directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El 'Financial Times' diu que si Espanya no escolta, Catalunya dirà adéu

L'editorial del rotatiu britànic avisa que el PP i el PSOE "han d'estar a l'alçada" de les circumstàncies i reclama una “solució negociada”

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

"És un problema polític que requereix una solució negociada". Així descriu el 'Financial Times' la situació a Catalunya en la seva edició d'aquest dilluns. En un editorial, el rotatiu britànic reclama "més federalisme en una Espanya que plora per la necessitat d'una renovació institucional" i assegura que el referèndum amb dos apartats proposat pels partits catalans "té els ingredients per a una solució". "No només són els catalans, sinó també els principals partits espanyols, el PP de Rajoy i els socialistes, els que han d'estar a l'alçada de la situació", exigeix l'editorial que admet que Espanya no ha aconseguit ser una "casa plurinacional còmode" pels seus "diversos pobles culturals".
Editorial del Financial Times
Editorial del Financial Times

Comparteix
   


Etiquetes
“La propera crisi d’Espanya”o escolta a Catalunya o aquesta marxarà d’Espanya

L'editorial, titulat 'La propera crisi d'Espanya', explica l'anunci d'un referèndum a Catalunya, i assegura que "no és massa tard per acomodar els catalans" dins de l'Estat espanyol. El rotatiu destaca que "gairebé dos terços del parlament de Catalunya ha demanat un referèndum d'independència" que condueix Espanya cap a un "robust conflicte constitucional". 

Ni PSOE, ni PP han volgut escoltar i ara tenen davant seu un greu crisi

Segons el 'Financial Times', les coses "no havien d'anar així". "Els polítics dels dos bàndols d'aquest creixent abisme han de convertir-se en homes d'estat per evitar que el que és un problema d'arrel política es converteixi en un problema que amenaci el propi Estat", defensa. 

L'editorial assegura que Artur Mas ha agafat el govern espanyol desprevingut "al formar una aliança amb els separatistes i amb elements de l'esquerra catalana". "Han marcat una data per un plebiscit el proper novembre que preguntarà als catalans dues preguntes: volen que Catalunya sigui un estat, i si ho volen, volen que aquest estat sigui independent?", explica el rotatiu. 

Carregar-se l’estatut, clau de l’augment dels independentistes

El prestigiós diari financer legitima el procés assegurant que dins de la pròpia pregunta "hi ha els ingredients per a la solució", que creu que ha de ser de tipus federal. "Espanya va ser preuada per la seva transició de la dictadura de Franco fins a una democràcia descentralitzada. Però encara no s'ha convertit en una casa plurinacional prou còmode per als seus diversos pobles culturals", assegura el diari. 

Segons l'editorial, la Constitució espanyola "tenia prou flexibilitat" per acomodar els catalans "fins que el PP de Rajoy la va sabotejar el 2010, al persuadir els seus nominats al Tribunal Constitucional perquè retallessin parts de l'estatut d'autonomia de Catalunya". El rotatiu anglès assenyala que "articles idèntics" dels estatuts de Balears o el País Valencià "no es van tocar". "Això va disparar el separatisme català, fins llavors un moviment perifèric", destaca. 

Si Espanya no escolta, els catalans marxaran i amb tot el dret

"Més que liderar la seva gent, Artur Mas està sent liderat pel poble, i Rajoy l'ha arraconat entre l'espasa i la paret a l'insistir que la constitució post-Franco, que consagra la indissoluble unitat d'Espanya, és immutable", avisa el 'Financial Times'. El rotatiu assegura que d'acord amb les enquestes, els catalans prefereixen "més autogovern, incloent més autonomia fiscal, però aniran per sí sols si l'única alternativa és l'status quo que el govern de Rajoy està reduint". 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
30 de desembre de 2013, 22.15 h

Tant de bo els espanyols no dialoguin, Els catalans es vendrien a la mínima.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
30 de desembre de 2013, 22.13 h

