directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 07:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El ple d'Alcanar exigeix oficialment el desmantellament del Castor

El consistori estudiarà accions legals contra el projecte i reclama al govern espanyol i a l'empresa que considerin el municipi part afectada per poder rebre informació

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El ple de l'Ajuntament d'Alcanar (Montsià) ha oficialitzat, amb el vot unànime de tots els grups municipals -ERC, a l'equip de govern, i CiU, PP i PSC, a l'oposició-, el rebuig sense pal·liatius al projecte de magatzem de gas submarí Castor, exigint el seu total desmantellament. En una sessió extraordinària dedicada íntegrament a la qüestió, la moció consensuada i aprovada per tots els regidors del consistori canareu demana l'empara de la Generalitat perquè defensi políticament i jurídicament els municipis afectats. El consistori, que estudiarà accions legals contra el projecte, també vol ser considerat part afectada pel govern espanyol i l'empresa promotora per poder rebre informació. 



Comparteix
   


Etiquetes
L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha subratllat la "màxima solemnitat" que l'aprovació per unanimitat del ple ha conferit al missatge "clar" que vol traslladar el consistori: "el poble d'Alcanar no només vol que s'aturi l'activitat de forma permanent sinó que es desmantelli la planta, perquè posa en perill la seguretat de les persones", ha reiterat Montserrat.

"Esperem que les administracions competents siguin sensibles a aquesta demanda, que no s'acabarà aquí, ja que d'altres municipis de dalt o baix del Sénia ho han fet o ho faran", ha afegit l'alcalde, tot advertint que davant la possibilitat que no es pugui garantir al 100% la seguretat de l'activitat a la planta del Castor "no té sentit deixar-la en stand by, en un entorn corrosiu, on pot haver vandalisme i saqueig".

La moció demana l'empara de la Generalitat perquè defensi amb "mitjans polítics i jurídics" els municipis afectats. No només això, el consistori vol que se'l consideri -de la mateixa manera que la resta de pobles catalans immersos- part afectada per poder rebre del Ministeri d'Indústria i l'empresa Escal UGS la informació que se'ls ha negat fins ara. Més i tot, Montserrat també ha apuntat que el consistori continua estudiant, a través dels seus serveis jurídics, la possibilitat d'exercir accions legals contra el projecte Castor.

L'episodi de terratrèmols viscuts per la població canareva durant les últimes setmanes ha unitat equip de govern i oposició fins al punt d'elaborar conjuntament un text aprovat per tots. Malgrat els matisos introduïts per uns i altres durant les seves intervencions -mentre PSC i CiU no s'han cansat de reclamar que l'Ajuntament prengui la iniciativa encetant accions legals, el PP s'ha centrat en defensar l'actuació del govern espanyol-, la votació conjunta hauria estat un fet impensable fa uns mesos enrere, quan govern i oposició s'esbatussaven sense pietat als plens per arrelats i complexos conflictes urbanístics que han arribat als tribunals.

Satisfacció de la Plataforma

Entre la vintena d'assistents al ple, la portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Cristina Reverter, s'ha felicitat per aquesta "unanimitat" contra un "projecte lesiu per al territori". Ha destacat la importància que l'Ajuntament i la resta de municipis es puguin convertir en part interessada i rebre la informació pendent, a més de posar èmfasi en la necessitat de lluitar contra el Castor amb la complicitat de la resta d'habitants i ajuntaments veïns.
 
Malgrat la importància del posicionament consistorial, tant Reverter com Montserrat han reconegut les implicacions i la complexitat que pot suposar el desmantellament efectiu del projecte. Un concepte, en aquest moment, que encara no apareix en boca dels representants de les administracions superiors. En aquest sentit, Montserrat ha recordat que es tracta d'una inversió molt important i que el moment actual facilitaria que es pugués fer "allò que no es va fer al seu moment", com plantejar ubicacions alternatives, "mar endins", per exemple, o efectuar els estudis sísmics i geològics determinant llocs que no posin en perill la població.

Entén, però, l'alcalde que la prudència sobre aquest aspecte de molts dirigents polítics s'ha de situar en el context d'una possible "fase prejudicial". "Qualsevol actuació que faci l'administració pot generar una necessitat o implicació d'indemnitzar o compensar", reconeix. Reverter, per la seva banda, recorda que es tracta d'un projecte que va passar de costar "600 a 1.600 milions d'euros".

"Algú haurà d'assumir les responsabilitats que no es van assumir al seu moment", ha advertit, tot recordant que la Plataforma ja va demanar una auditoria econòmica del Castor per depurar responsabilitats. "No ens podem quedar passius davant d'una situació que s'ha desbocat", referma, al·ludint a les advertències de la Comissió Nacional de l'Energia que atribuïa a la seva entrada en funcionament "dèficits molt importants i estructurals en el sistema gasístic espanyol".
 








COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Ermessenda de Solsona fletxa Sant Llorenç de Morunys
10 d'octubre de 2013, 10.55 h

L´Ajuntament d´Alcanar és conseqüent amb la lluita en contra de la planta, per la seva primera intenció de fer-ho precisament a Alcanar, cap als anys 2006/2007. Aquí s´els va dir que NO i han tingut els pebrots de fer-ho al país del costat, on de moment els espanyols hi campen com colons que són i fan i desfan com els ve de gust.
Tot, tot, tot, absolutament tot, els passarà factura i no serà gens econòmica. El País Valencià vindrà a tocar a la porta de la República de Catalunya,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
10 d'octubre de 2013, 08.38 h

Jo sé on m'agradaria que hi hagués terratrèmols forts. I no en terres catalanes, precisament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Cathalunya és el millor Regne fletxa Jaume I el Conqueridor
10 d'octubre de 2013, 08.31 h

http://subefotos.com/ver/?ddcf7cf7a340369e00b237ba38ea09b7o.jpg#codigos

E fe que deuem a Deu, pus aquels de Cathalunya, que es lo meylor Regne Despanya, el pus honrat, el pus noble, perço car hi ha ·IIII· comtes, ço es lo comte Durgell, el comte Dampuries, el comte de Fois, el comte de Paylas: e hay Richs homens, que per ·I· que aqui [3] naja na ·IIII· en Cathalunya, e per ·I· cauall... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.