directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Fer de la unitat la nostra gran força

La jungla del procés a nou setmanes del dia D. Alguns personatges d’aquests set dies: Joan Baptista Basset, Rafael Casanova, Aleix Claramunt, Francesc Costa, Pau Ignasi de Dalmases i Sebastià Dalmau.

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Miquel Perez Latre (@Granollacs) Arxiver i Historiador.- Els defensors de Barcelona van viure les divisions pròpies d’una situació crítica, perllongada durant 414 dies dramàtics. Foren capaços, però, de conjuntar les seves forces per oferir una resistència cívica i militar desconeguda a l’Europa del seu temps, veritablement heroica. Fins i tot després de ser abandonats pels aliats internacionals, alguns dels qui s’havien oposat (pel juliol de 1713) a mantenir la guerra ultrança van mantenir-se durant aquells mesos de fúria fidels a les seves institucions històriques i van mostrar la seva absoluta lleialtat al país en morir defensant les muralles de Barcelona. Aquests són alguns dels personatges clau de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
Basset i Ramos, Joan Baptista (general valencià).

Coherència i genialitat.
Participà d’entrada en les negociacions per a la formació de la Gran Aliança de la Haia i fou el gran líder de l’autriacisme valencià. Enginyer militar, amb la seva perícia com a comandant en cap de l’artilleria de la plaça de Barcelona, fou un dels màxims responsables de la llarga durada del setge. Els darrers dies, quan la gana i el desequilibri de forces era ja massa evident per evitar la desfera, quan gairebé tothom (més enllà del poble resistent) era partidari de la capitulació, ell es mantingué a favor de mantenir la lluita i s’alçà per exigir respecte a la decisió que en prengués la direcció política dels assetjats, és a dir, els anomenats Tres Comuns: «Jo saltaré per on saltarà Barcelona». És un símbol de la disciplina en el combat.
 
Casanova i Comes, Rafael (Conseller en Cap de Barcelona).

Mite amb mala premsa.
Fins al moment de perdre les institucions catalanes la seva sobirania, Barcelona conservà el rang de capital del país (des del febrer de 1714, assumint també els poders d’una Generalitat financerament esgotada) i la seva competència en la defensa, a través dels efectius gremials de la Coronela, una milícia que sorprengué tothom per la seva combativitat. Casanova, jurista conseller en cap de Barcelona des del novembre de 1713, organitzà incansablement la resistència i fou ferit en la batalla final. Encara que experimentà la confiscació del seu patrimoni durant més deu anys, escapa a la presó, conscients com foren les autoritats borbòniques d’ocupació que es tractava d’un home de lleis, incapaç d’articular un moviment de revolta com altres responsables militars. Representa la capacitat de sacrifici allà on correspongui.
 
Claramunt, Aleix (notari botifler).

L’establishment de 1714.
Autor d’un diari titulat "Per desengany dels esdevenidors", Claramunt és dels qui va fugir: creuà la muralla el 24 de juliol de 1713, just un dia abans que es tanqués el setge de la capital catalana. A Premià, a Samalús i a Granollers, on es refugià inicialment, l'ambient se li féu irrespirable: l'entorn el tractava com el que era, un botifler convençut. Acabà establert a Sarrià (per sobre de la futura Diagonal), gairebé en el mateix cordó de setge. Claramunt encarna l'esperit del sector dels catalans que es va posicionar activament contra la resistència. I ho féu des del classisme: els qui havien forçat les institucions a mantenir la lluita fins al final eren la xusma de la ciutat de Barcelona, "molts maliciosos hòmens", autors de "amenassas" i "desmans", als quals qualificava d'estúpids amb un displicent "stultorum infinitus est numerus".
 
Costa, Francesc (capità d’artillers).

Perícia al servei de la defensa.
Als carrers, a les cases de joc i a les tavernes, Un dels personatges més populars de la defensa de Barcelona fou el bombarder Costa. Dugué a terme una intensa activitat com a artiller atacant incansablement les posicions de l’enemic, descavalcant els seus canons i fent miques les bateries borbòniques i els seus servidors. També, en la formació dels altres artillers actius a la Ciutat (molts d’ells, arribats de Mallorca) en l’esclat enlairat amb bombes de metralla: una tècnica que provocà als assetjadors, especialment durant la construcció de les trinxeres d’atac contra les muralles de Barcelona, molts centenars de baixes. Villarroel el visità personalment el 22 d’agost de 1714, després que hagués inutilitzat consecutivament cinc canons borbònics.
 
Dalmases i Ros, Pau Ignasi de (ciutadà honrat de Barcelona).

