directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 18:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas repta l'Estat, consulta i constitució a votació

El president Mas acusa Rajoy de "despotisme il•lustrat" per tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte els catalans

Comentaris 35  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de "despotisme il·lustrat" per dir que té un pla per a Catalunya sense tenir en compte els catalans. "Es pot tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte el 70% de l'opinió de la gent de Catalunya? Això és el despotisme il·lustrat", ha constatat durant la presentació d'un llibre a Barcelona que tracta sobre la Constitució. Precisament, Mas ha aprofitat per reptar l'Estat a sotmetre la carta magna a votació del poble català el 9 de novembre, juntament amb la pregunta pactada pels partits catalans. "Si tant hi confien, per què no s'atreveixen a posar aquesta doble pregunta?", ha preguntat. 


Comparteix
   


Etiquetes

Mas ha presentat el llibre "'No es justo!", del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Madrid Antoni Rovira. L'obra sosté, precisament, que la Constitució ja no funciona i que cal modificar-la. Al fil del contingut del llibre, el president de la Generalitat ha aprofitat per lligar-ho amb el procés i amb l'actualitat política.

En aquest sentit, ha carregat durament contra el president espanyol per parlar d'un suposat pla per a Catalunya sense tenir en compte l'opinió majoritària de la població catalana. Això, al seu parer, és propi del que s'anomenava abans "despotisme il·lustrat", és a dir, "alguns dissenyen un pla per a un territori i aquest pla no té en compte com a mínim el 70% de l'opinió d'aquesta gent a la qual va destinat el pla".

I si el pla és el compliment de la llei, Mas ha reptat l'Estat a sotmetre la Constitució a votació de la població catalana aprofitant la consulta del 9 de novembre, juntament amb la pregunta pactada pels partits catalans. "Aquells que defensen la Constitució actual, s'atreveixen a posar-la a votació? Us imagineu què passaria a Catalunya?", ha plantejat.

I és el president de la Generalitat ha recordat que la Constitució va tenir un ampli suport a Catalunya l'any 1978, perquè els catalans van decidir "confiar" en un projecte en què se suposava que podrien desenvolupar també el seu autogovern. Ara bé, "aquest mirall", ha continuat, es va trencar amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, tot i que ja estava "bastant entelat" des de la majoria absoluta de José María Aznar.

"Ara no hi ha manera de recompondre aquest mirall i la pregunta que alguns en fem és: Hi ha algú capaç a Espanya de fer un mirall nou en el qual ens puguem veure reflectits tots plegats?", ha preguntat.

Retret al PSOE

Mas ha celebrat que intel·lectuals com l'autor del llibre s'atreveixin a dir clarament que la Constitució ja no funciona, i ha reconegut que si altres no ho fan és perquè "els manca coratge". En aquest punt, ha desitjat que aquest valentia de Antoni Rovira s'estengui com una "taca d'oli" en favor del procés català.

També ha recriminat al PSOE que no s'apunti a defensar el dret democràtic dels pobles de decidir el seu futur. "És una gran desgràcia veure com la posició d'estar en contra del que vol Catalunya és monolítica. On són aquells partits que en el moment de la transició defensaven els conceptes autèntics de la democràcia i la llibertat?", ha qüestionat.

Atac a la llengua al País Valencià

També ha comentat el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, remarcant que un dels drets col·lectius d'una societat és que hi hagi mitjans públics que reforcin l'idioma propi d'un territori. "I veiem avui com a València, el seu idioma propi oficial no només queda desprotegit, sinó que queda clarament atacat, i és un dret d'una col·lectivitat", s'ha queixat.

Mas ha lamentat que "sembli que no passi res quan s'estan vulnerant drets molt clars", en aquest cas el de la llengua, i ha subratllat que tots els països del món "protegeixen els seus drets lingüístics amb ungles i dents". "Perquè les comunitats de parla catalana o valenciana no han de fer exactament el mateix? És que som societats inferiors?", ha insistit.

Per la seva part, l'autor de l'obra que Mas ha presentat, el catedràtic de Dret Constitucional Antoni Rovira, ha explicat que durant molts anys s'ha sentit "molt còmode" explicant la Constitució als seus alumnes, però ha arribat un moment que s'ha adonat que "ja no funciona", perquè no pot garantir tots els drets individuals i col·lectius.

En aquest sentit, ha avisat que la Constitució "no pot ser un instrument transcendental o un instrument de govern", i menys pot ser "un instrument d'amenaça ni res inamovible". Rovira ha alertat que "no hi ha la Constitució perfecta", i quan no funciona, "cal canviar-la o interpretar-la d'una altra forma". "I quan no reflecteix la voluntat dels col·lectius, s'ha de modificar, perquè aquesta és la seva funció, garantir els drets individuals i col·lectius", ha insistit. Davant d'aquestes paraules, Mas només ha respost amb un clar i eloqüent "amén".





