directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

Malgrat Espanya tenim tot el dret a decidir

Una trentena de jutges catalans defensa que el dret a decidir és possible dins de la Constitució i creuen que Catalunya té dret a decidir la seva relació amb Espanya, segons la legislació internacional

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Una trentena de jutges i magistrats catalans han signat un manifest a favor del dret a decidir de Catalunya. Segons aquests juristes, Catalunya és una nació, sense dubte, i, per tant, té dret a decidir la seva relació amb la resta de l'estat. De fet, segons ells, el dret a decidir hi cap dins de la Constitució espanyola, interpretada segons la legislació internacional i des d'una "perspectiva dinàmica i viva, no sacramental". En el manifest, es recorda que els catalans han decidit almenys en tres ocasions recents la seva relació amb l'estat, la última en l'Estatut del 2006, però la sentència del Tribunal Constitucional ha portat a la situació actual.

Comparteix
   


Etiquetes
El manifest, de dues pàgines i mitja, s'estava preparant des de mitjans de gener i serà enviat als partits polítics, Govern i Parlament, així com als 756 jutges i magistrats de tot el país, i es preveu que al voltant d'un centenar hi signin a favor.

Els 34 signants pertanyen a diverses associacions de jutges i alguns d'ells no estan adscrits a cap. Tot i així, és el primer cop que alts funcionaris de l'estat, com són els jutges, signen un manifest que defensa la legalitat del dret a decidir.

Entre els magistrats signants del manifest hi ha els magistrats de l'Audiència de Barcelona Santi Vidal, Josep Niubó, Joan Francesc Uría, Juli Solaz, Carmen Sánchez-Albornoz o Montserrat Comas d'Argemir. Dels jutges d'instrucció de Barcelona, destaquen Josep Maria Miquel Porres, Míriam de Rosa Palacio o Josep Maria Pijuan, recentment jubilat.

Segons l'escrit, la qüestió clau del debat passa per acceptar o no la realitat nacional de Catalunya, i, per tant, la seva "plena sobirania per decidir el seu futur". A continuació, asseguren que existeix un fet que "no admet discussió: Catalunya és una nació", per la seva història, cultura, llengua pròpia i una "reiterada i perseverant voluntat de ser reconeguda com a societat diferenciada, compatible amb el seu caràcter plenament integrador".

La realitat nacional de Catalunya "rau en la base de la Constitució del 1978" i en els Estatuts del 1979 i 2006. "Si el reconeixement no fou més explícit en el seu moment", va ser pel model de transició de la dictadura a la democràcia i el "perill d'involució o amenaça autoritària, confirmat l'any 1981" amb el cop d'estat del 23-F. A més, recorda que l'Estatut del 2006 va ser "manifestament desvirtuat" pel TC en "aspectes essencials d'identitat nacional i autogovern".

La indiscutible condició de nació que disposa Catalunya, segons ells, "comporta indefectiblement el reconeixement del seu dret a decidir". L'anomenat 'principi democràtic' impregna l'ordenament jurídic internacional i de la Unió Europea i per tant, la negació del dret a decidir "només es pot entendre i sostenir per un criteri estrictament ideològic i polític de negar la realitat nacional de Catalunya".

El rebuig del TC el 2010 ha generat la situació actual, segons els jutges, que recorden que les massives manifestacions del 2010, 2012 i 2013, les enquestes publicades i els pronunciaments de partits, sindicats i entitats socials evidencien que "gran part de la societat catalana vol tornar a decidir la seva articulació amb l'estat espanyol, i fer-ho contemplant totes les opcions, inclosa la independència".

Pels signants del manifest, el dret a decidir es pot exercir en el marc constitucional actual, recordant que el text del 1978 es basa en els principis de llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític. "En tot cas, tota Constitució ha de permetre un procés continu de discussió i evolució i la consegüent acceptació de qualsevol projecte legítim de modificació de l'ordre constitucional", assegura.

A continuació, el text detalla alguns articles de la Constitució que emparen els drets i llibertats polítiques, així com la celebració de referèndums. A més, els jutges recorden que "els preceptes de la Constitució relatius als drets fonamentals i a les llibertats s'han d'interpretar segons la Declaració Universal dels Drets Humans i els tractats i acords internacionals ratificats per l'estat espanyol". Així, cita l'article 21 de la Declaració Universal que defensa que "la voluntat del poble és la base de l'autoritat del poder públic", així com el dret a l'autodeterminació recollit al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

El dret a l'autodeterminació, asseguren els jutges segons els criteris més recents i relacionats amb el cas del Canadà, "no es limita només als pobles governats o sotmesos per potències estrangeres, sinó que s'estén a aquells pobles que, tot i estar integrats en un estat democràtic, pateixen una limitació del seu dret a l'autogovern".