A l’avançada del DiploCAT.
De família de grans mercaders i de cavallers, era doctor en arts i filosofia des dels divuit anys. Ben viatjat per Castella i Europa (amb un bon coneixement de llengües), fou un gran bibliòfil i formà al Palau Dalmases una des les millors biblioteques de la Ciutat de Barcelona, on prengué cos el cenacle il·lustrat dels Desconfiats, nucli austriacista primigeni. Durant el setge reclamà a Anglaterra l’ajut que assegurés el manteniment de les Constitucions del nostre país, d’acord amb el compromís que els representants de la terra havien pactat amb la reina Anna a Gènova el 1705. Representa, amb Felip Ferran i de Sacirera, ambaixador català a Holanda i també a Anglaterra el 1713-1714, l’esforç de les institucions catalanes en l’obtenció de suport internacional per a la causa de les llibertats del Principat.
 
Dalmau i Oller, Sebastià de (ciutadà honrat de Barcelona).

Jugar-se els quartos.

De família de mercaders d’origen valencià, Dalmau es formà en el comerç, la marineria i el coneixement d’idiomes, ben connectat a l’Europa del seu temps. El 1704 fou detingut amb el seu pare i altres proto-austriacistes per l’odiat virrei Velasco, el primer i últim de Felip V. Participà en gairebé tots els fets militars més rellevants de la guerra. Els Dalmau contribuïren al finançament de la recuperació de Girona el 1712 i a l’evacuació de l’emperadriu l’any següent. I hi posà molts diners. El 1713 aixecà un regiment de cavalleria i l’estiu de 1714 pagà una companyia de 200 artillers. Simbolitza la part de la burgesia emprenedora implicada en persona i amb els seus negocis amb la causa de les llibertats nacionals. Participà en la batalla final i en els tristos procediments de lliurament de la Ciutat.
 
 
Podeu seguir altres reflexions de l'autor del Bestiari del procés al seu bloc Per a bons patricis.
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
7 de setembre de 2014, 10.32 h


#9 Amant TU , ANACLETO ARAGONESES, de las botifarres, o las botifarres amants teves?

Tots sabem, ANACLETO, que les butifarres te les introdueixes dins del cul deu, vint, trenta vegades abans de posar-les a l'olla un cop estan ben pringoses i mig desfetes.

Crec que cal dir que tu ets LA NOVIA de les botiferres, i les botiferres són EL TEU NOVIO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
6 de setembre de 2014, 18.00 h

MENSAJE AL GOVERN CATALÀ


Desde la Resistencia nos volvemos a dirigir a los miembros del Govern Català y en especial al President de la Generalitat, y por extensión a todas las formaciones políticas que están a favor del Derecho a Decidir para desgranar algunas temas de actualidad :

Ante las noticias aparecidas en los medios de comunicación, en referencia al llamado caso Pujol, creemos necesario que las organizaciónes políticas que defienden la consulta del 9-N, den una respuesta clar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
6 de setembre de 2014, 15.32 h

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=v_JaYsKnQFI


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
En el Siglo VII antes de Cristo (Victor Cucurull dixit). . . antes Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO) seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit). fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente incluidos en todos los españoles estamos los catalanes).
6 de setembre de 2014, 12.25 h

Barberà: el 9N "no habrá urnas"
El periodista, que se declara independentista "desde el 2008", considera que "la infraestructura política de la transición murió el 2010 con la sentencia contra el Estatuto y el 2011 con el 15-M". "La Constitución del 78 ha muerto", valora


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
6 de setembre de 2014, 10.04 h

#9 I els espaÑols us passeu tot el dia cantant flamenco i fent la migdiada,oi? Be, no crec, saludar a lo facha també ocupa el seu temps.
Què, t'agrada la col·lecció de tòpics (o veritats) que us retraten a vosaltres?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Construïm un estat on valgui la pena viure fletxa LA REPÚBLICA DELS CATALANS ...............................
6 de setembre de 2014, 09.35 h

http://www.youtube.com/watch?v=zE2uxs1W7Ag

La independència de Catalunya no tan sols beneficiarà a Catalunya sinó inclús serà profitosa per a Espanya. Cal fer net.

Ara, amb el sotrac que suposa el procés independentista a Catalunya, Espanya té una oportunitat única: l'oportunitat de refundar-se. Espanya és un estat caduc, subsidiat per la UE, aclaparat per la burocràcia, amb tics dictatorial i feixistes heretat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
6 de setembre de 2014, 09.32 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
6 de setembre de 2014, 09.31 h

#8 A part de la Butifarra, joc nacional exclusivament català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
6 de setembre de 2014, 09.30 h

#6 # 7
! Pero si yo soy un gran defensor de la butifarra !
Pero eso si , con moderación , no es normal desayunéis y cenéis a diario este magnífico embutido , correos el riesgo de quedaros así como vosotros , muy tontos


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
6 de setembre de 2014, 09.29 h

#7 I aixó que hi han altres jocs:

El bridge
La canasta
El poker
La dame de pique
El black jack
El canastò
El pinacle
El tresillo
El tute subhastat
El King
Etcétera

Els coneixen aquests primitius?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.