directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els independentistes d'Escòcia i Gal·les podrien ser decisius a les eleccions britàniques

Segons una enquesta, una victòria conservadora podria fer crèixer l'independentisme escocès en 10 punts

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Les eleccions al Regne Unit d'aquest dijous seran les més ajustades de les darreres dècades i la irrupció del partit liberal de Nick Clegg podria trencar definitivament el bipartidisme tradicional de laboristes i conservadors. Però per primera vegada els partits independentistes d'Escòcia i Gal·les també podrien entrar a condicionar la política britànica i esdevenir decisius. Els líders de l'Scottish National Party i el Plaid gal·lès es presenten a les eleccions en una plataforma conjunta amb la qual volen 'defensar' els interessos dels seus països. 'Com més poder exercim Escòcia i Gal·les enviant diputats de l'SNP i el Plaid a Westminster, més efectius podrem ser per guanyar concessions per les nostres nacions', assegura Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia. A més una enquesta de The Times augura que, de guanyar el partit conservador com diuen els sondejos catapultaria l'independentisme a Escòcia i faria crèixer l'SNP en 10 punts.
El líder de l'SNP, Alex Salmond, i el del Plaid, Ieuan Wyn Jones, han reiterat durant tota la campanya electoral del Regne Unit que un parlament sense majories és una 'oportunitat' per les nacions que integren l'Estat britànic, ja que així podrien tenir un balanç de poders.

Un 'lobby nacionalista'

No és la primera vegada que els nacionalistes d'Escòcia i Gal·les s'alien per defensar interessos comuns, però la possibilitat d'un 'hung parliament' amb un balanç de poders els permetria exercir més influència que mai. Per la catedràtica en Ciències Polítiques i experta en nacionalisme de la Queen Mary University de Londres, Montserrat Guibernau, la idea és 'legítima en democràcia', però 'inusual' perquè tan l'SNP com el Plaid han estat generalment partits 'molt minoritaris'.

Des del 2007, però, l'SNP i el Plaid són partits de Govern a Escòcia i Gal·les. La formació de l'escocès Alex Salmond lidera un executiu en minoria, i s'ha convertit en la força més popular en els comicis escocesos, guanyant tant les últimes eleccions autonòmiques com en les europees. Per Salmond, les eleccions britàniques són 'un gran repte'. A hores d'ara, l'SNP té 7 diputats a Londres i el Plaid 3. Salmond s'ha marcat l'ambiciós objectiu d'assolir 20 diputats, el que significaria quasi triplicar els resultats de les últimes eleccions. Una xifra 'massa optimista', fins i tot a ulls d'alguns membres del partit, però que és similar a la que es plantegen els liberal demòcrates a Escòcia, que lluiten amb els d'Alex Salmond per ser la segona força més votada a la nació, després dels laboristes.

El lobby nacionalista del Plaid i l'SNP podria convertir-se en quelcom similar al grup de diputats nord-irlandesos unionistes que mantenen una aliança amb els conservadors, però amb l'objectiu contrari, segons Montserrat Guibernau. Per la catedràtica catalana, tot i que l'aliança entre el Partit Unionista de l'Ulster i el partit conservador de David Cameron no té l'objectiu de defensar 'les nacions sense Estat, sinó protegir l'unionisme', el funcionament de la plataforma pot arribar a ser el mateix.

Els riscos de l'aliança entre el Plaid i l'SNP són els diferents objectius polítics que tenen, segons Alan Trench, expert en autogovern al Regne Unit de la Universitat d'Edimburg i membre de la Constitutional Unit de la UCL de Londres. Per Trench, 'sota pressió' d'un dels grans partits, el Plaid o l'SNP podrien arribar a un pacte amb el govern britànic sense comptar amb l'altre, especialment en matèria econòmica. Ieuan Wyn Jones, líder del Plaid, nega aquesta possibilitat. 'Estem demanant coses diferents. Nosaltres una fórmula més justa i l'SNP l'autonomia fiscal completa. Són parts diverses del programa, però ens donem suport els uns als altres', precisa.

Una estratègia a llarg termini: la lluita per la independència

Les dues nacions sense estat més importants del Regne Unit pretenen tenir influència per exigir, entre d'altres mesures, un finançament més just. Però a ningú se li escapa que els d'Alex Salmond podrien intentar obtenir amb el seu poder a Anglaterra més recolzament pel referèndum d'independència a Escòcia, que hores d'ara no té el suport de cap dels partits de l'oposició.

