directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

Autosuficiència energètica a la ciutat de Barcelona

En servei una nova central de generació d’energia tèrmica i una xarxa de climatització per proveir de fred i calor 15.000.000 de m2 a l’entorn de la Zona Franca

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Central d’Energies de la Zona Franca impulsa el seu procés d'expansió per abastir el sector industrial, residencial i terciari de la zona. Subministrarà fred i calor al barri de la Marina i la Zona Franca, el recinte firal Fira-Gran Via, el recinte comercial de Gran Via 2 i la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat, entre d'altres. Es tracta de la segona xarxa de distribució de calor - fred (District Heating & Cooling) de la ciutat, després de la xarxa implantada al Fòrum-22@, I ja sumem 20 km de xarxa a Barcelona. Aquesta instal·lació parteix de l'aposta de la ciutat de Barcelona per l'autosuficiència energètica i el desenvolupament urbanístic i econòmic de la franja industrial i portuària del sud de Barcelona.


Comparteix
   


Etiquetes

Barcelona, ciutat pionera en autosuficiència energètica

En aquest edifici de la Central d’Energies de la Zona Franca gestionat per Dalkia, ja funciona des de març de 2011 una planta de valorització energètica de biomassa, i està pendent de desenvolupar-s’hi una central d’aprofitament d’energia solar i la connexió amb la central de reaprofitament del fred residual de la regasificadora del port, a mesura que avanci el creixement urbanístic de la zona.

La xarxa de distribució de calor i fred (District Heating & cooling) subministrarà als edificis connectats - tant residencials com de serveis o industrials - energia per als circuits de calefacció, aire condicionat, aigua calenta sanitària i fred industrial. La Central d’Energies Zona Franca, ubicada al Parc Logístic de la Zona Franca, estarà en una segona fase unida a la Central Marina (en funcionament des de setembre de 2011 i situada al subsòl del Fira de Barcelona - Gran Via) per al proveïment energètic a la zona.

La Central d’Energies de la Zona Franca se suma a les instal·lacions d'aquesta franja de l'Àrea Metropolitana, amb potencial per convertir-la en una de les zones d'activació econòmica més dinàmiques del país, consolidant el seu desenvolupament urbanístic intel·ligent com a zona industrial, comercial, residencial i porta d'entrada del Sud d'Europa. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya (ICAEN) i el Ministeri d'Indústria (IDAE). A més, el Consorci de la Zona Franca ha participat en el projecte amb la cessió dels terrenys que actualment ocupa la central. El projecte està gestionat per la societat Ecoenergies Barcelona Sud, constituïda per Dalkia Energía y Servicios SL, a qui s’ha fet responsable del disseny, construcció, gestió i explotació; per l'Ajuntament de Barcelona, com a promotor del projecte; i per COPISA.

Un sistema al servei de l’autosuficiència energètica

La Central d’Energies Zona Franca, ubicada al Parc Logístic de la Zona Franca, forma el nucli d’un sistema al servei de l’autosuficiència energètica. És el punt neuràlgic des d’on es desplega la xarxa de calor i fred d’Ecoenergies Barcelona Sud, i estarà unida a la Central Marina (en funcionament des de setembre de 2011 i situada al subsòl del Fira de Barcelona - Gran Via) per al proveïment energètic a la zona, i en connexió amb la central del Port.

Central d’Energies Zona Franca

És el cor de la xarxa, on està ubicat el Centre de control que analitza i processa en temps real les dades de totes les centrals, subestacions i xarxa de transport. Amb producció amb redundància en els equips d'alta eficiència, la central de la Zona Franca produeix electricitat, calor a 90 º C, fred a 5 º C i fred industrial a -10 º C.
La central compta amb una planta de biomassa que permet la cogeneració d'electricitat i calor  a partir de restes de poda dels jardins i parcs de Barcelona (residus agrícoles), de residus forestals (estelles) i de cultius energètics. Pot processar fins a 28.000 tones / any dels quals almenys 10.000 procedeixen de jardins i parcs de Barcelona.

