directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tripartit i CiU pacten una proposta per reformar el TC espanyol i aturar la sentència sobre l'Estatut

Es proposa cessar els magistrats que tinguin el mandat caducat amb més de sis mesos, una majoria mínima de vuit magistrats i fixar un termini màxim per emetre sentència

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El tripartit i CiU han acordat finalment un text per presentar al Senat amb l'objectiu de reformar la Llei del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i frenar així una sentència que retalli l'Estatut. Entre els punts que inclourà aquesta iniciativa destaca el cessament en sis mesos dels magistrats amb el mandat caducat, però també l'establiment d'una majoria mínima de vuit magistrats per dictar sentència sobre estatuts. A més, s'establirà un termini màxim de deliberació del tribunal, encara per determinar, i s'inhabilitarà l'alt tribunal per emetre sentències interpretatives. L'acord proposa que les mesures entrin en vigor immediatament per poder aturar la retallada de l'Estatut però perquè el text prosperi caldrà que el PSC aconsegueixi 'convèncer' el PSOE.
tribunal constitucional tc
Comparteix
   


Etiquetes
Una reunió de més d'una hora ha servit perquè els partits catalans hagin tancat un acord en els continguts que ha de tenir la proposta de reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional espanyol (LOTC) que portaran al Senat. En les últimes hores, les declaracions polítiques donaven a entendre que l'acord no arribaria encara aquest dilluns, però les quatre parts ja s'han posat d'acord sobre els punts essencials que ha de contenir la reforma, a l'espera de la ratificació de les direccions dels partits i tancar alguns serrells. La discrepància es manté en com i quan portar-ho a la cambra alta.

Màxim de sis mesos amb el mandat caducat
L'acord en els continguts es basa en quatre punts. El primer passa per evitar que els membres del tribunal amb el mandat caducat puguin estar en aquesta situació més de sis mesos. Això suposa el cessament automàtic dels membres que portin més de mig any amb el mandat caducat. D'aquesta manera, es vol acabar amb el bloqueig actual en la renovació dels magistrats.

Majoria mínima de vuit magistrats i termini màxim per dictar sentència sobre estatuts
El segon punt endureix les condicions amb què el Constitucional ha d'emetre sentència sobre un Estatut. S'estableix la necessitat d'una majoria qualificada de vuit membres, segons ha explicat CiU, per dictar sentència. En aquests moments n'hi ha prou amb majoria absoluta. I es fixa un termini màxim pel qual els magistrats poden dictar sentència sobre un estatut. Fonts dels negociadors no han volgut aclarir de quin termini s'estaria parlant. Des de la federació nacionalista no es vol que sigui superior a un any. Aquest és un dels punts de la negociació que s'ha d'acabar de tancar en els pròxims dies.

Inhabilitar el tribunal per emetre sentències interpretatives
La proposició inclourà un tercer punt que pretén inhabilitar l'alt tribunal per emetre sentències interpretatives sobre estatuts. Tripartit i CiU consideren que no ha de ser el TC qui interpreti una llei, ja que pot vulnerar la voluntat del legislador, i que han de ser els parlaments qui interpretin la llei en el seu desplegament.

Mesures immediates
Finalment, per garantir que aquesta reforma serveixi per frenar els recursos presentats contra el text català, s'inclou un quart punt a partir del qual es vol garantir que les mesures anteriors entren en vigor de manera immediata. D'aquesta manera, es busca que la reforma del TC espanyol impulsada des de Catalunya no sigui només per al futur, sinó que també esdevingui un instrument per aturar una eventual sentència negativa del Constitucional.

L'acord és en els continguts, però les fonts dels diferents grups discrepen sobre la data de presentació de la reforma de la llei al Senat. CiU assegura que aquesta qüestió no s'ha tractat en la reunió d'aquest dilluns, mentre que des del PSC s'assegura que l'acord passa per entrar la proposició de llei al registre del Senat el dimarts 25 de maig, un dia després de la compareixença del president de la Generalitat, José Montilla, a la comissió general de comunitats autònomes del Senat. Una altra qüestió pendent és saber de quina manera s'escenificarà l'acord català.

Fonts del PSC s'han mostrat satisfetes pel que consideren un 'principi d'acord' sobre els continguts, tot i que han recordat que encara han de tenir l'aval de les direccions dels partits. Els socialistes han remarcat que l'acord dóna compliment al termini que fixar la resolució aprovada pel Parlament i que va en la línia del que demana Catalunya. És a dir, que un Estatut 'no és una llei més' i 'no pot ser tractada com a tal'.

