directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Avis dels experts: "si Espanya no reconeix la independència de Catalunya, el país no marxa de la UE"

Consideren que La UE aplicarà una "actitud pragmàtica" i "sentit comú" en cas d'independència

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

París (ACN).- La Unió Europea adoptarà una "actitud pragmàtica" en el cas d'una independència de Catalunya o d'Escòcia, segons els experts reunits aquest divendres en una conferència sobre l'autodeterminació a la Universitat Science Pro de París. A la cita, organitzada amb el suport del Diplocat, els experts han destacat la importància del "reconeixement internacional" per un procés d'adhesió d'una Catalunya independent a la UE. El membre del 'think tank' European Policy Centre (EPC) i director general honorari de la Comissió, Graham Avery, ha dit que la UE "accepta sense problemes la modificació de les fronteres dels estats", però mai ha experimentat una secessió que creï "dos nous estats membres".
El cap de la secció de recerca del 'German Institute for International and Security Affairs', Kai-Olaf Lang
El cap de la secció de recerca del 'German Institute for International and Security Affairs', Kai-Olaf Lang

Comparteix
   


Etiquetes
Les jornades de París d'aquest divendres tenien l'objectiu d'aprofundir en el debat polític sobre la consulta catalana del 9 de novembre i el referèndum escocès del 18 de setembre, i les seves conseqüències per la UE. Els experts han debatut sobre les diferències que hi hauria entre una declaració independentista, una proclamació i, sobretot, el procés de reconeixement, destacant que en segons quins escenaris l'encaix internacional d'un nou hipotètic estat seria més o menys complicat.
 
El britànic Graham Avery, que va redactar un informe sobre la qüestió pel parlament britànic, ha dit que seria "absurd" deixar Escòcia fora del club europeu i ha destacat que al final s'aplicarà una solució "pragmàtica" i de "sentit comú" que permeti l'adhesió d'un nou estat després de negociacions. Per Avery, l'acord entre Londres i Edimburg fa el procés més simple que en el cas català.
 
La professora de Dret Internacional Públic a la Universitat de Girona, Francina Esteve, ha explicat que el procés d'adhesió d'una hipotètica Catalunya independent dependria en gran part del grau de pacte amb el govern espanyol. "Si Catalunya pot arribar a un acord amb el govern espanyol com Escòcia i el Regne Unit, facilitaria l'entrada a la UE. Si no, la complicaria", ha destacat Esteve. Segons ella, "la UE no encoratja l'aparició de nous estats" però "la secessió no està prohibida com a tal".
 
Francina Esteve també ha indicat que "no hi ha cap norma internacional que prohibeixi explícitament una declaració unilateral" però que és important el reconeixement, que depèn de "com s'ha fet el procés", de l'actitud de l'Estat originari i l'existència o no "d'aliats". "La UE tradicionalment ha adoptat una actitud pragmàtica", ha remarcat. La professora de la Universitat de Girona ha advertit que "si Grècia pot desestabilitzar la UE, també podria Catalunya, i això no interessa".
 
El cap de la secció de recerca del 'German Institute for International and Security Affairs', Kai-Olaf Lang, ha explicat que la Unió Europea tendeix a defensar "l'estabilitat", que es vincula sovint amb l'status-quo. "I aquest és el problema, perquè mantenir l'status-quo no vol dir necessàriament mantenir l'estabilitat", ha indicat Lang, advertint dels riscos de tenir un "conflicte permanent dins dels estats membres". "Mantenir l'status-quo també pot dir inestabilitat", ha admès aquest expert.
 
En aquest sentit, també ha valorat com a remota la possibilitat que la UE o els estats membres intentin intervenir en el procés català si no hi ha l'opció d'una consulta. Lang s'ha mostrat escèptic en aquest aspecte, assenyalant que els estats difícilment són "actius" per evitar que després els seus socis s'involucrin en els seus propis afers interns.
 
Lang també ha explicat que dependent del tipus de reconeixement d'una hipotètica independència, Catalunya podria entrar més fàcilment o no a la UE. De fet, aquest expert alemany ha advertit d'un escenari de "llimb" en què Catalunya podria "semblar en tots els aspectes un estat" i tenir bona part dels beneficis de la UE, però no haver estat reconeguda com a tal.
 
