directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

Descobreixen un mecanisme que podria ser clau per evitar el desenvolupament del càncer de mama

L'estudi està impulsat per investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i es publica a la revista 'Nature Materials'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i impulsat per l'Obra Social 'la Caixa' ha revelat un mecanisme fonamental del càncer de mama. Els investigadors han descobert que les molècules que fan possible que la cèl·lula mamària s'adhereixi al seu entorn, anomenades integrines, actuen diferent quan les cèl·lules són cancerígenes. En aquests casos, les integrines provoquen l'enduriment dels teixits del voltant formant nòduls que són un símptoma que indica un possible tumor mamari incipient. L'investigador de l'IBEC, Pau Roca-Cusachs, ha destacat que "si s'aconsegueix prevenir aquest mecanisme es podria retardar o inclús prevenir el càncer de mama".
Els investigadors de l'IBEC, Pere Roca-Cusachs i Alberto Elosegui amb el director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social “la Caixa” , Enric Banda i Josep Samitier, director de l'IBEC han fet públic el nou descobriment a l'àmbit de les cèl•lu
Els investigadors de l'IBEC, Pere Roca-Cusachs i Alberto Elosegui amb el director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social “la Caixa” , Enric Banda i Josep Samitier, director de l'IBEC han fet públic el nou descobriment a l'àmbit de les cèl•lu
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Un símptoma que indica un possible tumor de mama incipient és la presència de nòduls durs al teixit mamari, que es poden identificar mitjançant la palpació del pit. Segons els experts, aquest mètode de diagnòstic és útil perquè la formació de tumors està associada a l'enduriment del teixit. 

Fins ara es desconeixia el mecanisme a través del qual les cèl·lules mamàries són capaces de detectar i reaccionar a la rigidesa del teixit que les envolta. Tampoc es coneixia perquè aquestes cèl·lules reaccionen de forma diferent en condicions sanes o tumorals. 

Ara els investigadors de l'IBEC juntament amb els seus col·laboradors del 'Barts Cancer Institute de la Queen Mary Unviersity' de Londres, han detectat el mecanisme molecular a través del qual les cèl·lules mamàries poden adherir-se i adaptar-se al seu entorn. Aquestes molècules s'anomenen integrines i interactuen diferent amb els teixits del voltant segons si són sanes o cancerígenes. 

En el cas de les cèl·lules de mama sanes, les propietats adhesives de les integrines fan que les cèl·lules mamàries redueixin la força que apliquen al seu torn si aquest és més rígid del normal. De tal manera que eviten que el teixit s'endureixi més i que s'acabi formant un nòdul. 

D'altra banda, les cèl·lules cancerígenes de mama expressen un tipus diferent d'integrines, amb unes propietats adhesives "modificades". Aquestes altres integrines "modificades" fan que les cèl·lules apliquin més força, enlloc de reduir-la, si el teixit del seu voltant s'endureix. D'aquesta manera, creen un mecanisme de retroalimentació que finalment podria conduir a la formació dels nòduls durs característics dels tumors de mama. 

Segons ha explicat l'investigador principal de l'IBEC, Pau Roca-Cusachs, "si s'aconsegueix prevenir aquest mecanisme es podria arribar a retardar o inclús prevenir el càncer de mama". Roca-Cusachs ha destacat que els canvis que provoquen les integrines "modificades" podrien ser la causa de l'aparició de diverses malalties i que conèixer aquest mecanisme "obre les portes àmpliament a noves teràpies" . 

"De fet, el més fascinant és que l'enduriment anormal del teixit es presenta no només en el càncer de mama, sinó també en molts altres tipus de càncers que també tenen alteracions en diverses integrines, com ara el càncer de pàncrees o de pell", ha dit l'investigador.

Després d'aquest descobriment, el següent pas del grup de recerca és investigar si el control de les integrines permetria controlar el desenvolupament de teixit cancerigen. Si és així, això tindria "un gran potencial per al desenvolupament de teràpies encaminades a prevenir les alteracions malignes en la rigidesa del teixit". 

El director de l'IBEC, Josep Samitier, s'ha mostrat molt esperançador amb aquesta descoberta i ha explicat que aquesta investigació obra la porta a "nous sistemes de diagnòstic i de seguiment d'aquesta patologia". 

L'article 'Rigidity sensing and adaptation through regulation of integrin types' ha estat publicat aquest diumenge per la revista científica 'Nature Materials'. 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
eli fletxa sabadell
6 de maig de 2014, 13.19 h

Estic segura que quan siguem independents als investigadors serán remunerats com Deu mana, perque es digne d`elogi els que es queden, ja que els sous són ..el que son


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
5 de maig de 2014, 09.39 h

És una gran, GRAN notícia. SÓN tan extraordinaris que em falten paraules per definir el meu estat d'ànim en aquests moments tan trascendents.
Quan siguem un NOU ESTAT poden SER IMPARABLES.
VISCA CATALUNYA LLIURE ( DE CARALLOTS)...


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
4 de maig de 2014, 21.13 h

Som capdevanters en tot. Imagineu-vos independents sense pagar fallides espanyoles...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
4 de maig de 2014, 21.12 h

Com sempre a CAT, no a Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de maig de 2014, 20.43 h

Londres pregunta a Salmond si cuenta con el apoyo de algún país de la UE

El titular de Exteriores británico recuerda que las negociaciones de una Escocia independiente serían largas y complejas

http://www.elperiodico.com/es/noticias/internacional/londres-pregunta-salmond-cuenta-con-apoyo-algun-pais-3260525


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.