directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Letònia, per què no una Catalunya independent?

Valdis Dombrovskis admet que la via catalana és "un missatge molt poderós" i "és necessari parar-hi atenció". Si és un procés legítim, per què no?"

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Riga (ACN).- El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, defensa que la via catalana per la independència és "un missatge molt poderós" i és "necessari prestar-hi atenció". En una entrevista a l'ACN, Dombrovskis assegura que el govern espanyol hauria de "mirar opcions" per respondre al clam independentista després que 1,6 milions de persones unissin les mans l'Onze de Setembre inspirant-se en la via bàltica del 1989. Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, el mandatari conservador respon: "Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?". Dombrovskis afegeix que la via bàltica va ser decisiva per la independència perquè "va atraure l'atenció" del món.
El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, durant l'entrevista amb l'ACN
El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, durant l'entrevista amb l'ACN
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Suport de la democràcia a la independència de Catalunya

"Si hi ha una clara voluntat del poble i una clara demanda per un referèndum, val absolutament la pena prestar-hi atenció i mirar opcions sobre com abordar-ho", remarca Valdis Dombrovskis, que és el primer ministre que ha estat més temps al càrrec des de la recuperació de la independència letona, l'any 1991, i viatja habitualment a Brussel·les per participar en les cimeres de caps d'estat i de govern, on es reuneix amb els seus homòlegs, inclòs l'espanyol Mariano Rajoy.

Dombrovskis admet que és "molt difícil comentar els arguments legals de la Constitució" que utilitza l'executiu del PP per negar als catalans la celebració d'una consulta, però avisa que la Diada ha tornat a oferir un missatge "molt poderós". "El que puc dir a aquestes alçades és que és un missatge molt poderós, una cosa que hem experimentat en el nostre propi passat", destaca el primer ministre letó.

Les paraules del primer ministre letó són el primer suport internacional clar a la possibilitat de la creació d'un estat català, tot i l'oposició de la diplomàcia espanyola a que es debati el tema en els fòrums internacionals. Les grans mobilitzacions ciutadanes de la Diada d'aquest any i el passat, així com també l'esforç diplomàtic del Govern -que aquesta setmana ha publicat una desena d'articles a la premsa internacional- han situat la qüestió catalana sobre la taula dels caps d'estat i de govern.

Per Dombrovskis, la via bàltica en què l'Onze de Setembre es van inspirar els catalans va ser "certament una fita per recuperar la independència" perquè "va atraure l'atenció dels països occidentals". "Van veure que estava passant alguna cosa seriosa i que Occident s'havia d'implicar més activament", precisa.

Negociacions en marxa a la UE

De moment, però, res fa pensar en una intervenció de la Unió Europea en el procés de Catalunya, ni el d'Escòcia, que fins i tot ja té data pel referèndum. Això sí, segons el primer ministre letó, arran del cas escocès ja "s'està negociant" a Brussel·les què passarà si un territori d'un estat membre s'independitza.

"Encara no hi ha una decisió final i fins ara he d'admetre que no s'ha tractat el tema amb un sentit d'urgència", reconeix Dombrovskis, que tot i així creu que "seria bo" que escocesos i catalans poguessin votar "com a mínim amb una indicació" del que passaria en el marc de la UE.

"Seria bo saber-ho perquè, quan la gent voti, sigui conscient de les conseqüències. Ara bé, si la UE serà capaç de donar una resposta clara abans del referèndum, encara no està clar", puntualitza.

Dombrovskis argumenta que Riga voldrà veure "l'opinió dels experts legals de les institucions de la UE" amb les "interpretacions" dels tractats sobre què passaria en cas d'independència. "El tema bàsic és marcar un escenari precís", remarca el líder de Nova Era, que forma part del grup del Partit Popular al Parlament Europeu.

Reconeixement internacional

Però més enllà de l'encaix d'una Escòcia o una Catalunya independents a la UE, Dombrovskis no veu problemes en el reconeixement formal d'aquests hipotètics nous estats per part de Letònia. "Francament, per ara no tenim un posicionament oficial sobre aquests temes, però si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant, per què no?".

Segons Dombrovkis, aquest procés "legítim" seria idealment com el d'Escòcia, on "totes les parts estan d'acord i tiren endavant". "Una declaració unilateral podria ser més complicada en aquest aspecte", puntualitza, preguntat sobre aquesta possibilitat.


Letònia, a l'euro el 2014

Letònia va recuperar la independència el 1991, dos anys després de la famosa via bàltica que va reclamar al món la llibertat d'Estònia, Lituània i Letònia de la Unió Soviètica. Des d'aleshores, Riga mira cada vegada més cap a Europa, primer accedint a la UE, el 2004, i ara planejant la introducció de l'euro, que serà efectiva a partir de l'1 de gener del 2014.

