directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Acord històric de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per la consulta #dpg

La cambra catalana proposarà data, pregunta clara i via legal abans d'acabar l'any. La pregunta serà de sí o no, o no serà

Comentaris 37  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

ICV-EUiA i CUP s'han sumat a la proposta de resolució de CiU i ERC sobre el dret a decidir després d'assegurar el paper del Parlament i que es negociï específicament la celebració de la consulta i no altres qüestions. Els ecosocialistes han donat el pas endavant havent introduït modificacions en el text inicial que garanteixen que el Parlament faci una proposta de via o vies legals per iniciar un procés des de Catalunya de sol·licitud al Congrés per realitzar un referèndum, així com la data i la pregunta de la consulta en el marc de la comissió parlamentària del dret a decidir i d'acord amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Tot ha de quedar decidit abans d'acabar l'any.
Marta Rovira, portaveu d'ERC, i Quim Arrufat, diputat de la CUP, negocien la proposta de resolució sobre la consulta
Marta Rovira, portaveu d'ERC, i Quim Arrufat, diputat de la CUP, negocien la proposta de resolució sobre la consulta
© @acn



Comparteix
   


Etiquetes
Data i pregunta clara abans de final d’any

La proposta de CiU i ERC ja apostava per portar al Congrés la celebració d'una consulta i fixava el termini de final d'any per marcar data i pregunta. També abans d'acabar el període de sessions calia tenir resultats d'una negociació amb l'Estat. ICV-EUiA i CUP han afegit alguns punts a la resolució de forma que no només es concreti data i pregunta, sinó també via legal, abans d'acabar l'any.

A més, s'ha incorporat la previsió que el Parlament faci una proposta de via o vies legals per portar el procés al Congrés, així com la data i la pregunta, i tot això en el marc de la comissió parlamentària i d'acord amb el pacte nacional. Ara bé, alhora s'ha mantingut el punt de CiU i ERC que establia que el Parlament insta el president de la Generalitat a anunciar via, data i pregunta previ diàleg amb les forces polítiques i cercant el màxim consens possible.

Porta la consulta de manera urgent al Congrés dels Diputats

Un altre matís que s'ha afegit és que el Parlament podrà directament portar la consulta de manera urgent al Congrés, tot i que també es preveu que ho puguin fer els grups parlamentaris.
La CUP recorda que les passades eleccions el poble de Catalunya va expressar la voluntat de decidir lliure i pacíficament el seu futur

La CUP s'ha sumat després d'incloure un punt que recorda que les passades eleccions van expressar de manera molt clara la voluntat del poble de Catalunya de decidir lliure i pacíficament el seu futur, i el Parlament "ha d'actuar amb plena lleialtat i consonància a aquest mandat del poble".

Els partits celebren l'acord

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha explicat que el seu grup s'ha sumat a la proposta de CiU i ERC perquè està recollit que sigui el Parlament "qui acabi prenent les decisions" i que pot ser també la cambra catalana qui porti la consulta al Congrés. "Donem forma a l'emplaçament, la pluralitat i la construcció de majories que feia el president i que reclamàvem nosaltres i acabem amb aquesta visió més unilateral de la negociació. President sí, però d'acord amb els grups de la comissió", ha argumentat.

La CUP celebra que es vagin clarificant els terminis. El diputat Quim Arrufat ha explicat que el seu grup s'ha incorporat perquè "estableix un termini clar i per escrit -aquest període de sessions- per tal de sentir el que s'hagi de sentir al Congrés espanyol". La CUP interpreta, doncs, que la tramitació de la petició de consulta hauria de tenir resposta de la cambra baixa espanyola abans d'acabar l'any. El vot afirmatiu de la CUP també s'argumenta per la fixació d'un termini -finals del 2013- perquè quedi escrita la pregunta de la consulta i determinada la data. El tercer motiu és el que ells anomenen la "clàusula de reserva", ja que la proposta ha incorporat un nou punt en què s'especifica que la voluntat majoritària dels catalans és la de poder decidir lliure i pacíficament el seu futur i que "el Parlament ha d'actuar amb plena lleialtat i consonància amb aquest mandat del poble". Un redactat que els independentistes remarquen que ha de servir per convocar una consulta sobre la independència "i no cap altra tercera via".

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha fet una crida als socialistes catalans perquè se sumi a l'acord i voti a favor d'aquesta proposta de resolució, ja que "no hi ha res d'aquest document que no comparteixi el PSC". I ho ha argumentat assegurant que el text parla de legalitat, diàleg i de consens entre els partits. "No trobaran ni una frase que al PSC li pugui incomodar", ha afegit. A més, Turull s'ha mostrat molt satisfet per l'acord i ha considerat que en les votacions d'aquesta tarda es traslladarà el clam del carrer al Parlament. Ha celebrat que els partits hagin estat capaços de renunciar a "protagonismes i tacticismes" per tal d'arribar al consens. "Tenim una gran satisfacció per haver arribat a un acord sobre el full de ruta i ratificar el dret a decidir", conclòs.

