directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Tot a punt per a la gran exhibició castellera a Europa #CatalansWantToVote #dretadecidir

L'ambient casteller es comença a desplegar per París, Londres, Berlin, Brussel•les, Ginebra, Lisboa i Roma

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- París, Londres, Berlin, Brussel·les, Ginebra, Lisboa i Roma ja respiren ambient casteller. Els membres de les colles que, de la mà d'Òmnium Cultural, aquest diumenge han d'aixecar simultàniament castells en aquestes capitals europees per reivindicar el dret a decidir dels catalans ja han arribat en un ambient distès i festiu i i han inspeccionat el lloc. En alguns casos ja han aixecat les primeres construccions, com la Colla Vella dels Xiquets de Valls a París, o ho faran aquesta tarda, com els Borinots de Sants, a Lisboa. En total, 5.000 castellers de 71 colles ompliran les places d'aquestes ciutats, de Barcelona i 41 pobles de Catalunya en l'acció 'Catalans want to vote. Humans tower for democracy'.







Comparteix
   


Etiquetes
La Colla vella dels Xiquets de Valls, a la torre Eiffel

La colla Vella dels Xiquets de Valls ja és a París. Més de 180 castellers han sortit en expedició des de les 4 de la matinada cap a la capital francesa, repartits en cinc vols diferents. Algun dels grups no han volgut esperar a diumenge per fer el primer castell i ja han aixecat el primer pilar de quatre a la mateixa porta de l'aeroport d'Orly. En un ambient distès, animat i divertit, s'han traslladat tots a l'hotel que els allotja.

A primera hora de la tarda, els responsables de la colla i els d'Òmnium s'han desplaçat fins al punt exacte on diumenge al matí aixecaran el castell, a pocs metres de la Torre Eiffel. Un cop han decidit que tot està apunt per l'espectacle, han estat rebuts, junt a l'alcalde de Valls, Albert Batet, per la delegada del Govern de la Generalitat a França, Maryse Olivé. Al vespre, el Casal Català de París convida als castellers a sopar al local de la Maison Basque, on faran la primera trobada de germanor entre tots els participants a l'acte de diumenge. 

Els castellers de Vilafranca, a la Grand Place de Brussel·les

A Brussel·les, els Castellers de Vilafranca han escollit la Grand Place per a l'actuació de diumenge. Amb una pinya menor a la d'altres ocasions, els verds volen prioritzar les construccions segures per assegurar-se que el castell no caigui. Aprofitant la seva estada a Bèlgica, fins on s'ha desplaçat una comitiva de 150 membres, la colla celebrarà d'altres actuacions a Flandes i Valònia.

L'agrupació verda ja va actuar dijous a Gant i aquest divendres a l'Atòmium de Brussel·les. Dissabte, la colla es desplaça fins a Lieja i després actuarà davant del Manneken Pis de la capital belga. També és previst que els verds enlairin pilars a l'interior del Parlament Europeu i de la delegació del Govern de Catalunya. Aquesta no és la primera actuació dels vilafranquins tenen fora del Principat. Anteriorment, han viatjat a ciutats com Frankfurt, Nova York i Londres.

Joves Xiquets de Valls, prop de la tower Bridge de Londres 

Precisament a la capital britànica, el riu Tàmesi i l'emblemàtica Tower Bridge de Londres seran testimonis de l'actuació de la Colla Joves Xiquets de Valls, que vol aixecar un castell de 8, probablement el de 4. Els diables vermells desplaçaran una expedició de 160 castellers fins a la capital britànica, on combinaran el turisme amb diversos actes.

Avui, per exemple, visitaran el Guys Hospital per ajudar un grup de catalans residents a Londres que també fan castells i que formen part de l'agrupació Catalans UK Nacional Catalana-England. Aquest mateix vespre, els de Valls seran els protagonistes d'un sopar de germanor organitzat per l'entitat Catalans UK. Durant els tres dies de viatge al Regne Unit, la Colla Joves Xiquets de Valls estarà acompanyada de l'historiador Paul Preston, autor de diverses obres sobre la història contemporània d'Espanya, que exercirà d'ambaixador. Abans de l'actuació de diumenge a Londres, la colla vallenca ha participat en experiències similars a Alemanya, França i, més recentment, Estònia.

Els Borinots de Sants aterren a Lisboa

A Lisboa, els Borinots de Sants han arribat en diferents vols al llarg d'aquest divendres i dissabte. Un total de 196 castellers són a la capital portuguesa, que aquests dies viu la seva festa major. Aquesta coincidència fa que els de la camisa gris actuïn ja aquesta tarda i vespre de dissabte.

A les sis de la tarda, els Borinots aixequen castells en ple centre de Lisboa, davant l'emblemàtic ascensor urbà del barri de Santa Justa. Els castellers de Sants preveuen aixecar-hi castells de set. Un cercavila durà els castellers fins a un altre punt neuràlgic de la ciutat, el Panteó Nacional, al barri d'Alfama un dels bressols de la música folklòrica a Lisboa.

En aquest punt i a dos quarts de nou del vespre tindrà lloc la fusió de la més gran expressió de les cultures catalana i portuguesa. Els borinots prepararan els primers castells de vuit a ritme de les melancòliques notes de fado portuguès. Les guitarres s'apagaran per donar pas a les gralles que marquen l'inici de la construcció.

Aquest diumenge, l'actuació castellera pel dret a decidir es trasllada a un altre espai emblemàtic, la Torre de Belém. Es tracta d'una fortalesa defensiva oberta a l'Oceà Atlàntic, construïda al segle XVI. Avui esdevé un dels principals atractius de la ciutat. Els Borinots plantegen aixecar-hi el tres de vuit.

