directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 19:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Camats reforça l’eix Duran-Herrera i ERC ho desmunta amb tres piulades

Camats reclama una pregunta que permeti votar "sí" tant a independentistes com a federalistes. Oriol Amorós (ERC) desmunta Camats amb només tres piulades.

Comentaris 50  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

Tres són els criteris bàsics que ICV fixa per acceptar la pregunta de la consulta: que no sigui un impediment perquè el referèndum es convoqui; que suposi un "trencament" de l'statu quo; i "que tots aquells que estan a favor del trencament puguin votar que sí". La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, destaca en una entrevista a l'ACN que, per avalar l'inici d'una nova etapa, cal que independentistes i federalistes continuïn caminant junts. Per això, els ecosocialistes no veuen amb bons ulls una pregunta que només se centri en la independència. Aquest és el principal punt de discrepància amb CDC i ERC, ja que ICV és partidària d'una pregunta més àmplia. El vicesecretari de comunicació i diputat d’ERC, Oriol Amorós, ha desmuntat els arguments de camats amb tres piulades. 




Comparteix
   


Etiquetes
ERC, amb les coses clares

Amorós ha piulat: “Benvolguda @dolorscamats si un federalista vol votar haurà de preguntar tots els afectats, tot l'Estat, i aquests no estan per referèndums”, en una segona piulada  ha afegit que: “Per altra banda, un federalista conseqüent, vol federar un estat sobirà, per tant, primer vota Sí a la independència i després x federar”; i en una tercera ha deixat clar que: “Això de poder votar l'opció federal és la dilació a l'infinit: els afectats no volen federar-se (i ho sabeu) #preguntaclara
 
 
Camats diu que no vol anar enrere

"Si realment volem obrir una nova etapa cal una majoria suficient. L'elecció de la pregunta i data no la pot trencar. Aleshores, aniríem endarrere", opina Camats. La coordinadora nacional ecosocialista està convençuda que els criteris que defensa ICV "poden garantir que la majoria que defensa el dret a decidir defensi també un 'sí' a una consulta". En aquest sentit, preguntar pel trencament de l'statu quo és capital i no centrar la qüestió només en la independència de Catalunya.

Tres requisits, tres bastons a les rodes al que reclama la majoria

Camats no vol especular sobre quina hauria de ser la pregunta, perquè assegura que n'hi hauria diferents que complirien els tres requisits que reclama ICV. Els ecosocialistes volen englobar en el 'sí' a totes aquelles persones que exigeixen un trencament amb la Constitució actual. És exactament el mateix que defensa el soci de coalició dels ecosocialistes, EUiA. El que no acceptaria ICV és una pregunta amb tres possibles respostes.

"Què hauria de votar un federalista, si o no?"

Si només es demana per la independència, "què hauria de votar un federalista, si o no?", es pregunta Camats. "Si s'exclou una part de la gent que vol el trencament és evident que hem de buscar fórmules perquè la gent s'hi senti inclosa", subratlla. "Tinc la sensació que, en aquests moments, només ICV és l'única que està fent de pont entre aquells que volen trencar l'statu quo i són independentistes i aquells que volen trencar i són federalistes", explica a l'ACN. "És evident que el PSC ha dimitit en aquesta qüestió", afegeix.

Camats confia en l’Estat

Si ICV fixa tres criteris per acceptar la pregunta, només en posa un per a la data: "que no dificulti la convocatòria de la consulta". Per això, els ecosocialistes manifesten que tenir una data fixa pot "ser un obstacle" a les negociacions amb l'Estat. Camats es partidària d'acordar la data de la consulta a Catalunya, però també de mantenir una certa flexibilitat i de no blindar-la en cas que finalment la consulta pogués ser convocada fruit de l'acord amb el govern espanyol.

"Seria bo que no només des de Catalunya es fessin propostes i, que l'Estat entengués d'una vegada que això no és només un caprici d'algunes forces polítiques catalanes", opina. Ara bé, el que deixa molt clar és que, en cap cas, aquesta contraproposta -en cas que arribi- substitueixi la consulta: "cap d'aquestes propostes, ja sigui en finançament, infraestructures, llengua, competències, etc. Pot presentar-se per dir que ens oblidem de la consulta".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#50
mmm fletxa sant cugat
5 de novembre de 2013, 20.12 h

Sra.Camats,que no sap las ultimas manifestassions de Rajoy?
Si els comunistas reciclats,,a mes a mes, son uns pijo-progres com voste,son molt mes per desconfiar.
Sra.Camats,.per sobre de tot esta la Nacio Catalana i molt enrera els partits i les ideologias..
Pensi una mica,mes val ser cap de ratoli a Cataluyna que cua de lleo a Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Wenut fletxa Barcelona
5 de novembre de 2013, 01.49 h

A Catalunya no n'hi ha de federalistes. Algú coneix una persona federalista? El que hi ha són partits que per raons diverses són federalistes. A Espanya ni això.