"Si una Catalunya independent no és reconeguda per Espanya, significa que el país no ha marxat de la UE des del punt de vista d'Espanya i la UE. No només els ciutadans, tot territori és part del mercat comú, Schengen i l'Eurozona", ha remarcat Lang. Això implicaria, segons aquest expert, en primer lloc, que Catalunya no podria ser expulsada sinó ha estat reconeguda com a estat independent, i en segon lloc, que Espanya podria voler "allargar" aquesta situació que no seria "catastròfica" i tindria un punt de "pragmàtica" per Brussel·les. Segons Lang, el model permetria "garantir especialment la interacció econòmica" però "podria evitar, durant un període de temps llarg, que els nous estats entressin com a membres de ple dret" a la Unió Europea.
 
La jornada també ha comptat amb una taula rodona sobre la filosofia del dreta a decidir i l'autodeterminació dins de la Unió Europea, amb la participació del professor de Ciència Política de la Universitat del Quebec, Alain-G Gagnon, el rector i professor de la Universitat Paris-Sorbonne, Gérard-François Dumont, el professor de Dret Internacional Públic a la UB i a ESADE Eduard Sagarra, i el professor de Sciences Pro i director de la càtedra MADP Jean-Bernard Auby. La conferència també ha comptat amb la participació del director del Diplocat, Albert Royo, i el Secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
6 de setembre de 2014, 18.25 h

MENSAJE AL GOVERN CATALÀ


Desde la Resistencia nos volvemos a dirigir a los miembros del Govern Català y en especial al President de la Generalitat, y por extensión a todas las formaciones políticas que están a favor del Derecho a Decidir para desgranar algunas temas de actualidad :

Ante las noticias aparecidas en los medios de comunicación, en referencia al llamado caso Pujol, creemos necesario que las organizaciónes políticas que defienden la consulta del 9-N, den una respuesta clar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
VSP fletxa K-ra-Ks
6 de setembre de 2014, 17.38 h

#15 no no no no no no no


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
En el Siglo VII antes de Cristo (Victor Cucurull dixit). . . antes Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO) seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit). fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente incluidos en todos los españoles estamos los catalanes).
6 de setembre de 2014, 12.46 h

Barberà: el 9N "no habrá urnas"
El periodista, que se declara independentista "desde el 2008", considera que "la infraestructura política de la transición murió el 2010 con la sentencia contra el Estatuto y el 2011 con el 15-M". "La Constitución del 78 ha muerto", valora


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
6 de setembre de 2014, 10.20 h

-no ha tingut mai cap secessió. No "mai ha experimentat una"
-depenent de quin sigui el reconeixement. No "tipus"
-el país no ha sortit de la UE. No "marxat"


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
6 de setembre de 2014, 05.20 h

Demostrem al món que som dignes d'esdevenir un país lliure, després de dos 11 de setembre massius cal perseverança i que el món se'n adoni CATALUNYA VOL VIURE EN LLIBERTAT tothom ha de tenir molt clar que de l'Onze de Setembre en depèn l'èxit del 9 de novembre i el destí del nostre poble. SOM-HI

Estelades al balcó, fins a l'alliberació!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Resolt fletxa Catalunya
5 de setembre de 2014, 23.56 h

#2 Que Espanya no ens reconegui no importa una merda. El que cal és tenir capacitat d'autodefensa i sobirania fiscal. Si no reben els nostres impostos i no obeïm les seves lleis, ja poden jugar al "no existeixes" tant com vulguin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
BEJOTA fletxa bcn
5 de setembre de 2014, 22.37 h


#10 No, é beritá, no tin ni puta ideya da lo ca parlo, pro amb una mica da sort, aspero ca argun tontu podré convencer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
JordiM fletxa Rubi
5 de setembre de 2014, 21.48 h

#5. No tens NPI del que parles paplina


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Benet fletxa Benat
5 de setembre de 2014, 20.05 h

#8 ves a dormir la mona


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
En el Siglo VII antes de Cristo (Victor Cucurull dixit). . . antes Aragoneses Orientales (que hablao en LAPAO) sigo 500 años más haciendo el imbécil (Juan Salas dixit). fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, republicanos incluidos (a hóstias) (obviamente excluidos de todos los españoles estamos los catalanes).
5 de setembre de 2014, 20.00 h



#7 Bueno, eso de Biafra me lo dijo mi cuñao Paco, que intiende muscho de esa claze de coza, poque trabaja limpiando lo bátere de Nuebos Ministerios.

Y haora que sus e aclarao etto, me bis a ir a cagá polque haller me sampé un plato de munchetas con butifarra (eso desian) y resultó que NO ERA PUTIFARRA SINÓ MORSIYA, y la morsiya me ensalchicho el intetino dergao y me ajamonó er choriso del resto, y ya no maguanto ma, poque teno una CAGUERA que no se la podria aguantá ni el Marrano Ra... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.