb la Fundació Trias Fargas.

Entre els anys 2000 i 2009, segons recull el jutge en la interlocutòria, CDC hauria rebut de Ferrovial per aquestes tres vies uns 5,1 MEUR. Es tracta d'una xifra inferior a la de la fiscalia, que va xifrar en 6,6 MEUR els diners rebuts per CDC per "comissions il·lícites" de Ferrovial a través del Palau.

Desviaments de Millet i Montull "en benefici particular"

El jutge relata pagaments efectuats amb càrrec a fons de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música en benefici particular, com ara 2,5 MEUR, dels quals 2,3 es van aplicar a obres de l'habitatge de Millet, més de 124.000 euros a obres a la casa particular de Jordi Montull i uns 110.000 euros a obres de la casa de Gemma Montull. També detalla pagaments els anys 2008 i 2009 de serveis inexistents, mitjançant factures falses per societats instrumentals de Millet i Montull formalment administrades per les seves dones.
El Palau no demana responsabilitats penals a CDC

En un escrit enviat al jutge, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i l'Associació Orfeó Català exclou CDC de responsabilitats penals per l'espoli de la institució i centra les seves acusacions en Millet, Montull i altres directius de l'entitat, segons ha avançat aquest dimarts 'El Periódico'.

Àngel Colom i Esteve Escuer

D'altra banda, el jutge ha acordat el "sobreseïment provisional parcial" de les actuacions respecte a Àngel Colom i el dirigent de CDC a l'Ametlla del Vallès Esteve Escuer. El primer va rebre uns 75.000 euros amb càrrec a fons del Palau per un conveni "inexistent" de pedagogia d'aquesta entitat i la Fundació Privada Espai Catalunya, representada per Colom i que no va arribar a constituir-se. La representació de la Fundació Orfeó Català va formular "expressa reserva de l'acció civil" contra Colom per aquests fets.

Pel que fa a Escuer, va rebre l'any 2007 13.000 euros amb càrrec a fons del Palau per a la campanya electoral de CDC a les eleccions locals. Escuer ha ingressat aquesta quantitat per ser tornada al Palau.

A més, el jutge també ha acordat el sobreseïment provisional parcial de les dones de Millet i Montull, Marta Vallès i Mercedes Mir, com a responsables criminals, tot i que les manté com a responsables civils a títol lucratiu. En canvi, no ha declarat les filles de Millet com a responables civils a títol lucratiu. També s'ha acordat el sobreseïment provisional parcial, entre d'altres, de la secretària de Millet, Elisabeth Barberà.

Desestima diligències contra la FAES

Finalment, el jutge ha desestimat les diligències d'investigació que va sol·licitar la setmana passada la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que és acusació popular en la causa. Entre d'altres, demanava obrir diligències contra la FAES, vinculada al PP, davant la possibilitat que la seva branca a Catalunya, l'Institut Catalunya Futur, hagués rebut fons del Ministeri de Cultura desviats de les obres de reforma del Palau de la Música.

Ara, el jutge dóna 30 dies a les parts perquè formulin els seus escrits d'acusació, demanant l'obertura de judici oral o l'arxivament de la causa.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#38
Pepo fletxa Terrassa
17 de juliol de 2013, 19.24 h

#37 Si no et sap greu, podries fer una mica de "briefing" sobre el documental per aquells que n´hem sentit a parlar però no el vam veure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
17 de juliol de 2013, 18.58 h

JUTGES DE CASTELLA. El Magistrat Josep Maria Pijuan esdevingué veritable protagonista del documental "De nens", director Joaquim Jordà, sobre el cas Rabal. Els que l'hagin vist sabran que vull dir. Per cert, en el mateix judici se les va tenir amb Arcadi Espada, periodista d'investigació que havia fet un llibre desmuntant la versió oficial.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
Pepo fletxa Terrassa
16 de juliol de 2013, 19.47 h

#35 No entenc massa la seva resposta, però fixi´s que el primer que he dit, és que si són culpables que paguin, en calés o en presó.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
16 de juliol de 2013, 19.38 h

Home, si el fiscal es el amigo intimo de la Quemacho, no ser que fa el jutge!! i per cert, el jutge per la democràcia de quin partit es?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Pepo fletxa Terrassa
16 de juliol de 2013, 19.33 h

Que paguin si en són culpables, però recordem que el fiscal d´aquest cas, és el de confiança de la Quemascle. Ho va dir ella mateixa a la Camarga, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Jordi fletxa CATALUNYA
16 de juliol de 2013, 18.38 h

#31 Aquests brams i plors tant reeixits són de molts anys de plorar sota el balcó de la masia d'Olot quan no et deixaven entrar per no haver portat a pasturar les vaques eh,biel,pol,anna?
P.D.:veig que últimament et sents molt més còmode en la teva versió femenina...això de haver estat triat"miss indigència" pels ionkis del descampat t'ha fet acabar de decidir...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
16 de juliol de 2013, 17.50 h

i com es que els jutges no son responsables de res, malgrat que facin sentencies temeraries i inventades en les seves ments desviades? Milers de sentencies tombades de primera instancia i als jutges a jugar a bolos, irresponsabailitat absoluta; mentre els jutges no siguin responsables de les seves sentencies, la justicia es un joc de gent que es creu que son Napoleo o el Caudillo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Anna fletxa Barcelona
16 de juliol de 2013, 17.07 h

El contingut d'aquest comentari està ocult perquè ha estat considerat inapropiat pels lectors de directe!cat
Mostra'l


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Jordi fletxa CATALUNYA
16 de juliol de 2013, 16.41 h

#29 espanyol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
16 de juliol de 2013, 16.36 h

#26 Gamarús.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.