directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras i Comín: "Barcelona i l'àrea metropolitana són claus per al procés"

El president d'ERC avisa que ajuntaments històrics poden canviar a majories "inimaginables" a les eleccions municipals del 2015

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, i Toni Comín, que lidera Socialisme, Catalunya i Llibertat, han posat el pes de Barcelona i l'àrea metropolitana al centre del procés. Barcelona "desempata", ha assegurat Comín, que ha defensat que és més "sòlid si es lidera des dels dos costats de plaça Sant Jaume". L'exsocialista, que s'ha declarat independentista, ha afirmat que la comunitat internacional "no prescindirà" d'un estat amb aquesta capital, una tesi que ha avalat Junqueras. "Prendre decisions de país a l'esquena de la capital és impossible", ha afirmat en insistir en el paper d'altres ciutats. Per això, ha avisat que es poden redefinir les majories municipals en ajuntaments històrics el 2015.









Comparteix
   

Són algunes de les conclusions que Comín i Junqueras han presentat al llarg de diàleg que han mantingut al Born Centre Cultural, amb Jordi Basté de moderador.

Per Comín "l'èxit" del procés passa per Barcelona i per convèncer els indecisos d'esquerres que el nou estat estarà "al servei" d'un projecte més social. Amb alguns territoris amb un "pronòstic clar" pel resultat de la consulta, el líder de Socialisme, Catalunya i Llibertat entén que Barcelona té la clau per "desempatar" perquè el procés serà "més sòlid" si té "dos maquinistes, si es lidera des dels dos costats de plaça Sant Jaume". I a més: "No sé si alguns estats poden dir que un país petit com Catalunya és prescindible però tinc la sensació que la majoria d'estats del món no prescindiran d'un estat que té una capital que es diu Barcelona, és massa important".

I Junqueras hi està d'acord. La rellevància de Barcelona per Catalunya diu que és inqüestionable i que de fet ara "es fa evident". "Prendre decisions a l'esquena de la capital, és pràcticament impossible", ha conclòs.

Ara bé, per Junqueras, amb arrels al Baix Llobregat, és indiscutible també que hi jugarà un paper l'àrea metropolitana i ciutats com Sabadell, Terrassa, Rubí o Cerdanyola del Vallès. En aquest sentit i de cara a les municipals del 2015, Junqueras ha avisat que "pot ser que tinguin majories noves" i que per tant apostin per avalar la justícia social, la igualtat d'oportunitats i un projecte més social. En aquest context, Junqueras està convençut que els ajuntaments hi tindran "un paper molt important" i que -espera que sigui així- s'articulin unes majories que eren "inimaginables" els darrers 30 anys.

Comín, independentista

Toni Comín s'ha declarat obertament independentista després de no veure's reflectit en el "depèn" ni el document de Granada que defensen PSC i PSOE. Ara aposta per un estat independent "sense cap mena de complex". El "depèn" per Comín és l'"standby" que deixa Catalunya a mans de l'estat a l'espera de si arriba una "oferta" per decantar-se, finalment i si no és el cas, pel "sí sí". No està conforme amb tot plegat, i per això només li queda una opció, ha conclòs, que defensa "amb entusiasme" igual que fa un temps defensava el federalisme plurinacional.

En aquest sentit, Junqueras ha valorat com a "legítim" tant el federalisme com l'independentisme però ha recordat que ara el que està en discussió és quin dels dos models és "més útil: clarament l'independentisme" perquè el pacte federal "exigeix que l'altra part s'hi posi bé". Creu que l'experiència demostra que no és així amb l'estat espanyol, que per exemple ja ha negat el dret a vot als catalans. "Vol dir que la nostra opinió els importa un rave", ha etzibat.

Junqueras que ha defensat la celebració del referèndum ha assegurat que, si en les condicions actuals, no s'és capaç de "sumar, és que no mereixem la confiança de la gent; amb el Toni i amb molta més gent", ha etzibat.

A la primera fila de la sala, l'escoltaven entre d'altres, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, el periodista Toni Soler, l'actriu Sílvia Bel i l'il·lustradora Roser Capdevila, entre alguns dirigents del partit.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
15 d'abril de 2014, 21.11 h

Malgrat que pel meu gust trobo a faltar una opció unitària clarament pro independència, som davant una situació engrescadora que pot oferir perspectives noves als catalans més enllà dels discursos dels nostres polítics. L'aspiració de llibertat supera de molt les aspiracions polítiques defensades fins ara pels polítics catalans i espanyols.
Cal fer molta pedagogia d'ara endavant.

Raül


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
15 d'abril de 2014, 11.19 h

És evident que els diàlegs amb diferents personatges implicats amb la societat catalana en positiu, donen força a l'aclariment qüotidià de les nostres preguntes i sempre amb les respostes contrastades que reforçen el pas segur cap un ESTAT que es perfila molt MILLOR que el que tenim, i doncs?
Endavant gent del País, que no ens trenquin les baules de la nostra CADENA. Cal informarnos bé!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
15 d'abril de 2014, 07.51 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
15 d'abril de 2014, 06.21 h

FASES de la MORT.

1. Negació: procés pel qual la persona nega que aquesta hagi de
ser la seva sort.
2. Ira: Fase on la persona va contra tot i es pregunta perquè li ha hagut de tocar precisament a ella.
3. Negociació: Moment en el qual el pacient intenta canviar el seu destí mitjançant promeses a si mateix o a una divinitat.
4. Depressió: Fase d’enfonsament psicològic.
5. Acceptació: Moment que la persona accepta o es resigna amb la seva sort.

SEGONS The Wall Street Journal, Espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
15 d'abril de 2014, 06.13 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest pob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.