COMENTARIS fletxa taronja

item
#35
23 de gener de 2014, 17.34 h

http://www.youtube.com/watch?v=gV8kXZxJIw0

difonguem webs com aquesta: www.helpcatalonia.cat

persones d'arreu del món graben un vídeo, es presenten i expliquen que donen suport a Catalunya i al referèndum d'independència. Hi ha persones de Hong Kong, New York, Mèxic, Bósnia, Dublin, Los Ángeles, Argentina... entre moltes altres ciutats i països del món. ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
23 de gener de 2014, 16.41 h

#25

Yo pongo SIEMPRE el link del periodico y fuente de datos y TAMBIEN me llamas mentiroso.

A ver si te aclaras o tomas la medicacion sin mezclarle ratafia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
23 de gener de 2014, 13.40 h

División, De Frente!!!. Armas a Discreción. Paso de Vencedores!!! La Gloria espera al Pueblo Catalán !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
23 de gener de 2014, 13.38 h

Catalanes :

La campaña que debe contemplar vuestra libertad ha empezado baja los auspicios más favorables. El fascismo español del psoe-pp ha recibido en el Parlament y el Congreso un golpe mortal, habiendo perdido, por consecuencia de este suceso, buena parte de sus fuerzas y toda su poca moral,si es que alguna vez la tuvieron. Los españoles huyen despavoridos abandonando los más fértiles principios de tolerancia a la libertad de los pueblos y naciones.

Catalanes:

Catalunya tendrá ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Jcc fletxa bcn
23 de gener de 2014, 11.32 h

El procés pel dret a decidir segueix, amb encerts i equivocacions com tot procés, però el conjunt és molt positiu i només cal mirar la mobilització de la gent les reaccions que provoca per a comprovar-ho. Les reaccions tant del PP, del PSOE o de les institucions espanyoles. Parlen de diàleg, però es neguen a parlar de l’encaix d’una Catalunya nació. Curiosa manera de parlar. El diàleg és un mitjà i no un fi entre Catalunya i Espanya.

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2014/0... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Synera fletxa Batcelona
23 de gener de 2014, 01.10 h

Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble

- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Fem d'embaixadors de la nostra causa fletxa EXPLIQUEM-nos al món sense intermediaris espanyols
22 de gener de 2014, 22.45 h

http://www.youtube.com/watch?v=wKxaKbp2Pgw

Una noia de 17 anys explica per què volem la independència.
Ajudem a internacionalitzar videos en anglès sobre Catalunya com aquests. Que tot el món sàpiga qui som i que volem!

I sobretot denunciem la guerra bruta que l'estat espanyol està duent a terme contra el nostre poble!

FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
22 de gener de 2014, 21.23 h

#25
#23

El procés de deslocalització és molt interessant però cal analitzar-lo una mica seriosament.
Quan diem Volkswagen cal pensar en les marques de cotxes Volkswagen, Audi, Seat i Skoda, perdoneu si n'oblido alguna.
La Volkswagen primer va deslocalitzar inversions a Alemanya, el seu país d'origen, per a invertir a Espanya, a la Zona Franca, i a altres països per a fabricar-hi els seus cotxes, sense cap mena d'interes vers els treballadors alemanys.
Un cop instal.lada a Espanya, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
22 de gener de 2014, 20.29 h

http://www.youtube.com/watch?v=RYisZZ8vhpM

persones d'arreu del món graben un vídeo, es presenten i expliquen que donen suport a Catalunya i al referèndum d'independència.

La internacionalització del procés és fonamental, expliquem-nos als turistes i a tot el món, pengem estelades als balcons, difonguem vídeos i webs que expliquin la nostra lluita per la democràcia i la llibertat! La INTERNACIONALITZACIÓ de la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
dfdafafdsaf fletxa dffhrfage
22 de gener de 2014, 18.29 h

Proposo que el senyor Rajoy presenti el seu Pla i convoqui un REFERENDUM A CATALUNYA PER SABER-NE EL SUPORT.
M'agradaria preguntar-li a Rajoy (o que ho faci algún periodista) una pregunta hipotètica: SI A CATALUNYA EL 100% DE LA POBLACIÓ ESTIGUÉS PER LA INDEPENDÈNCIA, CREU ELL QUE ENS LA TINDRIEN QUE DONAR? EN CAS AFIRMATIU, QUIN PORCENTATGE CREU NECESSARI PER QUE POGUEM GAUDIR D'AQUEST DRET?.
Finalment, i malauradament, crec que avui en dia caldria definir els PAÏSOS CATALANS, com tots a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.