A les mans del PSOE
Una de les incògnites és saber ara quina serà la postura del PSOE, un cop s'ha conegut el contingut de la posició catalana. Precisament, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat present aquest dilluns al matí a la reunió de l'executiva del PSOE i a la tarda ha estat el representant del PSC a la trobada entre els partits catalans. Fonts d'ICV-EUiA s'han mostrat esperançats que el PSOE pugui donar suport a aquesta reforma, perquè és de 'sentit comú' i creuen que, si hi ha voluntat política, a finals de juny podria quedar acordada la reforma al Senat i al Congrés. Des de la federació nacionalista, però, s'han mostrat més escèptics sobre la possibilitat que el PSOE ho avali.

A més d'Iceta, han participat a la reunió Francesc Homs i Josep Maria Pelegrí per CiU, Patrícia Gomà per ERC, Jordi Guillot i Dolors Camats per ICV-EUiA, i la secretària del Govern, Laia Bonet.






COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
A.M.G. fletxa Tossa de Mar
18 de maig de 2010, 17.41 h

El frau democràtic del règim borbònic espanyol és antològic. Per un costat una Tercera Càmera no elegida pels electors i que tutela el "Congreso" i el "Senado" usurpa el nom de "Tribunal Constitucional" per deixar sense efecte: A) El referèndum dels catalans; B) La votació del "Congreso"; C) La votació del "Senado"; D) La votació de la Comissió Constitucional del "Congreso"; E) La votació del Parlament de Catalunya; F) La votació del Consell Consultiu del Parlament de Catalunya; i ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
18 de maig de 2010, 10.15 h

#6 Com a continuació del meu comentari anterior afageixo aquestes paraules d'en Manuel Milian Mestre:

http://paper.avui.cat/article/dialeg/191310/no/es/hora/demagogies.html

"SI EN TOTA UNA GENERACIÓ es viurà en la penombra i l'Estat de benestar entrarà en crisi, no serà per culpa dels ciutadans, sinó per la ximpleria d'una classe política mediocre i menyspreable."

fins i tot persones molt allunyades ideològimant del que un creu diuen coses assenyades.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
18 de maig de 2010, 10.14 h

#5 Com a continuació del meu comentari anterior afageixo aquestes paraules d'en Manuel Milian Mestre:

http://paper.avui.cat/article/dialeg/191310/no/es/hora/demagogies.html

"SI EN TOTA UNA GENERACIÓ es viurà en la penombra i l'Estat de benestar entrarà en crisi, no serà per culpa dels ciutadans, sinó per la ximpleria d'una classe política mediocre i menyspreable."

fins i tot persones molt allunyades ideològimant del que un creu diuen coses assenyades.




Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
18 de maig de 2010, 09.01 h

Ni ha que encara ens volen fer creure que ens hauria d'importar el seu TC o el seu estatutet?

Només hi ha una manera de defensar Catalunya. Defensant la seva llibertat, dignitat i voler ser Estat!

Visca la Constitució catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Marcel fletxa Barcelona
18 de maig de 2010, 07.57 h

L'Estatut és mort. Visca la Constitució catalana! Necessitem un Estat propi per lluitar contra la crisi amb els nostres recursos. Vegeu: perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
17 de maig de 2010, 23.38 h

Reconec els grans esforços que fan, però encara són molt lluny d'arribar als nivells d'excel·lència del mestre Groucho Marx.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
17 de maig de 2010, 23.38 h

Reconec els grans esforços que fan, però encara són molt lluny d'arribar als nivells d'excel·lència del mestre Groucho Marx.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
17 de maig de 2010, 22.16 h

#1 SI,perden el temps,el temps del pais ,el nostre temps (que es la unica cosa que es impossible recuperar,el temps ).Pero el que no perden es l´egoisme del seu temps i sobretot de la seva botxaca i del seu escó,que s´ha convertit amb un " asco"


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa Barcelona
17 de maig de 2010, 21.58 h

Si es posen d'acord, que sigui per lluitar per la independència, i no per condemnar-nos a morir de gana durant 30 anys més!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pep fletxa Girona
17 de maig de 2010, 21.11 h

No ho entenc, perquè perdem el temps, si sabem que no tenim res a fer, realment trist molt trist.
ara independència


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.