L'edifici de la Central d’Energies de la Zona Franca allotja l'emmagatzematge d'energia frigorífica en els dipòsits de gel amb capacitat per albergar 7500m3 de gel. En el futur aquest dipòsit emmagatzemarà el fred recuperat del procés de regasificació del gas natural liquat, procés que es realitzarà a la central del Port.

La Central Marina

Construïda inicialment per donar servei al barri de la Marina i al recinte firal passarà a ser una central de puntes i/o de suport quan la xarxa troncal estigui connectada amb la central de la Zona Franca.

La central del Port

Permetrà aprofitar el fred residual (fins a 30 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat que ara es perd al port transportant a la central de la Zona Franca per al seu ús a la xarxa.

La Xarxa de calor i fred Ecoenergies Barcelona Sud

És un sistema altament eficient gràcies:

A la pròpia centralització de la generació permet generar fred i calor amb equips molt més eficients que els individuals (major autosuficiència energètica de la ciutat)
És un enorme sistema d'emmagatzematge d'energia tèrmica que permetrà ajustar molt més finament demanda i producció i facilitar la incorporació d'energia tèrmica procedent de sistemes de generació distribuïts pel barri (Smart Grid tèrmic).

Les xarxes permeten l'aprofitament de fonts residuals d'energia. Es tendeix a desenvolupar barris amb consum energètic que produeixin emissions gairebé zero. Les xarxes vertebren energèticament barris combinant de forma amable dins el propi barri la generació energètica amb els habitatges i els edificis terciaris, afavorint una ciutat de barris productius.

Aposta municipal per les xarxes calor fred

La xarxa de climatització District Heating & cooling a l'àrea Sud de Barcelona, Ecoenergies Barcelona, forma part de l'aposta de Barcelona per l'autosuficiència energètica i el desenvolupament urbanístic intel·ligent de la ciutat, que inclou tres aspectes fonamentals: la reducció del consum sense disminuir les prestacions i l'augment de la generació d'energia distribuïda així com l'extensió de solucions smart cities per al desenvolupament urbanístic de la ciutat.

Aquesta xarxa de climatització és ja el segon projecte de District Heating & cooling de la ciutat, després de la xarxa existent al Fòrum22 @ iniciada el 2002 i que cobreix part de la demanda energètica del districte 22 @ i la zona Fòrum, aprofitant l'energia residual de la planta de revaloració energètica del Besòs (TERSA). Amb aquests nous 7 km ja en sumem 20 de xarxa a la ciutat.

Les xarxes de climatització District Heating & cooling, d'ampli desenvolupament en determinats països europeus, estan poc implantades al sud d'Europa, el que situa a la ciutat de Barcelona com un referent al Sud d'Europa.

El projecte de Xarxa de distribució de calor i fred al barri de la Marina i Zona Franca és el resultat de la col·laboració tècnica i econòmica de diverses institucions: Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, Consorci de la Zona Franca, l’empresa DALKIA com a adjudicatari; ENAGAS, IDAE, ICAEN, EMSHTR,TERSA com a Entitat Contractant Adjudicatària, i l’Autoritat Portuària de Barcelona.

Producció d’electricitat a partir de biomassa: 2 MWe

A data d’avui, considerant la Central Marina i la Central Zona Franca, Econergies té instal·lats gairebé 20 MW de capacitat de generació calor i al voltant de 18 MW de capacitat de generació de fred. Amb la planta de biomassa, que valoritza 28.600 tones l’any de residus de parcs i jardins i forestals, ja s’estan produint de l’ordre de 16 GWh/any d’electricitat.

Està previst que al 2013 es connectin nous clients, de manera que s’acabi l’any amb una demanda aproximada de 6’63 MW de calor i 13’1 MW de fred.
 

