directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Catalunya Nord acomiada Christian Bourquin: “l’accent català de la República Francesa”

Manuel Valls ha definit al president del Llenguadoc-Rosselló com un home “català, profundament republicà i un gran francès"

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Millars (ACN).- Centenars de veïns, en silenci, s'han aplegat a la cèntrica plaça de l'Esplanade de Millàs (Rosselló) per assistir a l'últim adéu al president de la regió Llenguadoc-Rosselló, el socialista Christian Bourquin, que va morir dimarts passat als 59 anys a causa d'un càncer de ronyó. Han estat un total d’unes 3.000 persones les que han assistit en aquest últim adéu d’un polític molt estimat. Entre els assistents a la cerimònia civil que s'ha fet a la cèntrica plaça Promenade s'hi ha pogut veure el primer ministre francès, Manuel Valls, que ha definit Bourquin com un "home català, profundament republicà i un gran francès". Valls també ha elogiat la força i convicció que el president va mostrar fins als seus últims dies. Representants polítics de la Catalunya Nord i veïns de la regió han seguit emocionats la cerimònia.
L’adéu de Manuel Valls

Manuel Valls, ha recordat l'última vegada que el va veure  Bourquin el juliol passat. Malgrat la malaltia, ha dit, el primer ministre francès, tenia aquella "energia" i "passió", "concentrat, intransigent i dur, sí, ho era, però ell tenia unes conveccions que defensava amb força".

Durant el seu discurs, també s'ha referit a la seva forma imaginativa de fer política, d'esquerres i compromesa amb el territori, i l'ha definit com a l'"accent català de la República francesa", un home "profundament català, totalment republicà i socialista i un gran francès". Finalment, s'ha dirigit a la seva família per dir-los que la seva trajectòria quedarà en la memòria de Catalunya i de la regió del Llenguadoc-Rosselló. Amb les paraules, "de català a català, adéu", les úniques que ha pronunciat en català, han acabat el seu discurs.

Al llarg dels diferents discursos s'han repetit algunes de les qualitats que Bourquin ha demostrat al llarg de la seva vida. Un home d'esquerres, socialista, molt lligat al territori i un apassionat a l'hora de defensar els interessos dels ciutadans, especialment els més desfavorits. També se li ha reconegut la seva sensibilitat envers els republicans catalans que van lluitar durant la Guerra Civil espanyola que, entre altres coses, el van portar a impulsar la creació del futur Memorial de del Camp de Rivesaltes. 


Un extensa trajectòria en la política


L'actual president de la regió del Llenguadoc-Rosselló va ser també durant anys alcalde de Millars (1995-2001), president del Consell General dels Pirineus Orientals (1998-2010) i senador des del 2011. Precisament, el funeral per de la seva mort es farà divendres a Millars i a partir d'aquesta tarda s'ha obert una capella ardent a l'ajuntament de la mateixa localitat. Des de dimarts també s'ha habilitat un espai de condol la seu de la regió a Montpeller. 

Nascut en el sí d'una família de pagesos nord-catalans a Sant Feliu d'Amunt (Rosselló), va començar la seva carrera professional com a enginyer topògraf a l'Ajuntament de Montpeller. El 1992 havia agafat les regnes de la federació catalana del Partit Socialista i el 1995 va ser escollit alcalde de Millars. 
El 1998 es va convertir en una de les figures polítiques de Catalunya Nord, quan va aconseguir que els socialistes guanyessin a les dretes al Consell General dels Pirineus Orientals on es va mantenir com a president fins el 2010, quan va dimitir per a succeir Georges Frêche al capdavant de la regió.