#20 Parla en català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
ALVAR fletxa VILAFRANCADEL PENEDES
17 de desembre de 2013, 11.22 h

Ho dic en castella, para que se me entienda, i me podais entender, LA PRIMERA GRAN MENTIDA " ES QUE EXISTA UNA LENGUA ESPAÑOLA I UN DICCIONARIO ESPAÑOL, " CUANDO EN REALIDAD ES LA LENGUA " CASTELLANA " " ¿ DE QUIEN ES EL INVENTO " ? DE LA TRANFORMACION DE LA LENGUA CASTELLANA AL INVENTO ESPAÑOL. "? ¿ DE DONDE SALE LA GRAN ACADEMIA DE LA LENGUA ESPAÑOLA " Y DE DONDE SALE EL DICCIONARIO DE LA LENGUA ESPAÑOLA" ? tengo una duda !!!! lLOS CASTELLANOS DE LAS CASTILLAS , ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
WSynera fletxa Barcelona
17 de desembre de 2013, 01.17 h

CAT fa temps que ha dit adéu. Només queda el com i el quan.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
B.Urleta fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
16 de desembre de 2013, 22.07 h

#9
#10
#15
#17 HUAH HUAH HUAH , ells, els pancastellanistes casposament i patosament FRANQUISTE, hi tornen i hi tornen, es pensen que si continuen insistint amb els seus plors i gemecs, aconseguiran quelcom de més que FER EL MÉS ESCANDALÓS DELS RIDÍCULS, igual que la dona o l'home a qui la parella li diu que es divorciarà i ell!a es posa a plorar i a gemegar, alternant amenaces i sòpliques i perdent FINS AL DARRER VESTIGI DE DIGNITAT ! !

Així m'agrada, espanyulettos, que us manifeste... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
bejota fletxa Barcelona
16 de desembre de 2013, 20.33 h

El president de La Caixa, Isidre Fainé, ha confessat el seu malestar amb la deriva independentista de CiU, esperonada per ERC i pels mitjans de comunicació autonòmics, fins al punt que el destacat financer li hauria etzibat a Artur Mas, en conversa privada, "President, t'estàs equivocant".

FEINÉS ,ÉS LA BANCA I , LA BANCA SEMPRE GUANYA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
B.Urleta fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
16 de desembre de 2013, 19.20 h






#15 Així m'agrada, Pijota, que aconsellis als catalans seguir les recomanacions d'UN MINISTRE ESPANYOL ! ! ! !

Mira que cal ser CÀNDID, CANDORÓS o, com diem a l'Empordà, ÀNIMA DE CÀNTIR, per fer una cosa així. Cal ser PANOLI, cal no tenir dos dits de sentit comú.

Segueix així, nano, i al final aconseguiràs el Nobel a l'Estultícia.

huah huAH HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH HHHUUUUAAAAHHH ! ! ! ! ! !

Aquests pancastellanistes són l'òstia en bicicleta ! ! !






Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
bejota fletxa Barcelona
16 de desembre de 2013, 17.29 h

El titular d'Exteriors recomana als ciutadans de Catalunya que tinguin en consideració els previsibles efectes d'una secessió, com quedar fora de l'estructura legal i econòmica de la UE, i recorda que una eventual secessió d'una part del territori respecte del conjunt "és una qüestió estrictament espanyola".
QUE HI RES AGUANYAR ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
adfad fletxa dfsdfs
16 de desembre de 2013, 16.22 h

El "Financial Times" pretén proposar una solució Federal a la independència de Catalunaya. Però si el poble vota independència no ens podem quedar ací. Catalunya no té un bon passat a Espanya, tampoc té un bon present. Per què hem d'esperar que tindrà futur?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
16 de desembre de 2013, 15.51 h

Escolti o no escolti Espanya, CAT ha dit adéu. A més, encara no saben que Espanya es sorda i cega?


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.