directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 18:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El govern d’Escòcia veu Rajoy indocumentat

Un expert de la universitat de Glasgow avisa que un veto espanyol a Escòcia "es veuria com una acció hostil a tot el Regne Unit"

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El govern d'Escòcia descarta que un 'sí' al referèndum del 18 de setembre del 2014 suposi quedar fora de la Unió Europea, com va assegurar aquest dimecres el president espanyol, Mariano Rajoy. Un portaveu del govern escocès ha avisat que Rajoy "no ha llegit" les propostes que planteja Alex Salmond al llibre blanc, i que preveuen garantir la continuïtat d'una Escòcia independent dins de la UE a través d'una esmena als tractats durant el període entre la votació i la declaració oficial d'independència. L'expert en política escocesa i comparada de la Universitat de Glasgow, Thomas Lundberg, ha avisat que un veto espanyol "es veuria com una acció hostil no només a Escòcia sinó a tot el Regne Unit". 
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
"No crec que, al final, li interessés massa a Espanya fer el que es veuria com una acció hostil no només a Escòcia, sinó a tot el Regne Unit", assegura Lundberg en declaracions a l'ACN. Segons ell, "si Escòcia vota sí seria el resultat d'un procés constitucional democràtic" i d'acord amb els marcs britànics. "El govern britànic respectaria la decisió del poble escocès", afegeix l'acadèmic de la Universitat de Glasgow, que creu que si llavors Espanya afegís dificultats al procés mostraria "menyspreu" per Londres i Edimburg.

Les paraules del president espanyol, Mariano Rajoy, advertint els escocesos i els catalans dels riscos de la secessió no han convençut al govern escocès. "Prenem nota que el president espanyol ha dit que no s'ha llegit les nostres propostes", ha assegurat un portaveu de l'executiu. Des d'Edimburg, intenten reiterar les diferències entre el cas català i escocès, destacant que el seu procés "està basat en un acord" i el govern britànic "s'ha compromès a respectar el resultat del referèndum".

"Com demostra l'informe que hem publicat, tenim un procés detallat que permetrà que Escòcia negociï la seva permanència com a membre independent a la Unió Europea durant el període de 18 mesos entre un vot pel 'sí' i el dia de la independència. Un període durant el qual encara serem part de la UE com a part del Regne Unit", destaca. Segons el govern escocès, el pla és "realista" i té l'aval d'experts com "el propi assessor legal del govern britànic". "El procés, d'acord amb l'article 48 del tractat de la UE, permet a Escòcia ser membre des del dia de la independència", reitera.

Pel govern independentista de Salmond, no té sentit expulsar Escòcia perquè voti 'sí' ja que "és part integral" del club europeu i "no hi ha res en els tractats de la UE sobre l'expulsió d'un territori existent o la retirada dels drets de la UE dels seus ciutadans". 

Per l'acadèmic Thomas Lundberg, Escòcia seria "un gran candidat per formar part de la UE" perquè té una situació "saludable" com a país. En tot cas, segons aquest expert de la Universitat de Glasgow els problemes a l'entrada escocesa podrien derivar dels debats de "poder i interessos" entre els estats membres, i especialment Espanya. "Però no crec que fos correcte per un país intentar posar les coses difícils a Escòcia quan la resta de la UE probablement estaria a favor de la seva adhesió", remarca.

Els unionistes donen suport a Rajoy

Els comentaris de Mariano Rajoy també han estat molt utilitzats a Escòcia pels partidaris del 'no' a la independència, que consideren que reafirmen els seus arguments. La líder dels conservadors, Rut Davidson, creu que Rajoy ha causat "un cop devastador" als plans de Salmond. "Necessitem saber quin consell ha rebut l'SNP abans de presentar el seu llibre blanc, si han parlat amb altres estats o si s'han dignat a comprovar els fets amb la Unió Europea", ha dit la conservadora, que creu que Salmond ha estat "descobert" i que "no té pla B".