'L'SNP és un partit molt intel·ligent a l'hora d'establir relacions intergovernamentals', explica l'expert de la Universitat d'Edimburg i de la Constitutional Unit de la UCL. Per Trench, l'SNP està en una posició 'molt forta' quan es presenta al Regne Unit com a representant d'Escòcia. 'Si guanya una disputa haurà defensat Escòcia i demostrarà que parlar per Escòcia funciona. Si perd, pot argumentar que és el sistema el problema, i que és necessari canviar-lo', explica Trench. En altres paraules, les negociacions amb Londres, ja siguin amb el parlament de Westminster o amb el 10 de Downing Street, sempre 'poden transformar una derrota específica en una victòria en la campanya global pel canvi constitucional' i, per extensió, en la lluita independentista.

Per Trench, 'Alex Salmond és un líder excepcionalment vàlid' en les negociacions, i si els partits de l'oposició a Escòcia no canvien d'actitud respecte al referèndum després dels comicis britànics, el líder pot mantenir viu el debat de la consulta fins a l'estiu, quan començarà la precampanya electoral per les eleccions al parlament d'Edimburg del 2011.

Una victòria tory, una victòria independentista?

Però aquest no és l'únic escenari que pot beneficiar als plans independentistes de Salmond. Una majoria conservadora a Londres podria impulsar el desig per a l'autodeterminació i augmentar-lo en 10 punts percentuals, com ja ha confirmat una enquesta. El sondeig, publicat per 'The Times', indica que un 40% dels escocesos dirien 'sí' a la independència si el nou govern britànic fos tory. De fet, els conservadors només tenen un sol diputat d'origen escocès al parlament de Westminster, i l'SNP ja ha insinuat en més d'una ocasió que David Cameron tindrà poca legitimitat per decidir sobre Escòcia si manté aquests resultats.

El diputat laborista Denis MacShane defensa els beneficis de mantenir la unió entre Escòcia i Anglaterra, però també sosté que els tories fomentaran involuntàriament l'independentisme si entren al 10 de Downing Street. 'Si un partit anglès-anglès està al poder [al Regne Unit] sense representació a Escòcia, certament es podria obrir una nova crisi', assegura.

Tots els plans i escenaris possibles, però, resten ara en mans dels electors d'Escòcia i Gal·les, que han de decidir si dijous voten en clau britànica o, si per primera vegada, es decideixen majoritàriament a votar en clau nacional.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
7 de maig de 2010, 13.28 h

#6 El que dius es mentira,hem aprovat una llei de consultes que ens permetrà convocar un referèndum, ara falta que Convergència sigui valenta i ho voti en companyia d'Esquerra.Cosa que dubto i molt, sobre tot si llegim el que diu en Mas ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Julià fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 20.41 h

#5 Ja fuges d'estudi tu oi? A Escòcia no hi ha terrorisme i la guerra d'Irlanda és d'una altra època. El que no voleu admetre els d'ERC és que quan CiU tenia majoria absoluta no es podia fer res més del que es va fer. I en Pujol va ser prou hàbil per aconseguir més el que ningú hauria somniat despés el 23-F. I ho va fer amb ERC recolçant-lo. Ara E només recolça a canvi de no res a Montilla. Bravíssimo!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Toni fletxa Girona
5 de maig de 2010, 19.56 h

Home, això de que els Anglesos no treuran els tancs per evitar que una part del Regne Unit marxi que els hi diguins als Catòlics d´Irlanda del Nord.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Julià fletxa Barcelona
5 de maig de 2010, 19.47 h

#3 La diferència Toni és que a Anglaterra no sortirpà cap tanque al carre si els escocessos decideixen marxar del regne Unit. mentre que a españa ja van sortir el 23-F de 1981. I va anra s'un pèl. Fins a ben entrats els 90 no s'hi podia fer res pq hi havia una certa por. Prou que es va aconseguir. és molt fàcil parlar des de la comoditat que suposa la distància. I no dubtis que CiU és tan sobiranista com l''Scottich party


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Toni fletxa Girona
5 de maig de 2010, 19.41 h

El Peix al Cove del Salmond que governa amb minoria i ja està preparant un referendum és bastant dierent al peix al cove de CIU els anys que tenia majories absolutas i on no es van ni atrevir a fer un nou estatut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Toni fletxa Girona
5 de maig de 2010, 19.41 h

El Peix al Cove del Salmond que governa amb minoria i ja està preparant un referendum és bastant dierent al peix al cove de CIU els anys que tenia majories absolutas i on no es van ni atrevir a fer un nou estatut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
5 de maig de 2010, 17.05 h

Guaita, aquests tanbé apostan pel "peix al cove", com CiU....i ERC quant no hi ha campanya electoral.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.