directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'exili cultural català tindrà un centre de referència a Agullana

El projecte, que s'integrarà a l'oferta expositiva i educativa del MUME, comptarà amb materials originals, mitjans interactius i la projecció d'un documental inèdit

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

La Jonquera (ACN).- Agullana, a l'Alt Empordà, va ser un dels escenaris de la retirada republicana de l'any 1939, i a partir del pròxim mes de febrer serà, junt amb la Jonquera, referència obligada per conèixer millor l'exili de milers de catalans, en aquest cas des de la vessant cultural. Integrat a l'oferta expositiva i educativa del MUME de la Jonquera, el centre d'interpretació ocuparà un espai de 70 m2 en un edifici municipal al centre de la població que es dividirà en cinc àmbits per oferir una visió global de la qüestió. El projecte, amb una inversió de 118.000 euros, vol, segons l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera, ser un espai de referència que posi en valor el llegat històric del municipi i de la comarca.
 

Comparteix
   


Etiquetes
Entre la darrera setmana del mes de gener i la primera del mes de febrer de l'any 1939, Agullana, concretament el coll de la Manrella, va ser una de les vies de fuga de l'exili republicà on hi ha instal·lat un monument dedicat al president de la Generalitat, Lluís Companys. A més, l'anomenat Mas Perxés de la població acollí la presidència de la Generalitat i d'altres càrrecs del Govern així com nombrosos intel·lectuals de la Institució de les Lletres Catalanes. Per tot això, segons l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera, aquest municipi empordanès va decidir l'any 2009 impulsar un centre d'interpretació sobre l'exili cultural català. Un projecte que la crisi econòmica va anar endarrerint i que ara, i gràcies a un fons europeu FEDER que ha cobert bona part dels 118.000 euros del seu pressupost, veurà la llum el pròxim mes de febrer.
 
L'objectiu del centre d'interpretació d'Agullana, que s'instal·larà a la primera planta d'un edifici municipal situat a la plaça de l'Església, és complementar l'oferta expositiva i educativa del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera. Així, passarà a formar part de les rutes de l'exili senyalitzades l'any 2009 pel Memorial Democràtic, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el MUME.
 
El centre expositiu s'integrarà en una proposta conjunta amb el Museu Memorial de l'Exili. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha recordat que el MUME tracta l'exili des d'un punt de vista global que, gràcies al nou centre d'Agullana, permetrà als visitants "completar el relat històric del MUME" perquè tractarà un aspecte concret com és el de la cultura, el que és una "oportunitat per millorar l'oferta patrimonial i museística" de la zona.
 
Segons ha explicat el seu responsable, Enric Pujol, l'exposició permanent comptarà amb objectes originals de l'época com publicacions diverses, objectes cedits temporalment pel MUME i mitjans interactius per oferir una visió global de la qüestió. Amb tot, i condicionat per les reduïdes dimenssions de la sala que acollirà l'exposició (70 m2), el centre apostarà per les projeccions audiovisuals per complementar la seva oferta que s'estructurarà en cinc àrees diferents.
 
Una d'aquestes projeccions és el documental 'Una cultura a l'exili' fet expressament i realitzat per Gerard Bagué. Un documental que compta amb la participació d'historiadors com Josep Maria Terricabras, per exemple, i que narra la "desertització cultural" que va patir Catalunya després de la Guerra Civil. Els 20 minuts que dura el documental serveixen per oferir al visitant una visió completa del que va suposar l'exili de figures com Pau Casals, el doctor Josep Trueta o Pompeu Fabra.
 
L'alcalde d'Agullana, Alfons Quera, espera que el nou centre expositiu serveixi per posar en valor el patrimoni històric del municipi i de la comarca i que esdevingui un espai de referència per la seva qualitat expositiva i rigor històric. A més, un dels objectius del nou equipament és que sigui un motor de reactivació econòmica del teixit comercial de la població.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
20 de desembre de 2015, 13.01 h

He creat un correu electrònic consejeradeinternet@gmail.com destinat majoritàriament a els adolescents i em poden demanr dubtes i jo els respondré encantada. És un dels meus somnis que això tingui exit. Ho escric per a veure si algú ho veu i s'anima. A més és confidencial.

Gràcies per llegir


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
27 d'octubre de 2014, 18.43 h

Comunicado de la Resistencia :


En recientes fechas, en el fin de semana del 12 de octubre, fiesta de los españolistas, hemos asistido a un nuevo giro en torno al camino emprendido por las autoridades catalanas para la realización de una Consulta en la que el Pueblo Catalán debía expresar su voluntad política.

Este cambio de rumbo, ha supuesto un auténtico golpe de timón que amenaza con llevar a pique a la nave en la que todos los que quieren la realización de la consulta se habían ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Andreu fletxa El Prat de Llobregat
25 d'octubre de 2014, 22.05 h

En memòria dels avantpassats assassinats per els nacionalistes espanyols ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
25 d'octubre de 2014, 09.23 h

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=v_JaYsKnQFI


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jaime de Gramenet fletxa Santa Coloma de Gramenet
24 d'octubre de 2014, 21.22 h

En memòria dels Republicans represaliats per la barbàrie espanyola...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
24 d'octubre de 2014, 18.26 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.