directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Prou.cat acceptaria dos anys de moratòria abans de prohibir els braus

Els promotors de la ILP antitaurina acceptarien un període d'adaptació, però no els 15 anys que demanava el PSC

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per prohibir les curses de braus estan disposats a acceptar una moratòria de dos anys per aplicar la llei, segons ha explicat a l'ACN el portaveu de la Plataforma Prou, Leonardo Anselmi. CiU està pensant en una esmena a la ILP que introdueixi una moratòria d'un o dos anys i donar temps al sector taurí i al Govern per adaptar-se. El termini per presentar esmenes acaba dijous, tot i que podria allargar-se fins dilluns. Anselmi ha explicat que els promotors són 'pragmàtics' i poden entendre que s'esperi 'un temps prudencial', però mai més enllà dels dos anys. Parlar de quinze anys de moratòria com planteja el PSC, ha dit, és 'una burla, una presa de pèl i una falta de respecte'.

Comparteix
   


Etiquetes
Les negociacions sobre la ILP antitaurina, que podria votar-se el mes de juny en ple del Parlament, estan arribant al seu fi. El grup de CiU, que dóna llibertat de vot als seus diputats en aquesta qüestió, té intenció de presentar una esmena a la llei que inclogui una moratòria d'un o dos anys, possibilitat que els promotors de la ILP veuen amb bons ulls. Anselmi ha argumentat que entenen que el sector s'ha d'adaptar a la nova situació, s'ha de negociar amb els empresaris, pensar en les indemnitzacions, i això requereix un període de temps, sobretot també perquè hi ha cartells contractats i l'abolició pot coincidir amb la meitat de la temporada. 'No pretenem que l'empresari taurí faci fallida', ha assegurat.

Per això, ha explicat que han parlat amb els partits per traslladar que entendrien que es demani un 'termini d'aplicació de la llei d'un màxim d'un any i mig o dos anys'. 'Però que vingui un partit i digui que necessita quinze anys per aplicar una llei que moralment ja està aprovada ens sembla una presa de pèl', ha avisat. Anselmi s'ha referit al PSC, que sí va plantejar en el seu moment la possibilitat d'una moratòria d'entre deu i quinze anys. Fonts socialistes consultades per l'ACN, però, han deixat clar que ara mateix és una possibilitat 'remota'. La decisió encara no està presa i serà la mateixa direcció del partit qui es pronunciarà.

El portaveu de la Plataforma Prou ha carregat durament contra el PSC per plantejar aquesta moratòria, però, sobretot, per no haver volgut parlar amb els promotors, com sí han fet, segons ells, CiU, ERC i ICV-EUiA. 'El PSC s'està dedicant a enviar-nos missatges a través dels mitjans en lloc de parlar amb nosaltres', s'ha queixat. 'Hem sentit coses sobre moratòries de quinze anys. No sé si és una burla, una presa de pèl, una falta de respecte o una broma', ha apuntat. A més, ha argumentat que potser les corrides de toros haguessin mort per elles mateixes abans dels quinze anys que en algun moment ha plantejat el PSC. 'Ara no són antitaurins però sí ho seran en quinze anys? Prohibit prohibir o prohibit prohibir ara?', ha preguntat Anselmi, que ha explicat que s'ha citat per parlar amb els membres de la plataforma socialista 'PSC diu prou', formada per membres del partit que estan en contra de les corrides, alguns d'ells diputats.

Amenaça amb retirar la ILP

És més, ha amenaçat amb retirar la ILP si finalment el PSC optés per presentar aquesta esmena i prosperés. Tot i que els socialistes no semblen disposats a plantejar-ho, els promotors han demanat a la resta de grups que evitin que s'accepti aquesta esmena. De fet, fonts de CiU ja han deixat clar que no defensaran en cap cas una moratòria de quinze anys, sinó una 'vacatio legis' d'un o dos anys per qüestions purament tècniques.

ERC, que no presentarà esmenes i és partidària de l'aplicació directa de la llei, estaria disposada, d'entrada i si cal parlar de moratòries, a estudiar-ne una d'un any, però tampoc posarà traves als promotors de la ILP si estan disposats a acceptar la de dos anys, han explicat fonts republicanes a l'ACN. I és que Anselmi ha deixat clar que seria més aviat una moratòria 'tècnica'. 'No volem que el partit que hagi de governar la propera legislatura hagi de plantejar-se d'un dia per l'altre aquesta prohibició', ha indicat. A més, ha explicat que també hi va haver un temps per aplicar la prohibició de la caça de la guineu. 'Sempre hi ha d'haver un procés', ha argumentat.

L'objectiu dels promotors de la ILP és aprovar la normativa, i per això es mostren disposats a dialogar i a esperar dos anys per aplicar la llei. Això sí, Anselmi ha advertit que si es veuen obligats a retirar la ILP, algú 'haurà de pagar el preu', perquè denunciaran públicament quina ha estat la posició de tots els partits durant el procés, obstaculitzant la marxa de la ILP per objectius 'polítics i econòmics'.

Anselmi ha al·legat, a més, que les corrides de toros ja gaudeixen de molts beneficis legislatius i reben subvencions públiques de forma directa i indirecta. 'Tenen una excepció en la Llei del maltractament animal, en la Llei d'espectacles, en la Llei de riscos laborals, tenen excepcions fiscals. Quines més volen?', ha indicat.

