directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU s’alia amb el PP i PxC per preservar el monument franquista al mig de l’Ebre a Tortosa

La figura és la principal icona franquista que es manté en peu en territori català, i el “residu feixista” més gran de Catalunya.

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Des de l’inici de la democràcia hi ha hagut diverses iniciatives reclamant la retirada física del monument franquista del riu Ebre, construït i pensat per enaltir el règim feixista de Franco i per glorificar el dictador. Aquest dilluns s’ha produït l’enèsim debat al ple municipal de Tortosa sobre el futur del monument, ara a proposta d'ICV, que ha comptat amb el suport de PSC i ERC, i que ha estat rebuda per enèsima vegada amb retrets d'electoralisme per part de l'equip de govern convergent i que ha tornat a quedar diluïda en el no-res gràcies als vots de CiU el PP i PxC. Segons historiadors i erudits ebrencs els intents fallits de desmuntar aquest i altres símbols feixistes de Tortosa no es poden desvincular del domini d’una oligarquia tortosina, formada per una desena de famílies, que han exercit de forma cruenta el control econòmic, polític i social sobre Tortosa i les comarques ebrenques fins ben instaurada la democràcia. 



Comparteix
   


Etiquetes
La cantarella de l’electoralisme posa al descobert la tolerància de CiU  amb 48 anys de befa a la dignitat

Segons informa l’ACN, l’equip de govern de CiU, amb el suport dels regidors del PP i PXC a l'oposició, ha tombat la moció d'ICV que plantejava la construcció d'una passarel·la de vianants aprofitant la pilastra i convocar una consulta ciutadana sobre la seva retirada. Malgrat el suport de PSC i ERC, la proposta ha estat rebuda amb retrets d'electoralisme per part de l'equip de govern convergent, que ha acusat els ecosocialistes d'apropiar-se de la idea de la passarel·la i no plantejar el desmantellament quan governaven.

El batlle tortosí de CiU, Ferran Bel, ha rebutjat en moltes altres ocasions mocions per eliminar el monument al·legant electoralisme o defensant que la figura no es perceb com un símbol franquista  

El mastodont de ferro forjat va costar 4,5 milions de pessetes i es va finançar amb subvencions i donatius de la Diputació, ajuntaments i col·lectius particulars, fou inaugurat pel dictador el juny de l’any 1966 . L’any 2010, el Casal Popular Panxampla recollí prop de 2000 signatures i impulsà una moció popular que sol·licitava la retirada del monument franquista del riu, la moció va ser rebutjada per CiU, al govern municipal, i pel PP i Bel va retreure l’electoralisme de la iniciativa, com va tornar a fer el 2011 i aquest dilluns de 2015.

Ferran Bel ha assegurat en més d’una ocasió que actualment no hi ha una justificació per a l'eliminació d’una figura que mai s'ha percebut com un símbol del franquisme perquè està despullat de tota simbologia, i que en cas que es retirés es crearia una veritable polèmica.

ICV planteja una consulta

El plantejament d'ICV, en aquest sentit, era la convocatòria d'una consulta entre la ciutadania perquè decideixin el seu futur d'un símbol "franquista" i "que ha de deixar de ser tabú". El portaveu ecosocialista, Jordi Jordan,  ha intentat aplanar el terreny per abordar el tema, de forma "pacífica i calmada", deixant oberta la data i el ventall d'opcions: des de retirar-lo a museïtzar-lo per "explicar la memòria històrica" i allò que representa. 
 
CiU llança acusacions d’electoralisme, però el monument franquista continua al bell mig del riu

Malgrat això, l'equip de govern de CiU, que ja havia avançat el seu rebuig a la moció, ha retret a Jordan que hagi plantejat el debat de forma electoralista, "a poques setmanes de les eleccions municipals" de forma "recurrent", segons ha recordat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé. Els convergents han insistit en l'argument que quan ICV formava part de l'equip de govern, no només no va aparèixer el debat sinó que el monument va ser catalogat com a bé integrant del patrimoni cultural català. "Un debat tranquil i pacífic a 132 dies de les eleccions municipals no té sentit ni és viable", ha argumentat.

El PPC  defensa l’obra del dictador Franco

Des de posicions més centrades en aspectes ideològics, els regidors del PP i PxC han rebutjat de ple la proposta. Després de posar en dubte la necessitat d'una consulta després que una iniciativa popular amb més de 2.000 signatures fos rebutjada l'any 2010, el regidor popular, Xavier Dalmau, s'ha mostrat contrari a "eliminar de forma total i absoluta" tots els vestigis del règim franquista i, fins i tot, ha arribat a defensar algunes de les seves actuacions com la creació de la Seguretat Social o la xarxa dels paradors. Per al regidor, a més, el monument és "una de les icones més importants de Tortosa", com a integrant de la "fisonomia de la ciutat".