Per tot això, conclouen que "en el marc constitucional actual, interpretat a la llum de la normativa internacional i dels principis i drets fonamentals que la inspiren, és viable el legítim exercici del dret a la consulta que reclama de forma majoritària la societat catalana".
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
SOM I SEREM GENT CATALANA fletxa TANT SI ES VOL COM SI NO ES VOL
15 de febrer de 2014, 08.21 h







Només des d'una òptica DESCARADAMENT FEIXISTA es pot pretendre negar el dret de tots i cada un dels pobles del món a decidir el seu propi futur.


Cal ser "paleto" esPANOLI per pretendre el contrari.


La INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA ÉS UN PROCÉS IM-PA-RA-BLE, que els agradi o no.


La ruina de l'estat espanyol TAMBÉ ÉS UN PROCÉS IMPARABLE. Se l'han buscada ells.







Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Som i serem gent catalana fletxa tant si es vol com si no es vol
14 de febrer de 2014, 22.14 h



#8 Aragonesa: és veritat que "del culo te mana mahonesa" ?

No abusis de les mans de morter, cotxina ! ! ! ! ! !



Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
B.Urleta fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET // per tot això marxarem d'aquest estat
14 de febrer de 2014, 21.51 h







#8 ANACLETAAAAAAA ! ! ! . . . ANACLETA ARAGONESEEEEEES ! ! ! . . . la cateta paleta analfabeta que no se lava el chichi desde hace meseeeeees ! !

huah huAH HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH HHHUUUUAAAAHHH ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !







Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
14 de febrer de 2014, 15.29 h

Calvet ha de disculpar-se davant de Ciutadans per una cita falsa
La diputada republicana havia utilitzat una informació de Directe.cat, un mitjà proper a ERC
http://www.naciodigital.cat/noticia/64957/calvet/disculpar-se/davant/ciutadans/cita/falsa

La diputada d’ERC, Gemma Calvet, s'ha vist obligada a retirar davant del ple del Parlament una expressió per resultar "falsa". Calvet havia atribuït al diputat de Ciutadans, Jordi Cañas, la frase "Os vamos a montar un Ulster que os vais a caga... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
14 de febrer de 2014, 13.28 h



#5 Bejota, bejota, no t'ofenguis, però ens pots dir què significa el teu nota bene? Qui és aquest misteriós A que no saps si decidí fer-nos mal?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
14 de febrer de 2014, 13.26 h



#5 Ui ! elministre sAlchagaaaa . . . no ho saps tu bé, intel.ligent i brillant Bejota, lo que pot arribar a dir el ministre sAlchaga. el ministre sAlchaga pot arribar a dir bestieses a l'alçada d'un campanar, el ministre sAlchaga, però per moltes burrades que digui el ministre sAlchaga, el ministre sAlchaga mai no dirà collonades tan analfabetes com les que dius tu, que per cert, NO ets els ministre sAlchaga. Que li quedio clar a tothom, inclós el ministre sAlchaga.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
BEJOTA fletxa bcn
14 de febrer de 2014, 12.51 h

L'exministre Salchaga ,ha destacat, entre aquests efectes negatius d'una ruptura no negociada, l'efecte frontera (que podria suposar una reduccón del PIB català d'entre el 5% i el 20% segons diversos estudis) i, sobretot, que Catalunya quedaria fora de la UE, la qual cosa al seu torn generaria greus poblemas de finançament, una sortida de capitals, la fugida dels principals bancs i, probablement, l'abandonament de l'euro i la devaluació de la nova moneda.

N.B. A DECIDÍ FER-NOS MAL?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
atlasac fletxa Vila-real
14 de febrer de 2014, 10.28 h

També, també CASTELLA sortirà guanyant amb la nostra INDEPENDENCIA perquè també allí ARRIBARA el SOCIALISME (NOOO el SOCIOLISTO EH?)

I.... quan siguem INDEPENDETS ens podrem posar mà a l´obra del SOCIALISME (PROU!!! de SOCIOLISTOS!!)TOTS podem VIURE a gust en aquest MON NO SOLAMENT UNS QUANTS EGOISTES QUE NO EN TENEN MAI PROU!! us immagineu que UN TINGUES !000.000 de tones de blat ENMATGENADES i 100 milions de persones MORINTSE DE FAM? AIXO ES EL MAL D´AVUI EN DIA i aquets ACAPARADORS... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
14 de febrer de 2014, 08.41 h

Si els polítics espanyols ens diuen que no tenim drets, es que ens volen fer creure que es així! Si ens els creiem, som idiotes!

El colonialisme visible et mutila sense dissimular:
et prohibeix dir,
et prohibeix fer,
et prohibeix ser.
El colonialisme invisible, en canvi, et convenç que
no es pot dir,
no es pot fer,
no es pot ser.

Alea jacta est.
Delenda est hispania.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2

Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.