Des d'Esquerra Republicana, la secretària general de la formació, Marta Rovira, ha mostrat la seva satisfacció per haver assolit aquest acord després que CiU i ells mateixos hagin negociat amb ICV-EUiA i CUP. "Ens hem assegut a parlar i hem incorporat punts de referència, com que el Parlament sigui l'eix central en el procés i que escollim les vies legals per fer la consulta", ha dit, tot definint aquesta proposta de resolució com una "de les que més satisfets estem". El suport que es garanteix aquest text suposa, per a Rovira, "tenir una proposta ampliada en el consens pel dret a decidir".
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#37
CLEOPATRA fletxa catalunya
19 d'octubre de 2013, 17.58 h

#29
#28 APA QUE SET VEU EL PLUMERO,TU VAS EN CONTRA DELS CATALANS ,ETS UN CABRO ESPANYOL .
#27


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
29 de setembre de 2013, 09.13 h



#32 Tu , BEJOTA, PIJOTA, TONTOTA, ESTUPIDOTA, ets IDIOTA I DESGRACIADOTA, ara ja no argumentes, ara ja només insultes com soleu fer els fills de PUTA INFECTADA com tu i tota la colla d'espanyolistes acomplexats i CAGATS DE POR DE VEURE QUE ESPANYA, SENSE CATALUNYA, SERÀ MENYS IMPORTANT QUE PORTUGAL...

I JO QUE ME N'ALEGRO, HO HOO HOOOOOO HOOOOO HOOOOOOO HOOOOHH


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
BOBADELLA fletxa ON EM DONIN DE MENJAR(I SI POT SER DE BEURE MILLOR!!)
28 de setembre de 2013, 17.07 h

#32 Tranquil,que quan necessitin un netejafems ja et trucaran,menjamerda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
28 de setembre de 2013, 13.40 h

#32 doncs em sembla que Catalunya és molt important que Portugal, apart que Barroso és un indigne repressentant de la UE doncs hauria de respondre per la seva responsabilitat en el genocidi d'Irak


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
2014 INDEPENDÈNCIA fletxa ... Amb o sense la UE ...
28 de setembre de 2013, 13.14 h

http://www.youtube.com/watch?v=YuYRTY_LVHs

No podran silenciar la veu del Poble Català. Visca Catalunya Lliure!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
bejota fletxa bcn
28 de setembre de 2013, 13.08 h

Barroso dóna carabasses a Mas
El president de la Comissió Europea no rebrà Mas dilluns que ve a Brussel·les. El president autonòmic havia demanat reunir-se amb el portuguès però aquest té una "agenda" ocupada.

NB.SR MAS,QUE`NO ÉS VOSTÈ PROU IMPORTANT ?VET A AQUI QUE NO...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
BOBADELLA fletxa ON EN DONIN DE MENJAR(I SI POT SER DE BEURE MILLOR!!)
28 de setembre de 2013, 12.42 h

#12 Ui!! si els ximples fossim majoria seguiriem a espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
28 de setembre de 2013, 12.29 h

http://www.youtube.com/watch?v=HxNkNH9-U1A

Difonguem vídeos en anglès, com aquest, on s'explica al món la lluita per la llibertat dels catalans.

INTERNACIONALITZEM-HO.

De nosaltres depèn que Catalunya se salvi com a poble o desaparegui per sempre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
28 de setembre de 2013, 11.57 h

El Problema real no es cuan faren la Consulta si algún dia la fam he , no tenen pas moltes ganes de fer-la als de C.I.U. el Problema de veritat SON 6 MILLONES DE PARADOS A ESPAÑA .. Son tambe 800.000 MN ATURATS A CATALUNYA Molt de Atur a Catalunya massa per no fe res per tenir un Govern Català INUTIL incapas de trovar feina als aturats catalans no fa obra publica no fa res . LA Independencia NO SOLUCIONARA RES SI NO ES COMENÇA A SOLUCIONA AR... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
28 de setembre de 2013, 11.51 h

No fares el Govern Català cada dia tancan perden moltes Botigas als Pobles i ciutats tenin persianes baixades tancades per sempre . Tenin que tancan empreses a Catalunya PUJA EL ATUR es la trista realitat els joves han de marxar a unaltra País per que el Govern Català de la Generalitat no don feina als nostres joves ni els ajuda a trovar-la NO Tots es Parlar nomes de LA Consulta cal parlar dels problemas reals els que fa patir a molts catalans... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.