directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ambler Moss, representant d'EUA a Barcelona durant el franquisme: 'No veig cap impediment perquè els catalans facin del seu país el que vulguin'

Creu que la sentència del TC sobre l'Estatut pot marcar un punt d'inflexió i obligar el poble català a decidir

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Ambler Moss només va viure a Catalunya del 1964 al 1966 però coneix encara ara la situació política del país millor que molts catalans. Va ser vicecònsol dels Estats Units a Barcelona durant els difícils anys de la dictadura. Era l'encarregat de reunir-se amb l'oposició antifranquista, sovint d'amagat del règim. Bromeja que manté contacte amb tres expresidents: Jimmy Carter, Jordi Pujol i Pasqual Maragall. Pendents encara de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, Ambler Moss, professor ara de la Universitat de Miami, assegura, en un perfecte català: 'No veig cap impediment perquè no facin del seu país el que vulguin. Les limitacions són autoimposades'. Moss també creu que, en cas de declarar la independència de Catalunya, tant la UE com els Estats Units hi donarien suport.
ambler moss
Comparteix
   


Etiquetes
'Miro la Catalunya dels anys seixanta i la d'ara i la història és la mateixa. Com deia Gaziel, el debat continua sent: Quina mena de gent som.' Des de fora, però amb un profund coneixement del passat i del present del país, Ambler Moss diu que Catalunya continua en 'un camí de decisió permanent'. 'Quaranta anys més tard el debat és el mateix. Què volem fer, cap a on anem, quina mena de gent som. No és una indecisió, és el contrari; massa decisions polítiques diferents que s'entrecreuen.'

Amb un català excel·lent per haver viscut només un parell d'anys al país (fa servir expressions com 'tarannà'), Moss està documentant aquests dies l'expresident nord-americà Jimmy Carter, guanyador del Premi Internacional Catalunya. 'Carter és una persona que quan s'hi posa, s'hi posa a fons. Em va demanar alguns detalls de la realitat catalana abans que vingui a recollir el guardó el mes de juliol'.

De cònsol nord-americà a Barcelona a ambaixador català als Estats Units. Moss es confessa un enamorat del país i de la seva gent, i en fa proselitisme. I amb una visió molt menys pessimista que la que sovint es té des de dins: 'Catalunya és un país universal, internacionalista, amb un tarannà molt concret, amb lligams comercials i culturals a tot el món. Catalunya va fent i va fent molt bé.'

És del parer que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut pot marcar un punt d'inflexió i obligar el poble català a decidir. 'Són interessants les consultes d'independència d'aquests dies perquè impliquen un esperit creixent cap a la voluntat de decidir. Catalunya serà el que els catalans vulguin. No veig cap impediment perquè no facin del seu país el que vulguin. Les limitacions són autoimposades', conclou.

Moss creu que si els catalans es decantessin per la independència d'una manera clara a les urnes no hi hauria marxa enrere. Europa ho hauria d'assumir i els Estats Units hi donarien suport: 'En pocs anys han nascut nous estats a Europa. Eslovènia és un cas molt interessant. És molt més petit que Catalunya, té 2 milions d'habitants. Mai en tota la història no havia estat un país independent com fins ara. I ara és un estat sobirà membre de la UE. Amb un mercat i una moneda, amb la unitat europea, qualsevol petit territori pot arribar a ser independent. Financerament no es impossible. Abans ho era, però ara no.'

De la llarga deliberació del Constitucional espanyol, Moss afegeix que la troba 'increïble', tot i que amb òptica nord-americana -diu- no ho és tant: 'Això en aquest país ja va passar l'any 2000. Qui van acabar decidint les eleccions nacionals? Els jutges!', exclama.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Montse fletxa Barcelona
4 de maig de 2010, 00.24 h

#9 I ta mare que tal? La teva mala educació només es pot comparar amb la teva incultura política i el teu sectarisme. Ets incapaç de rebatre arguments pq no pots i has d'insultar per no callar-te i quedar en evidència. Sort que us queda poc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Francesc fletxa Batcelona
3 de maig de 2010, 20.23 h

Quim, com idea per començar no n'és dolenta. Seríem un Estat Llliure Associat, com Puerto Rico. Abans que continuar a l'Estat on hi som, el que en sigui!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
3 de maig de 2010, 16.34 h

Ai Montse, Montse.... com deia la Trinca ja fa anys... SI HAS BEGUT NO CONDUEIXIS. Doncs això si has begut, tapat la boca, noia. Es impossible dir mes bajanades en tant poc espai com ho has fet tu.....
Immigraciò , liberalisme, Majors de Hollywood ... tot al mateix sac. I amb gent aixi volem que ens tinguin per seriosos. I si tots som babus, nena, tu ets GILIPOLLES TOTAL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Julià fletxa Barcelona
3 de maig de 2010, 14.29 h

#2 Com desapereixes quan has de donar la cara i no tens arguments. No t'agrada que et facin aparèixer les contradicions tan bèsties que tens oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Montse fletxa Barcelona
3 de maig de 2010, 11.42 h

Ara mateix signo convertir-mos en el portantveu americà a Europa i el nord d'Àfrica. Seríem independents i respectats a Europa i una economia potent, pq el model liberal s'imposaria. I aturaríem la immigració. I les esquerres haurien de callar dabvant la realitat. Però per aconseguir això el primer que hem de fer és fer fora el Tripartit i la seva Llei del Cinema que ha posat a les majors americanes en contra de Catalunya. Com sinío demanar a USA que ens faci un cop de mà? BABAUS


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Julià fletxa Barcelona
3 de maig de 2010, 11.36 h

#2 Ostia Quim. Per un cop estic d'acors amb tu. Sembla estarny que un antiamericà i antimilitarista com tu i ERC per suposat estiguéssiu disposats a vendre el país al coco ianqui i tingueu en canvi tanta grima de fer president al Mas que és el política més americà que tenim. És curios el cinisme que ens embarga, però tamné és descoratjador.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan Sellés fletxa Barcelona
3 de maig de 2010, 11.26 h

Contestant a Mengano, això mateix es el que va fer Cuba per independitzar-se d'Espanya...
En tot procés d'independència cal un "sponsor" i els EUA son el més potent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
3 de maig de 2010, 11.06 h

-diu fent broma. No 'bromeja que'


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
pasbort fletxa Vila-real
3 de maig de 2010, 10.44 h

Aquest home diu unes coses de "caixó" com és que molts ciutadans de la terra catalana no ho veuen!!, VOS VOTANT podries fer un esforç i preguntar-t´hi, perquè els he VOTAT tantes vegades si sempre, sempre,sempre em diuen mentides.....(posat la mà al pit, quina diferència a part del nom veus entre el PSOE i el PP?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim. fletxa PPCC.
3 de maig de 2010, 08.45 h

Potser la millor solució seria demanar directament ser un Estat Lliure associat als U.SA. i deixar-nos de tanta Europa dels estats centralistes i jacobins. Ens ho hauriem de plantejar seriosament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.