directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 17:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Cal guanyar el #27S2015

Mas creu que la decisió del TC "només ens deixa el 27-S com a camí per poder consultar el poble de Catalunya" i considera "impossible dirigir la política catalana de manera solvent" si no es "resol" la qüestió de conèixer l'opinió sobre la independència

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat l'inici de la seva conferència al Cercle d'Economia d'aquest dimecres per reaccionar a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba parcialment la Llei de consultes i el decret de convocatòria per a la consulta inicial del 9-N. Per al president, la decisió del TC demostra que "només ens deixen un camí per poder consultar el poble: en forma de eleccions", defensant així la necessitat del caràcter plebiscitari del 27-S. A més, Artur Mas creu que conèixer l'opinió dels catalans sobre la independència aviat és bàsic. Tant, ha dit, que veu "gairebé impossible dirigir la política catalana de manera solvent" si no es "resol" aquesta qüestió.
Artur Mas i Antón Costas, a l'inici de la conferència al Cercle d'Economia.
Artur Mas i Antón Costas, a l'inici de la conferència al Cercle d'Economia.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
El TC ens aboca a un sol camí, guanyar el 27S

"Si, com avui hem sabut, el Tribunal Constitucional ens diu parcialment no a la Llei de consultes i ens diu no al decret de convocatòria de la consulta del 9-N, vol dir que només ens deixen un camí per poder consultar el poble de Catalunya: en forma d'eleccions". D'aquesta manera ha reaccionat Artur Mas després de conèixer la decisió del TC de declarar inconstitucionals aquestes dues qüestions. I és que, tal i com ha dit, el Govern "hauria preferit consultat el poble d'una altra manera, amb diàleg i consens". Però, segons Mas, "no hi ha voluntat a l'altre costat", en referència a l'Estat, a qui ha acusat de "no voler trobar una via intermitja, sinó intentar que claudiquem" oblidant "les voluntats del poble".

Democràcia contra les intransigències de Madrid

I és per això que creu que davant aquest panorama "només ens queda un camí democràtic i legal per poder fer la consulta que finalment hem de fer". En aquest sentit, Mas també defensa la necessitat del caràcter plebiscitari del 27-S perquè "entre altres coses, és gairebé impossible dirigir la política catalana de manera solvent i convincent si no resolem aquesta qüestió plantejada pel poble, la de la forma de relació entre Catalunya i Espanya per al futur".

"Escèptic" però no "intransigent" amb el diàleg amb l'Estat
 
Després de la disposició mostrada, de nou, pel president espanyol al diàleg amb la Generalitat feta des del Congrés el passat dimarts, Mas ha volgut deixar clar que el seu Govern sempre està a punt per parlar, perquè "s'acabi com s'acabi aquest procés, es requerirà diàleg". Amb tot, creu que "fins ara el que hi ha hagut és un diàleg de sord", acusant així a l'Estat de no escoltar la part catalana.
 
"Vam tenir un intent de pacte fiscal amb tots els ets i uts. Un cop superat, els diputats del Parlament de diferents formacions vana anat a Madrid a dir que estaven disposats a parlar de la pregunta i la data si acceptaven que es tingués una solució pactada de referèndum, i la resposta va ser que no hi havia res a parlar. Jo vaig oferir a Rajoy una consulta d'acord amb les lleis catalanes, tolerada per l'Estat, i la resposta van ser querelles. Explicat així, no és un diàleg de sords sinó de sord. Objectivament, hi ha un tancament total a parlar d'aquest tema, un bloc de formigó, i per tant res a consensuar", ha lamentat Mas.
 
