directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 21:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Permís judicial al genocidi contra el català

El TC avala la llei de les Illes que elimina el català com a requisit per accedir a l'administració i el redueix a mèrit. No necessitem un tribunal d’aquestes característiques, adéu TC.

Comentaris 29  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Madrid (ACN).- El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat el recurs presentat pel PSOE i ha avalat la Llei reguladora de la funció pública de les Illes Balears que elimina l'exigència general d'un determinat nivell de coneixement del català com a requisit per accedir a l'administració. El tribunal considera que no és inconstitucional establir el català com a mèrit i que "no existeix discriminació per la inexistència de tracte preferent del castellà sobre el català". A més, considera que la reforma de la llei s'ha fet en un context "d'àmplia implantació del coneixement del català en la funció pública". La decisió s'ha pres per majoria, amb un TC molt dividit, amb el vot discrepant de 4 dels 10 magistrats del ple.

Comparteix
   


Etiquetes
Un TC, dividit però controlat pels “bons”

Fa gairebé un any, una cinquantena de senadors del PSOE van presentar un recurs contra la reforma de la llei que regula funció pública a les Illes Balears. Els senadors socialistes consideraven que la llei articula un conjunt de mesures que atempten contra la posició constitucional i estatutària del català a les Illes, ja que erosionen la seva condició de llengua pròpia i oficial.

En canvi, la majoria del Constitucional considera que no hi ha inconstitucionalitat en què "com a norma general" es consideri el coneixement del català com un mèrit i no com un requisit per accedir a la funció pública. En aquest sentit, remarca que aquesta reforma de la llei s'ha fet en un context "d'àmplia implantació del coneixement del català en la funció pública de l'àmbit territorial i a la societat, a l'integrar-se com a disciplina en el sistema educatiu".

Dins d’Espanya, la llengua catalana està perduda

A més, el ple del TC recorda que la llei estableix "mesures de foment concretes de la llengua catalana" perquè introdueix un mandat dirigit a les administracions públiques per a la promoció de cursos de coneixement del català entre el personal al seu servei "amb la finalitat específica de garantir l'atenció a la ciutadania en qualsevol de les dues llengües oficials". I afegeixen que "també en les oposicions, el coneixement del català serveix per a establir l'ordre de preferència dels aprovats per ocupar llocs de treball".

El Constitucional també creu que la configuració d'accés i provisió de llocs de treball a la funció pública de les Illes Balears "no infringeix els límits derivats de la consideració del català com a llengua pròpia" i que això "no pot justificar la imposició estatutària de l'ús preferent d'aquesta llengua, en detriment del castellà", que recorda que també és llengua oficial a les Illes.

La majoria del TC també considera que, amb aquesta llei, no s'afecta a la condició del català com a llengua pròpia "ni s'adopta cap mesura que vagi en detriment de l'ús normal del català" a les Illes, "ni existeix un menyscabament del català en la regulació que resulta de la reforma".

Quatre magistrats emeten dos vots particulars

La sentència del TC, però, no ha comptat amb el suport de quatre dels magistrats. Entre els qui han emès un vot particular hi ha la vicepresidenta del tribunal, Adela Asua, que expressa la seva discrepància amb la majoria i assegura que la reforma legal "no garanteix suficientment els drets lingüístics que deriven els articles 3.2 de la Constitució i es reconeix en l'article 14.3 de l'Estatut de les Illes Balears".

Altres tres magistrats han emès un segon vot particular. Es tracta de Juan Antonio Xiol, Encarnación Roca i Fernando Valdés, que consideren que un article de la llei havia de ser declarat inconstitucional perquè "desconeix el deure de l'administració autonòmica de tramitar els procediments en la llengua elegida per la persona interessada".
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#29
2014 INDEPENDÈNCIA fletxa ...................................
4 d'octubre de 2013, 13.08 h

http://www.youtube.com/watch?v=YuYRTY_LVHs

No podran res danvant un poble unit, alegre i combatiu. Visca Catalunya lliure!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
bejota fletxa bcn
3 d'octubre de 2013, 20.38 h


sóc un fracás, sóc un cagarro amb potes, sóc un sac de merda putrefacta, sóc miserable, avorrit, pesat, enganxós...

snif snif sniff SNIIIIFFF SNNNIIIIIIFFFFF BBBUUUUUUUAAAAAAAAHHH



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
bejota fletxa bcn
3 d'octubre de 2013, 20.31 h

Al TERRITRI de les illes hi ha un territri que no es un territri normal ... macaenmi !!! mira que soc idiota cony collons punyetes !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
bejota fletxa bcn
3 d'octubre de 2013, 20.08 h

A LES ILLES ,TERRITRI QUE CATALUNYA VOL ANEXIONAR-SE, HAN DE PARLAR ANGLÉS , CASTELLÀ I CATALÀ PERQUE SÓN UN TERRITORI TURISTIC.AIXÓ SI ES VOL SER COMPETITIU,ÉS CLAR.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
3 d'octubre de 2013, 18.15 h

SEMBLA QUE SE L'HAN DONADA PER ESPANYOLITZAR LES ILLES EN CONTRA DEL CATALÀ. Ja és hora que la gent de les illes comenci a preparar-se per fotre el camp d'Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Joan fletxa Cat
3 d'octubre de 2013, 11.38 h


Aquest Raúl (dat pel c..) Ortiz infeliz és el mateix Aragoneses etc que preten fer creure que són dos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
L.Mental fletxa Empordà , CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
3 d'octubre de 2013, 11.31 h

#22 Perdò, Hedonisme, que el grec edoné portava diacrític aspre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
L.Mental fletxa Empordà, CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
3 d'octubre de 2013, 11.17 h



No me n'havia adonat de la rima aquesta:

SAÚL .... DAT PEL CUL

ORTIZ ... INFELIZ

HUAH HUUAAAHH HUUUAAAHHHH ... (no crec que hi hagi esport més gratificant que provocar els franquistes fills de truja, oi?) HUAHH HUUUAAAHH HUUUAAAAHHH !!!

(pensar que els faig segregar àcid clorhídric, a l'estòmac, i que això acabarà en ùlcera pèptica em produeix un REFINAT I MORBOSET PLAER INDESCRIPTIBLE ) ( i és que un bon edonista és un bon edonista)

HUAH HUUAAHH HUUUAAAHHH HUUUUUAAAAAHHHHH ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Blaugrana fletxa Palau
3 d'octubre de 2013, 11.16 h

A suècia TAMBÉ han "perpetrat" un GENOCIDI contra la llengua CASTELLANA, perquè està PROHIBIT usar-la com llengua vehicular a les escoles. és Constitucional el Tribunal Constitucional????????


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
L.Mental fletxa Empordà, CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
3 d'octubre de 2013, 11.09 h



#19 Que no ho veus, SAÚL ORTIZ, dat pel cul i feliç, que haguent tu estat criat per una prostituta de barri baix (la teva mare, està clar) les teves paraules llisquen per les meves orelles com la pols del camí que s'endú l'aire?

Que no ho veus que ja et pots emplenar la boca d'excrements, com sols fer, que a mi tu i les nenasses covardes com tu ME LA SUEU?

Doncs ara te'n vas a practicar la teva ocupació habitual i preferida: deixar-te sodomitzar pel teu novio, i no et permeto que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.