La proposta de donar veu a uns col·lectius que no existeixen o insistir que em d'esperar la més que inversemblant proposta del govern de l'estat, és una manera patètica d'intentar reventar el Procès.

El més trist de tot, és que les úniques raons, són interessos de partit. En lloc d'aprofitar una situació única en molt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
Josep Aixalà fletxa Barcelona
4 de novembre de 2013, 20.53 h

Tant radicals que diuen ser, aquests d'IC, i acaben fent el més típic i conservador partidisme. Si no volen "la pregunta" és perquè aquesta els deixa fora de l'escenari, i tot (suposo) per estalviar-se el tràngol intern que els representaria decantar-se per l'única opció emancipadora possible.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
4 de novembre de 2013, 19.14 h

#38 Sadurnino Cambó Narciso Pujol,Alejandro Pefarré,Rosario Palau,Aureli,Mara Busquets,Sea storm,Aragoneses,bejota,ramon sardà,roberto moliner,pere colom,lorenzo bach,vicente berenguer, pedro solsona pique,santi de mataró,oscar crusats,paquita torres,joel de vinaroz,roser fort,pere puig,josep maria capdevila i d'altres noms falsos per a un projecte de poca-cosa,tu no pots donar lliçons ni de com controlar els esfinters.Passa-ho


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
carpe fletxa Valldoreix
4 de novembre de 2013, 17.59 h

És evident que la federalització l'ha de proposar l'estat que es vol federalitzar, i és clar que Espanya és centralista. Per tant hem de prendre la iniciativa i marxar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
lL.b fletxa GRA.
4 de novembre de 2013, 16.59 h

El que pot ser demana na Dolors Camats es una pregunta a l'estil.
"Creu que Catalunya ha de ser sobirana per a poder determinar el seu propi model polític, social, econòmic i legal. Sempre i quan així es determini a través d'una consulta democràtica, o dels repressentants al Parlament, i hi hagi una majoria suficienment ampla ?
Les atribucions totals o parcials d'aquesta sobirania son:
- recaptar els propis recursos. Fixar els impostos o taxes i decidir com es distribueixen. A més de ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Francesc fletxa Badalona
4 de novembre de 2013, 14.57 h

#42 Resumint Sra Camats: que aparegués "Federalisme amb Espanya" com a opció a la consulta no seria honest, com tampoc ho seria "Catalunya Estat de plè dret de la UE" ...perquè ni una cosa ni l'altra es pot garantir! ..ja n'hi ha prou de marejar la perdiu! ..no li sembla?


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
MAC fletxa Vic
4 de novembre de 2013, 13.43 h

Si no saben què votar que es quedin a casa. Això sol ja els hauria de demostrar que el problema el tenen ells, no nosaltres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Francesc fletxa Badalona
4 de novembre de 2013, 13.36 h

El problema de ICV no és la consulta de si o no a la independència (sempre podria jugar lacarta de donar llibertat de vot) ...el problema serien unes eleccions plebiscitàries, doncs, per força, s'haurien de mullar! I per cert, aquest federalisme pel que sembla aposta tant la Sra Camats, cal concretar-lo amb l'altra part (l'Estat espanyol)? ..o ni això! ...i es tracta "d'anar tirant" com sempre ..és a dir, és només un altre "embolica que fa for"!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
jaume fletxa Barcelona
4 de novembre de 2013, 13.15 h

# 39. SOCIALISTA ESPAÑOL = TONTO ESPAÑOL.

Realment si els socialistes españoles tenen tant cervell com el d'aquest Sr van servits. Seguint els seus areguments, tots els BARONS MAMONS de les CCAA españolas (Andalusia, Extremadura, les 2 Castelles, Galicia, Aragó, Astúries, Cantabria,...) que mai en tenen prou ("no vamos a ser menos") i no paren de mamar, seríen doncs uns grans NACIONALISTES.

Es a dir, segons aquest SOCIALISTA ESPAÑOL, España està composada de 17 CCAA NACIONALISTES. E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.