Tot i això, les eleccions al Congrés i al Senat de finals d'any podrien canviar les majories a l'Estat i hi ha la possibilitat de nous escenaris amb noves oportunitats d'acords. És per això que, en ser preguntat al col·loqui per aquesta qüestió, Mas ha volgut ser molt clar en assegurar que ell és "molt escèptic i crec que no passarà". "Crec que ens trobarem amb la mateixa resposta amb diferents intensitats. Però com tothom pot canviar, podria canviar l'Estat i que ens permeti fer una consulta i en tornem a parlar, però no depèn de nosaltres. Depèn de nosaltres mantenir la voluntat de diàleg, però no obligar-los a fer una cosa que no vol fer. Sóc escèptic però no seré intransigent", ha afegit.
 
D'altra banda, davant la proposta dels socialistes de reformar la Constitució espanyola, Mas ha admès que ha parlat "moltes vegades, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, Mas assegura que sempre li planteja si té el suport del PP per tirar-ho endavant i que Sánchez li respon que no, i que també li pregunta de quina manera planteja resoldre el cas català i no li ho ha sabut concretar.
 
L'escena internacional
 
Preguntat per quins suports internacionals preveu poder tenir o ha aconseguit quan n'ha parlat amb líders d'altres països, Mas ha reconegut que "nens estem trobant amb un buit internacional sinó amb una no resposta". "No ens diuen que ho oblidem, ens diuen que és un tema que no és seu sinó de l'Estat espanyol. No ens diuen que no som una nació. Entenen què som i la reivindicació democràtica que fem, però ens diuen que són afers interns, perquè posar-se del nostre costat és un conflicte obert amb l'Estat espanyol, i intenten evitar el conflicte; és lògic", ha explicat, tot afegint que "si a Catalunya es fa el 27-S com està planteja, es fan les coses com s'estan fent, per la via del diàleg, amb marcs legals i moviments radicalment democràtic, se'ns acabarà escoltant".
 
Sense alternativa al projecte sobiranista

Després de la conferència inicial de Mas s'ha obert el torn de col·loqui perquè els empresaris i socis del Cercle poguessin interpel·lar el president de la Generalitat. Moltes de les preguntes que se li han fet han girat entorn del projecte sobiranista, especialment per reclamar diàleg entre institucions i qüestionar la creació d'estructures d'estat abans que hi hagi cap mandat clar de la ciutadania a favor de la independència.
 
Sobre aquesta darrera qüestió, Mas ha subratllat que a Catalunya li interessa disposar d'una Agència Tributària capaç de recaptar i gestionar tots els impostos encara que no assoleixi la independència. "L'error ha estat no adonar-nos d'això durant 30 anys", ha opinat, fent autocrítica fins i tot de la seva època de conseller d'Economia.
 
Pel que fa al diàleg ha insistit en què la Generalitat mantindrà en tot moment la porta oberta, tot i que de moment s'hagi trobat amb una "paret de formigó" com a interlocutor. "Si no plantegem aquesta alternativa (projecte sobiranista), l'alternativa real és la dilució absoluta de l'autogovern", ha plantejat. Mas ha afirmat que no hi ha marxa enrere en els plantejament del Govern perquè, ni en termes històrics ni de realitat social del país, no es pot permetre la pèrdua de l'autogovern i de la personalitat pròpia de Catalunya que impulsa el PP amb la recentralització de l'Estat.
 
Mas també ha recordat que Catalunya ha contribuït històricament a la "democratització, europeïtzació i modernització" d'Espanya i, a canvi, ha reclamat "un projecte propi i singular" que, dins l'Estat, no se li ha concedit. Entre d'altres, el president ha citat els tres estatuts aprovats des del 1932, les propostes de la Mancomunitat a principis del segle XX i les Bases de Manresa del segle XIX. Fins i tot el pacte fiscal que ell mateix va intentar ara fa dos anys, també amb el "no" com a resposta.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20
BEJOTA fletxa BCN
27 de febrer de 2015, 18.37 h



NO MU EMBOLIQUI SR SUFLÉ QUE MA LANDURE AIXÍ DESINFLAT

ROMA NO PAGA ELS SUFLÉS !!!!!!!!!!!

OJU !!!!