La població, admet el primer ministre, no està "del tot convençuda" de la implantació de l'euro pels dubtes que han assolat l'Eurozona en els darrers tres anys, però "els avantatges superen els inconvenients". Letònia va patir una profunda crisis econòmica i l'any 2009, quan Dombrovskis va assumir el càrrec, el PIB va caure un 17,7%. El líder conservador va aplicar mà de ferro i moltes polítiques d'austeritat. Ara, "fa dos anys consecutius" que la letona és l'economia que més creix de tota la Unió Europea, i la que redueix més ràpid l'atur.

Per Dombrovskis, quan Letònia va iniciar el procés cap a la independència "certament no estava clar com acabaria tot, com reaccionaria la URSS" i quin lloc ocuparia aquest petit país en el panorama internacional. "Podem estar contents que, eventualment, vam ser capaços de restaurar la independència en un període relativament curt de temps i de forma relativament pacífica", destaca.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
joan fletxa tenerife
15 de setembre de 2013, 00.56 h

#7 y porque solo te remontaste al año mil, podías haber ido otros miles atrás cuando todos eramos iguales y vivíamos en cuevas


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
joan fletxa tenerife
15 de setembre de 2013, 00.48 h

soy canario y aquí el pueblo aborigen fue exterminado..., mi existencia es fruto de una sociedad que no tiene nada que ver con la que había en esta tierra hace 5 siglos, en consecuencia soy español, podía haber sido británico por las continuos ataques que hubo a estas islas para conquistarlas, pero el devenir de los procesos históricos quiso que fuéramos españoles, ni por un momento me planteo si mi identidad es guanche o bereber porque soy el resultado del tiempo presente, no puedo ap... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
MARC-SABATES.COM fletxa BARCELONA CATALUNYA //*//
14 de setembre de 2013, 15.09 h

CATALUNYA SOM UNA NACIO' //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
13 de setembre de 2013, 19.55 h

https://twitter.com/search?q=%23thankyoulatvia&src=hash&f=realtime

Fem que #thankyouLatvia sigui TT per fer arribar el nostre agraïment i ser notícia a la premsa Letona! Som-hi!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
13 de setembre de 2013, 19.10 h

#16 Marxarem de totes, totes,mal que us pesi,a treballar,ganduls,vividors,espoliadors,
aixo,ja no hi ha, qui ho pari,toquem el xiulet, una estona maca,em divertire mes,perque
les teves xorrades,m'aburreixen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Luis Mur fletxa Paletolàndia hispànica
13 de setembre de 2013, 19.09 h



#9 Tu, fill de gos i de truja, et pregunto educadament: això de "cagalanes" t'ho va ensenyar el client sifilític de la teva mara quan encara podia fer de puta perquè no havia atrapat la SIDA?



Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
13 de setembre de 2013, 19.05 h



#16 Carall, quina sabiduria política la teva. M'ha deixat admirat aquest profund coneixement que tens sobre els processos d'independització del països del món, perquè esti segur que deus conèixer molts exemples de països que s'han independitzat amb el vistiplau dels seus invasors.

Potser Chile? o el Perú? o potser Veneçuela? ... no, no, cap d'aquests,... potser Mèxic? o l'Ecuador? ... no, no, tampoc, oi? ... i Costa Rica? i Bolívia? òsties, tu, TAMPOC!!!!! ... i Colòmbia, potse... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
13 de setembre de 2013, 19.03 h

#9 " PATETICA BOTELLA DEL ASNAR DE LOS ASNOS " " RELAXING CUP CAFE CON LECHE "

Para hacer el ridiculo, la campeona de la ruina y corrupcion Europea, es Estafaspaña,
y encima la Botella del Asnar de los Asnos,se cree,que lo ha hecho muy bien.
En Europa i en Japon, todavia se estan riendo de vosotros,cacaspañoles,con el fiasco de la
"Olimpic Cup Off Cafe con Leche"
Cacaspaña nº 1, por delante de Letonia,en corrupcion,dopaje deportivo y solvencia.
Nosotros nos vamos,la mierda os l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Viki fletxa Terrassa
13 de setembre de 2013, 18.47 h

#3
Siempre que sea un proceso legitimo si es unilateralmente nada de nada.
Así que empezar ha hacerle la pelota al gobierno central si se quiere conseguir la independencia, de momento no se progresa correctamente.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
13 de setembre de 2013, 18.43 h

#11 " PEDROJOTA ELQUESEVISTEDEMUJER "

Pero que paleto i pesao eres, travelo,nos da igual estar en Europa o fuera,como,Suiza,Andorra,Liechtenstein,
Noruega,Islandia,etc.....paises con una renta per capita altisima,metete la Union Europea,por el trasero.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.