 
 
 
 
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
5 de desembre de 2013, 02.53 h

#11
#5 “Ja no som al segle XVIII ni vivim en l'era dels reis i els estats nació.” El president dels liberals europeus, sir Graham Watson, va demanar ahir a Espanya que “es desperti” i permeti el referèndum català. Watson, eurodiputat des del 1994, assegura que “no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la UE”. “Som demòcrates, i si això és el que vol la majoria, és el que ha de passar”, defensa en una entrevista a l'ACN. L'ofensiva de la diplomàcia e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
GralMoragues fletxa Abans que res FEViS i presumció d'innocència per a tothom.
4 de desembre de 2013, 16.47 h

#11

Yes, yes, to you the fat dog (female).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
4 de desembre de 2013, 15.06 h


Spain Is the ‘Next Germany’: Morgan Stanley

Spain is set to usurp Germany as the strongman of Europe, due to the increasing competitiveness of its exports, say Morgan Stanley analysts, who think fiscal rebalancing will continue in the country despite its current political turmoil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
4 de desembre de 2013, 11.16 h

Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamo s por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,q ue quieren ser libres,que no se sienten españoles,que quieren tener un futuro independiente y sin coacciones por parte del fascismo español del psoe y pp,upyd,etc
iNSTAMOS a los que se consideran españoles,a permitir,a tolerar,con mente abierta,que por fin,los pueblos puedan decidir sobre su... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
4 de desembre de 2013, 10.38 h

#5
#2 “Ja no som al segle XVIII ni vivim en l'era dels reis i els estats nació.” El president dels liberals europeus, sir Graham Watson, va demanar ahir a Espanya que “es desperti” i permeti el referèndum català. Watson, eurodiputat des del 1994, assegura que “no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la UE”. “Som demòcrates, i si això és el que vol la majoria, és el que ha de passar”, defensa en una entrevista a l'ACN. L'ofensiva de la diplomàcia es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
mario fletxa barna
4 de desembre de 2013, 10.20 h

Una bona notícia per la ciutadania i una mala notícia per el directe JA EN TENIM PROU D'ARAGONESEEEEEEEEEES!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
RIMMEL fletxa LA ZORRA DEL DESIERTO
4 de desembre de 2013, 09.52 h


Pol sielto ke el tuaré que dige en #4 no a tardao ma de 5 minutoh en correlse, el probe, i ma dao 30 dirjams de ploprina ! ! ! Song mah rumbosoh esos tuaréh ke lo medrilenyio o loh sibeyanoh ! !


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
RIMMEL fletxa LA ZORRA DEL DESIERTO
4 de desembre de 2013, 09.49 h


#5 Asína aseh tu caso a lo ke te dise tu madre, eing, ijoputa? asína escuchah tu loh sabioh consegoh de tu mare, marnasio de mielda ? Puèèèè . . . te bah tu a enteral. Haora bis a contal a la jente lo ke asiah tu de pekeñio cuando te mitia pol culo too lo ke encrontabah , y aluego contaré lo ke te asia tu padre (ke pol eso le abandoné pol sielto) y ke tu le pidia ke te isiera.

Chia berah tu lo caro ke sale desobedesel a una madre pol muuuuuuuuuuuu puta barata (100 dirjams eh disil... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
4 de desembre de 2013, 09.39 h

Durao Barroso, a CiU: la secesión deja a Cataluña fuera de la Unión Europea
¿Y van...? Infinidad de veces se preguntó a la Unión Europea y siempre se obtuvo la misma respuesta. La independencia de Cataluña respecto al resto de España deja a la Comunidad fuera de la UE. Para volver a la Unión se necesitaría una petición del nuevo Estado catalán y "la ratificación de todos los Estados miembros".
Barroso reitera por enésima vez y de forma oficial que la independencia supone quedarse ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
RIMMEL fletxa LA ZORRA DEL DESIERTO
4 de desembre de 2013, 09.34 h


#2
#3 NINÑIOOOOOH ! ! NINÑIOS, no sus dicutei entre bosotro, ke loh doh abai salio der mimmo conñio, cagoendié ! !

Aragonese: tu elmano machió tiene rasong: parese ke tiene tu una borsa de aserring en lugá de selebro. Te ripiteh tu mah que el pepino mal mahcao, parese como si sufrierah tu el Pankilsorn ese de loh cohoneh ! !

Anda, no sus discutei mah, ke aoha se esta aselcando un tuaré cong unoh cuanto dirham en una mano i er miembro birí en la otra, y como diseng loh cataraneh, "... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.