CA ROMA NO PAGA NI ELS SUFLÉS NI ELS GAME OBER !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
BEJOTA fletxa BCN
26 de febrer de 2015, 18.36 h

L’ANC admet que ha perdut el lideratge del procés

El vicepresident Jaume Marfany diu que tenen “certa decepció”


N.B. NO S'EMBOLIQUE ,SR. MAS PERQUE NO S'HO CREU NINGÚ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Synera fletxa Barcelona
26 de febrer de 2015, 17.50 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
26 de febrer de 2015, 16.28 h

#16 ya salió la vocera mindundi esta,...!! Pero,...¿¿ qué te has creído ??? que pareces un speaker de campo de fútbol de tercera división, tanto vocear para anunciar al equipo de incompetentes que formáis el equipo cataluña f.c. , ja,ja,ja,...!!!

anda, déjate de pitos y flautas, que no te van , dolores, y vente a mi regazo a hundirnos en brutales magreos ardorosos, antes de proceder a la coyunda más impúdica y provechosa para tu vagina de tu vida !!!!

Placer garantizado, nenaaa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
26 de febrer de 2015, 10.21 h

ENDEVANT CATALANS !!! Nosaltres som dels que ens creixem devant les dificultats . El 27/S, serà un gran exit i una gran festa per la nostra LLIBERTAT.
FORA DEL YUGO Y LAS FLECHAS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Núria fletxa Barcelona
26 de febrer de 2015, 08.59 h

El nombre de votants al SISI del 9-N en vots independentistes es traduirà en majoria absoluta al Parlament. Si la consulta hagués estat un fracas (o una suerte de evento propagandístico com diu en Rajoy) no tindrien tant interès en portar-ho als tribunals. Saben que som majoria i que ho tenen perdut. Seria imperdonable que forem tant ximples de no veure-ho, els propis catalans.
Dins Espanya ens tocarà, com sempre, pagar l'immens deute de més del 100 del PIB que arrosseguen gràcies a la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Synera fletxa Barcelona
26 de febrer de 2015, 01.17 h

CARTA DE LES NACIONS UNIDES:

Article 2. Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació; en virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatus polític i procuren lliurement per llur desenvolupament econòmic, social i cultural.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
"BEJOTA" "ARAGONESES" O EL MALSON DELS SERVEIS SOCIALS fletxa ALLÍ ON LA TEVA FERUM DE FRACASSAT ES SENTI
25 de febrer de 2015, 21.55 h

#11 l'indigent supremacista espanyol oficial del blog.També conegut com Amaya Salazar,àlies Josep Montella.Àlies "ARAGONESES”,”BEJOTA””RIVAS”,”PEDRO REVERTER”també conegut per Roser Coll,Pedro Fortuna,Manolo Cabezahierrro,Rivas....Pressumptament fill de d’un legionari i de la que escombra el Valle de los Caidos .L'ínclit predicador etílicoespanyolista,ara arrossega la seva desesperació pels tuguris més foscos del Raval,renegant dels seus orígens i fent servir multitut... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
25 de febrer de 2015, 21.49 h

TIC-TAC, Tribunal Constitucional TIC-TAC.
FRANCO ES VIU, ES DIU TRIBUNAL CONSTITUCIONAL, TIC-TAC


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Aragoneses orientales (que hablais en LAPAO, seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan SAles dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente dentro de todos los españoles estamos todos los catalanes)
25 de febrer de 2015, 20.47 h

#9 EL HEDOR DEL FALSO DICTAMEN JUDICIAL Y LAS MENTIRAS DEL SYNERA HA LLEGADO HASTA AMNISTIA INTERNACIONAL. !!!!DEMOLEDOR!!!!!!
Amnistia Internacional gira l'esquena al 9-N
“No hi ha una definició internacionalment acceptada del dret a l'autodeterminació”, diu l'ONG que "no té una posició ni a favor ni en contra"
“Actualment no existeix una definició internacionalment acceptada del dret a l'autodeterminació ni aquest dret està reconegut a nivell internacional com un dret que pugui p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.