PXC amb les víctimes del franquisme

Per la seva banda, el regidor de PxC, Jordi Casanova, ha portat el debat, fins i tot, a la contraposició de les víctimes del franquisme amb les del "comunisme" encenent un conat d'agra discussió amb Jordan, qui ha acabat lamentant que "la dreta i l'extrema dreta" tortosina hagin sumat forces per rebutjar la proposta.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
Carles fletxa La Cava
18 de gener de 2015, 13.01 h

Em sembla vergonyós que un partit que se pressuposa lluita per la independència del nostre país s'alinii amb els fatxes del PP i PXC per mantenir un monument fet amb la sang dels nostres avis que van lluitar per mantenir Catalunya neta de feixisme i dictadura.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
14 de gener de 2015, 13.07 h

La Resistencia Antiespañola es una organización política revolucionaria que lucha por la Independencia de todos los pueblos ocupados por el estado español,y está compuesta por todo tipo de personas de esos pueblos : vascos, galegos, catalanes, leoneses, canarios,etc. Todo el que lucha por la libertad de los pueblos ocupados por el fascismo imperialista español tiene cabida en la Resistencia.

La Resistencia seguirá luchando por la libertad de los pueblos y naciones ocupados por el estado... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Jesús DÍAZ fletxa BARCELONA
14 de gener de 2015, 01.53 h

HAY QUIEN ES CAPAZ DE ENGAÑAR DURANTE UN TIEMPO, PERO NO HAY QUIEN SEA CAPAZ DE ENGAÑAR A UNA MAYORÍA DURANTE TODO EL TIEMPO Y ESTO QUE SE LO PREGUNTEN A LOS LIDERES DE LOS PARTIDOS.
MIENTRAS SE TRATA DE CREAR UNA ILUSIÓN, SI NO HAY UN CONVENCIMIIENTO HACIA UNA MAYORIA EL LIDER VA AFRACASAR


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
CiU està preparant la Traïció fletxa pacte secret Rajoy-Mas
13 de gener de 2015, 20.16 h

El 9-N estava pactat entre Rajoy i Mas.Per això Mas es va autoinculpar davant les càmeres.
Perquè sabia que no li passaria res perquè tot estava pactat entre PP i CiU,tot era pur teatre.
El pacte consistia en permetre un 9-N sense cap valor a canvi de no fer eleccions plebiscitàries i allargar
la legislatura fins el 2016 i així matar el Procés.
A canvi CiU aconseguia recuperar la iniciativa,ressucitar Mas i inmunitat per la famiglia Pujol
i per totes les corrupteles convergents, i l'Est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
pengyu fletxa tarragona
13 de gener de 2015, 19.36 h

#12 Com que dels dos bandos?, aquest monument sanquinari, as fa vè, no pas pels dos bandos, y en cuant a bandos voldria dir al abril del 1939 haber un sol bando asgarrifos tant com la gerra durant casi cuaranta anys dels que ancare gobernan. Total que are me trovo amb una salva monuments, dons millor que el treguin del riu i al portin al Valle de los Caidos que all`lluirà mes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
pengyu fletxa tarragona
13 de gener de 2015, 19.18 h

ciu partit politic malait per la pobre Catalunya derrotada, ignorants de militants convergents tans anys i panys treyeuse el mocadò que porteu als ulls. Com podeu dormir tranquils. Ancare avui posan pals a les rodes per la alliberament nacional. La historia nostre, cuant la poguem escriure als posarà al lloc dels traidors. Un partit politic al cual la seva patria es als diners. Malaits sigueu. No tinc espai per publica. Gent i gent llistes enormes de corruptes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Jesús DÍAZ fletxa BARCELONA
13 de gener de 2015, 19.16 h

Si quieres ver la realidad del pueblo de abajo,no escuches quienes te engañan con las promesas, de hemos salido.
Si tienes tiempo mira el programa las MAÑANAS EN LA 4


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Jesús DÍAZ fletxa BARCELONA
13 de gener de 2015, 18.53 h

Mariano Rajoy,ha ido a Francia defender la libertad de expresión, en ESPAÑA gobiernan él y su equipo, nos imponen la ley "Mordaza".
Ahora si un disconforme protesta el castigo lo tiene seguro.
Mi pregunta es si esto CONCUERDA


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
CiU està preparant la Traïció fletxa pacte secret Rajoy-Mas
13 de gener de 2015, 17.11 h

El 9-N estava pactat entre Rajoy i Mas.Per això Mas es va autoinculpar davant les càmeres.
Perquè sabia que no li passaria res perquè tot estava pactat entre PP i CiU,tot era pur teatre.
El pacte consistia en permetre un 9-N sense cap valor a canvi de no fer eleccions plebiscitàries i allargar
la legislatura fins el 2016 i així matar el Procés.
A canvi CiU aconseguia recuperar la iniciativa,ressucitar Mas i inmunitat per la famiglia Pujol
i per totes les corrupteles convergents, i l'Est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
13 de gener de 2015, 13.14 h

kina pena que encara tinguem monuments de aquest tipus es penos , fotem-lo terra cullons com van fer ells amb el pi de les tres branques i amb tots els mastils que han trancat etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.