El líder dels liberal demòcrates, Willie Renie, ha defensat que les paraules de Rajoy "contradiuen directament" els plans del govern escocès i ha preguntat "quants més" estats de la UE podrien compartir l'opinió de l'espanyol. El cap de la campanya pel 'no', l'exministre laborista britànic Alistair Darling, també ha valorat els comentaris de Rajoy com un "altre cop contra les afirmacions d'Alex Salmond de que res canviarà" amb la independència. "El president espanyol ha deixat clar que tot canviaria. Ara sabem el posicionament del govern espanyol si votem per la independència, i això ha creat encara més incertesa", ha lamentat.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
30 de novembre de 2013, 01.17 h

#8 El que no has estat mai és escolaritzat pel que veig.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
garcía fletxa lérida
29 de novembre de 2013, 19.16 h

#8 desahuciados os veo.
Ja, ja, ja, ja
ESTO NO LO PARA NADIE !!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
bejota fletxa Barcelona
29 de novembre de 2013, 18.42 h



EL LIDER NACIONALSITA ESCOCÉ ,LI HA RECORDAT RAJOY QUE ESCOCIA ÉS UNA NACIÓ.CTALUNYA MAI HO ESTAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ermessenda de Solsona fletxa Sant Llorenç de Morunys
28 de novembre de 2013, 16.43 h

El govern d’Escòcia veu Rajoy indocumentat. Bé, nosaltres també, eh!
No en té prou que s´ha de ficar amb Escòcia, ai que n´és de babau.
En Cameron ja li va etzibar fa setmanes, que no és democràtica la postura que pren amb Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Antoni G. fletxa Cornellá
28 de novembre de 2013, 13.08 h

#7 "Aragoneses", recuerdo sus comentarios cuando lo de las cuentas en Suiza del Sr. Mas.
Y ahora su amigo Cañas es un angelito.
UN POCO DE COHERENCIA POR FAVOR.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ramon7 fletxa Istanbul
28 de novembre de 2013, 13.04 h

#7 Todo es posible conociendo al Sr. Cañas (y compañía).


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
28 de novembre de 2013, 12.50 h

#2 Ja.ja, !! Te veo algo nervioso.
Ya sabes que esto cada dia va a "peor".
Cuidate o te va a dar algo i Súmate.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 de novembre de 2013, 12.15 h

NO US RENDIU CATALANS,LLUITA D AMB FORÇA PER LA LLIBERTAT !!!!
L'ESPANYOLISME TIRÀNIC ESTÀ DESITJANT QUE DEJEIS DE LLUITAR PELS VOSTRES DRETS PER SOTMETRE-US ENCARA MÉS !!!
INDEPENDÈNCIA O MORT !!!!
VISQUI LA LLIBERTAT DE TOTS ELS POBLES SOTMESOS PER L'ESTAT ESPAÑOL !!! VISQUIN ELS POBLES BASC,CATALÀ,G AL·LEGO,CANARI,L EONES,ETC !!! VISQUI LA INDEPENDÈNCIA I LA LLUITA CONTRA L'INVASOR ESPAÑOL !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
TooneTV2013 - Catalonia : More Than Just A Community (Part2) fletxa ................................................................
28 de novembre de 2013, 11.19 h

http://www.youtube.com/watch?v=SWR47hYM6uM

Ajudem a internacionalitzar videos en anglès sobre Catalunya com aquest. Que tot el món sàpiga qui som i que volem! Ningú defensa una causa que desconeix! INTERNACIONALITZEM la nostra lluita tant com poguem!

FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
ALACANTÌ fletxa ALACANT PPCC
28 de novembre de 2013, 10.37 h

avui l'alcalde de Valladolid en EP de antena3 diu que ZAPATERO té la culpa del fet que Catalunya estigui com està, el fet és que en dir l'expresident ZP que defensaria l'estatut que sortís del parlament català -diu aquet cinyò-va fer un flac fabor a Espanya i a la tranquilitat que es va imposar després de la creació de la constitució democratica.El fet és que la democràcia del poble català no conta per aquest cinyò ...o es la passa pel ano.INDEPENDENCIA JA!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.