Ginebra, sota la mirada d'organismes internacionals

A Ginebra, la colla Xiquets de Reus aixecarà el castell a la plaça de les Nacions, centre neuràlgic d'organitzacions mundials com la seu de les Nacions Unides (ONU) o l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En total, uns 170 castellers s'han desplaçat fins a Suïssa, on fins i tot han fet pilars improvisats al mig del carrer per explicar gràficament als curiosos què són els castells.

El gruix dels castellers han arribat en avió o en furgonetes aquest divendres i dissabte han acabat d'arribar la resta. Faran un castell d'escalfament per preparar-ser per a la cita de diumenge a les sis de la tarda a la població veïna de Lausana, on la colla passarà la nit.

Dissabte al matí, una representant dels castellers, una d'Òmnium Cultural i membres dels centres catalans de Ginebra i Lausana han anat fins a la plaça per ultimar els últims detalls i organitzar sobre el terreny la diada castellera reivindicativa, que tindrà el punt àlgid quan es desplegui la pancarta en francès dient al món que Catalunya vol votar. 

La ubicació escollida és una plaça amb el terra ple de sortidors d'aigua que es tallaran per a l'ocasió i una cadira immensa de tres potes i una quarta trencada, una obra que simbolitza el rebuig a les mines antipersona i a les bombes clúster.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20
john fletxa NYC
9 de juny de 2014, 22.36 h

#19 torna a mongolia, mongol


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
9 de juny de 2014, 14.29 h

CON LA PASTA QUE ESTOY GANANDO ME VOY A LLEVAR A LA PARIENTA A LAS ISLAS MAURICIO ESTE VERANO.

Un Ibex con hambre de máximos llega a 11.100 con una prima menor que la de EEUU.

El Ibex 35 inicia la semana con ganas de conquistar nuevos máximos. El selectivo arranca con un alza del 1% y supera los 11.100 puntos, marcado nuevos máximos desde febrero de 2011. El bono español sigue bajando, hasta el 2,587% y su interés ya está por debajo del de Estados Unidos. Popular lidera las subidas, con... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Paco Pi fletxa Barcelona
8 de juny de 2014, 16.25 h

#16 No, no hi ha sentit del ridícul. Perquè el sentit del ridícul no deixa de ser un fre. Si es vol avançar, un ha de guardar el sentit del ridícul al calaix. I mentre siguin els altres qui opinin que un està fent el ridícul, tot va bé, perquè es demostra que no és sinó el desig d'aquests altres del ridícul que els agradaria que un fes.
Mentre per demostrar el 'ridícul' que un fa per la vida, alguns es valguin de l'insult ("cateto", "pobre botarate"...), tot va bé. Què més voldr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
8 de juny de 2014, 12.58 h



#15
#16 YO CONOCÍ A UNA JUEZA, UNA MUJER DE UNA PIEZA, CON IDEAS EN LA CABEZA, Y QUE NO BEBIA CERVEZA !!!!!

ANACLETO-FLATULENCIO ARAGONESES, DEIXA JA D'UNA P.... VEGADA L'ANÍS EL MONO, QUE ET FA MAL !!!!!

HUAU HUAU HUAU HUAAAAAAUUUUH !!!!!



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
8 de juny de 2014, 12.38 h

Esto es absurdo , haciendo el cateto por media Europa y el pobre botarate del president sin ser recibido por ningún mandatario europeo
No tienen ningún sentido del ridículo ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
8 de juny de 2014, 12.19 h

mputado el secretario general de Justícia en una pieza del 'caso de las ITV'

Un juzgado investiga la presunta contratación irregular de un militante de CDC

La jueza de Barcelona Silvia López Mejías ha citado a declarar para el próximo 12 de junio en calidad de imputado a Enric Colet, el actual secretario general de Justicia de la Generalitat, que en noviembre del 2011, cuando ocupada el cargo de secretario general d’Empresa, contrató para la Generalitat al entonces presidente de la se... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Pepe Gutierrez fletxa Hospitalet independentista
8 de juny de 2014, 09.10 h

#11

Si no perdieras tanto aceite podrias hablar.
Y para butifarreros tus amigos los toreros que pierden aceite como mamporreros
Como os gustan las morcillas a los españolitos
El año que viene mandad al Margallo a Eurovision,total para hacer el ridiculo ya
sirve.
Ridiculos y pateticamente conocidos en el mundo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
8 de juny de 2014, 08.36 h


#11 ANACLETO ARAGONESES, deixa de beure Anís el Mono perquè et puja a les teves tres neurones operatives i et fa fer el ridícul davant de tothom.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Pedro Fernandez fletxa Hospitalet , CATALUNYA
8 de juny de 2014, 08.15 h

#11 Tu padre, es decir el que vivia con el putón de tu madre, aunque no te engendró, sólo te crió, eses sí que era un paleto, por eso tu saliste más paleto que los carpetovetónicos. Y no me preguntes que quien te engendro, que eso no lo sabe ni tu madre. Habria que hacerle lo del ADN a unos doscientos tios.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
8 de juny de 2014, 05.34 h

Da vergüenza ajena como salen a hace el paleto por toda Europa estos butifarreros
Luego se meten con los de la bailarina flamenca , esto igual , una paletada patética , por lo menos los de la flamenca ni van haciendo el idiota por toda Europa
Menos mal que son tan garrulos que ni saben quienes son ni les hacen ni puñetero caso , unos frikis con barretina


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.