Aquestes excepcions demostren que són una tradició 'tremendament anacrònica'. I els que la segueixen, ha dit, són 'inadaptats socials' en aquest aspecte. 'És un nyap legislatiu dir 'prohibit violar a menys que el violador sigui el meu cosí'', ha comparat.

Sobre els correbous, que els promotors no han inclòs dins de la ILP, Anselmi ha reconegut que les associacions animalistes han de fer crítica 'interna', perquè no han estat capaços de conscienciar la ciutadania en aquest aspecte. De fet, ha apuntat que la major part dels catalans no sap ni què són, o almenys no sap en què consisteixen exactament. És per aquesta desconeixença que tampoc hi ha una demanda social per prohibir-los, motiu que ha portat els promotors de la ILP a deixar fora els correbous de la iniciativa. Però a més, Anselmi ha subratllat que una ILP és un recurs democràtic i seria una 'falta de respecte si tractessin de colar els correbous'.

La incògnita del PSC

En qualsevol cas, tot sembla indicar que aquesta moratòria tècnica de dos anys podria prosperar. Queda per saber ara si la ILP s'aprovarà finalment, tenint en compte que els únics vots segurs a favor són els d'ERC i ICV-EUiA, ja que CiU dóna llibertat de vot, el PPC i el grup mixt hi votarà en contra i el PSC encara no ho ha aclarit.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
5 de maig de 2010, 19.25 h

#11 A veure si ho entens. La que cal que faci passes endavant de veritat és CiU. El que ha fet ERC amb el PSC és igual a zero, zero patatero. I ja se sabia quan es va signar el segon Tripartit. Si són bones per al PSC és pq no són prou sobiranistes cap de les lleis que heu fet. Cal canviar el model d'estat que tenim que és una perllongació de l'español. I per això necessitem tenir independència en quatre punts cabdals: Finançament (el concert blindat), Identitat (Seleccions catalanes ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Francesc fletxa Lloret de Mar
5 de maig de 2010, 16.41 h

Doncs a mi no me donen 2 anys de moratoria si deixo de pagar la hipoteca del pis......
Toros NO ahir, avui i sempre.

VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Republicà fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 16.26 h

#10 Aquests passos intermitjos que dius que farà Reagrupament pactant amb CIU, són els que està intentant fer ERC al govern (Acollida en català, llei del cinema, veguerias,llei de consultes,seleccions catalanes, embaixades a l´exterior...)

O sigui que si el gran pla de Reagrupament és fer el mateix que fa ERC, nohi veig la diferencia. O que és el que preten pactar Reagrupament amb CIU ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Laportista fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 16.17 h

#9 reagrupament aspirar a liderar l'independentisme a Catalunya, però també és conscient que en tres mesos no podrem aconseguir la majoria necessària. Per això sabem que haurem d'esperar a les següents, però mentrestant forçarema CiU, si tenim la mateixa força que fins ara ha tingut ERC, a que faci passos endavnat dels que no tenen marxa enrera i que serveixin realment per a crear un estat sobirà. Això és el que no ha fet ERC i mai no ho farà, pq en el fons a l'actual direcció ja l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Republicà fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 15.58 h

#8 Però regrupament no entrarà a cap govern que no proclami la independencia i com que CIU no ho vol fer ara per ara, el seu nivell d´influencia serà 0.

I per cert, si l´unica cosa que preten Reagrupament és influir a CIU, que si federin i llestos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
5 de maig de 2010, 15.51 h

#7 Amb set anys i 23 i 21 diputats en cada una de les legislatures hauríeu pogut convéncer a CiU de moltíssimes coses, pq aquests per no dixr el poder haurien signat qualsevol cosa, la llei antitaurina i motes altres molt millors que la merda d'estatut i de lleis que heu fet amb els socialistes. Ara a esperar a que Laporta Reagrupament puguin tenir la mateixa conjuntura de vots per fer el que vosaltres vau ser incapaços de fer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Republicà fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 15.42 h

Clar, ERC en 7 anys i 21 diputats hauria pogut prohibir els toros. En canvi CIU en 23 anys de majories absolutes no ho podia fer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
´jordibcn fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 15.38 h

#5 Helena, a tu els toros no t´emporten gens a tu el que et va és ficar-li les banderilles a ERC, jo no posso la mà al foc per ningú ni per la meva estimada Esquerra però en aquest cas no tinc cap dubte del vot dels MEUS 21 al servei de tot el col.lectiu antitaurí, tu pots dir el mateix dels TEUS estimats? per cert el Santi Vila només mira els toros per televisió , perque si va a la PLAZA ben segur que també hi deu haver fotos amb cara de satisfacció extrema.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Helena fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 14.21 h

#3 Sectaris vosaltres que intenteu menystenir aquesta iniciativa popular i només votareu a favor per marcar perfil, pq si realment fóssiu antitaurins ja l'hauríeu feta vosaltres la proposició de llei convencent al PSC. I a més mireu aquestes fotos vergonyants del president Montilla i senyora disfrutant d'allò més en una corrida. Presumi de votar a favor d'aquesta llei és senzillament pur cinisme i us hauria de fer vergonya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Republicà fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 14.15 h

Començen les rebaixes vergonyants a Can CIU. Tot per no fer enfadar als empresaris del toreo. DE PENA !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.