directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 07:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Antoni Castellà: Quan Catalunya sigui independent, CDC i UDC haurien d'anar per separat

El Secretari d'Universitats i militant d'UDC afirma que si les eleccions són per substituir el referèndum no tindria cap problema d'anar amb la CUP

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese .- Antoni Castellà és, ara mateix, la cara més visible de l'independentisme dins d'Unió. Ell ho sap. De fet, des que va decidir entrar a Unió havia desitjat que arribés aquest moment: que el seu partit fes el pas definitiu cap a les tesis independentistes. Ell farà tot el possible perquè la votació a la que es sotmetrà la militància d'UDC guanyi l'opció sobiranista. Polític des fa anys, s'ha dedicat a l'Ajuntament de Barcelona i al Parlament de Catalunya. Actualment, és secretari d'Universitats i Recerca de Catalunya i ha apagat amb una bona gestió l'incendi creat pel Ministre Wert  i el seu últim decret. Parlem amb ell sobre actualitat del país, del seu partit i de la situació a les nostres universitats.


Comparteix
   


Etiquetes

Una legislatura complicada aquesta: s’ha reduït un 24% el pressupost destinat a universitats… Com es gestiona això?

Correcte. Com en tots els àmbits de l’administració hem tingut una crisi molt forta a les finances públiques. Des del 2013, però, no hi ha hagut cap més reducció en el pressupost públic i ha de ser així perquè hem tocat el límit. S’ha de dir que les prioritats del Govern sempre han estat, primer, Sanitat, Educació i Benestar Social i, a partir d’aquí, Universitats i Recerca. Aquest 24% acaba sent la suma de la reducció de sous del decret Zapatero, la reducció de la paga extra, la reducció del fons d’acció social i la no cobertura de jubilacions. Si a tots aquests percentatges li sumem la compensació dels ingressos per l’augment de taxes, ens dóna el 24%. La reducció de sous i l’augments de preus han fet possible que la retallada no afectés la qualitat del sistema públic d’universitats.

No s’ha notat?

A la majoria de rànquings d’universitats, les universitats catalanes han millorat les seves posicions. Això diu molt dels professionals docents i dels funcionaris ja que, malgrat l’impacte a les seves nòmines, han seguit amb les seves responsabilitats d’una manera molt intensa i això es demostra en els resultats.

Em va molt bé que em digui que hi ha hagut un increment de taxes.  El preu del crèdit... Es calcula que el 2011, les aportacions monetàries dels estudiants representaven, de mitjana, un 12% de les despeses totals de les universitats públiques, mentre que el curs 2013 havia augmentat fins al 20%.

Més del 20% no podria ser perquè no està permès. El 80% del que costa la universitat ho segueix pagant la Generalitat de Catalunya. Al 2011 la decisió que vam prendre va ser que no s’havia de basar tot en les retallades sinó que calia augmentar els ingressos. Va ser un debat pactat amb els rectors de les universitats. I és important dir que la pujada del 20% no és lineal, no és igual per tothom. A Catalunya, per primer cop, els estudiants paguen en funció de la seva situació econòmica. N’hi ha que paguen més i n’hi ha que paguen menys tot i haver pujat les taxes. Això es fa a través del fons de beques Equitat que no havien existit mai en la història de la Universitat i que són uns 30 milions d’euros, aproximadament.

Vostè va fer una primera valoració positiva sobre el decret Wert... La segueix fent?

Crec que s’ha espanyolitzat molt tot aquest debat. El decret diu exactament que el que abans decidia el Ministeri ara ho podem decidir des d’aquí a Catalunya. Només per això ja és bo i podria finalitzar el debat. Em sorprenien, a l’inici, algunes reflexions que demanaven la retirada del decret. Si així fos, Madrid tornaria a tenir el control. En un moment en que estem preparant estructures d’Estat, i jo sóc dels que crec que les hem de crear i tenir, seria una contradicció voler-lo retirar.

Si això és així, aquí hi ha hagut un error de comunicació important...

Només cal llegir el BOE. El debat s’ha espanyolitzat profundament. El “Sindicato de Estudiantes” va ser el primer a oposar-s’hi, i és un sindicat de to clarament espanyol. El problema d’aquest decret, també, és bàsicament que el firma el ministre Wert. Ha tingut una gestió en l’àmbit de l’educació francament millorable. Fixi’s que si anem al 2006, Catalunya ja reivindicava els 3 anys ja que aquí solem mirar cap a Europa. Els espanyols sempre han volgut el 4 perquè els aprovava a l’Amèrica Llatina. El més important és que, ara, decidim nosaltres.

I què podrem decidir?

La resta de l'entrevista en aquest enllaç 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
13 de març de 2015, 13.01 h



Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamos por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,que quieren ser libres,que no se sienten españoles,que quieren tener un futuro independiente y sin coacciones por parte del fascismo español del psoe y pp,upyd,etc
iNSTAMOS a los que se consideran españoles,a permitir,a tolerar,con mente abierta,que por fin,los pueblos puedan decidir sobre su... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
12 de març de 2015, 17.55 h

Jo no em fió dels de UDC,heu fet molt mal al president,i teniu un odi malaltis a ERC. Per mi als de UNIO, QUE US BOMBIN.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
BEJOTA fletxa BCN
12 de març de 2015, 12.31 h

CONSULTA 9N .-TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS SOBRE EL TOTAL DE POSIBLES VOTANTES 9N: 28,40% (menos de uno de cada tres posibles votantes) TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS 9N SOBRE LA POBLACION TOTAL CATALANA: 23,85% (menos de un catalán por cada cuatro) OSEA, CONTANDO ELLOS LOS VOTOS.

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
mario fletxa barna
12 de març de 2015, 09.24 h

Estàs segur que el que dius té alguna cosa positiva per UDC o per CIU ?, mentres no sigueu coherents us asseguro que jo no us vui ni per veíns.
No sou creïbles ni ho voleu ser sou així i no es pot arrenjar, per tant, VIA FORA! des d'avui mateix

PER LA NOSTRA REPÚBLICA CATALANA QUE SENSE VOSALTRES RESPIRARÀ " AIRE FRESC"


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
12 de març de 2015, 06.11 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.