El 2013 la Universitat Catalana d'Estiu va concedir-li el Premi Canigó, atribuït anualment a personalitats i entitats amb una trajectòria destacada en favor de la relació cultural, cívica, científica o política entre els Països Catalans.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
S.Ardónic fletxa Espanya, terra de corrupció, de feixisme mal dissimulat i de deficients culturals com l'Anacleto Aragoneses
30 d'agost de 2014, 20.18 h





#8 Tu, Anacleto Aragoneses, DESINFLASOUFFLÉS, has provat a cuinar alguna altra cosa que no se t'estigui desinflant continuament? És que ja resultes pesadet amb les teves desinflades. Sembla que parlis "d'altres coses que no pots inflar ni a cops de viagra"

I si provessis a dedicar-te a la SOPA DE CARBASSA ???!!!

ho ho ho ho ho ho ho ho ho ho ho hohohohohohohohohohohohoho ho ho ho ho




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
30 d'agost de 2014, 13.42 h

LLAMAMIENTO AL PUEBLO CATALÁN

Catalanes !!

Llega un año más la fecha de la Diada,y tenemos que demostrarles, a los españoles, todos los que estamos por la Independencia de las Naciones, que vamos a luchar por las libertades siempre, hasta el final, hasta conseguir la victoria o morir, no nos rendiremos !!
El Pueblo Catalán ha demostrado a lo largo de los siglos su capacidad de lucha contra el intento ,siempre vano , por parte del imperialismo español, de someterlo y poder actuar a su an... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
30 d'agost de 2014, 12.14 h

Vila reconoce el papel de "árbitro" del Constitucional sobre la consulta
El 'conseller' de Territori avisa de que es el TC "el que tiene la responsabilidad de dirimir quién tiene razón" en cuanto a sacar las urnas el 9-N

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/vila-reconoce-papel-arbitro-del-constitucional-conflicto-catalan-3477163

MASS NO TIENE COJONES PERO MANDA A SUS MUCHACHOS A DESINFLAR EL SOUFFLE. AHI VIENE EL PLAN B Y OS ENREDARAN UN PAR DE AÑITOS MAS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
ARA ÉS L'HORA fletxa @Araeslhora #araéslhora
30 d'agost de 2014, 08.20 h

https://www.youtube.com/watch?v=06n9l7Xpvys


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
29 d'agost de 2014, 22.50 h



#5 Carajo, a medida que voy viendo como te pones tu, niña, hasta los sesos, de ANÍS EL MONO, y como tus DELIRUMS TREMENS son de muy alta fantasia, te voy cogiendo aprecio, chabala. ¿Has pensado en ir ha la academia de Baeza ha estudiar para Guardia Civil?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
29 d'agost de 2014, 22.28 h


La Catalunya Nord per als francesos és un invent de quatre tarats mentals, per a ells és França, l'idioma és el francès i els importa una merda el català. A veure si us assabenteu d'una vegada pallassos i deixeu d'enganyar a la gent amb el rotllo de la Catalunya Nord


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
29 d'agost de 2014, 22.19 h



MUCHAS GRACIAS a mi señora mamá, que a pesar de la penúria en que vivíamos, supo sacarme adelante, a pesar de que fracasó estrepitosamente en transmitirme un mínimo sentido de la ÉTICA.

Pero, carajo: ¿ como coño quereis que me transmitiera sentido de la ética un mujer que en lugar de ganarse la vida fregando suelos y planchando ropa, por comodidad prefirió prostituirse y chupársela a pordioseros a 50 pesetas la chupada ?

¿O acaso os creeis que en Castilla se hacen milagros?

¡... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pere H fletxa Barcelona
29 d'agost de 2014, 22.00 h

#1 Ets una merda d'esser humà. Per això tiro de la cadena a veure si marxes amb l'aigua! "GGHHHHHHHHSSSSSSS"


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
un que passava per aqui fletxa Casa meva: CATALUNYA
29 d'agost de 2014, 20.23 h

#1 imbecil


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
29 d'agost de 2014, 19.49 h

MUCHAS GRACIAS MASS
Joan Ferran recorda que el «9-N es van fundar les SS nazi»
"Al llarg de la història els 9N han estat pròdigs en efemèrides. Un 9 de novembre de 1989 va caure el mur de Berlín i des d’aquell dia Alemanya és una altra cosa. Un 9N de 1925 es varen fundar les SS del partit nazi i un 9N de 1938 va tenir lloc “la nit dels vidres trencats” en la que 35.000 jueus varen patir les ires dels intolerants... Aquesta és la reflexió de l'exdirigent del PSC, Joan Ferran, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.