directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La guerra contra la llengua (II): acabar amb la Generalitat com a gestora del català

Dos articles de la catedràtica Mercè Vilarrubias, membre del col•lectiu unionista “Puerta de Brandemburgo”, tracen un pla per manllevar les competències del català a la Generalitat.

Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

L’unionisme ha viscut amb desconcert com l’independentisme s’ha convertit en el corrent majoritari a Catalunya. Un grup d’intel·lectuals, encapçalats per la catedràtica en llengua anglesa, Mercè Vilarrubias, han identificat la llengua catalana com la pedra angular sobre la qual es sustenta el nacionalisme català. Segons ells, l’Estat espanyol ja no pot aspirar a seguir incidint a través de lleis orgàniques que la Generalitat ignora. És l’hora de fer una llei de Llengües Oficials pel conjunt de les llengües que es parlen a Espanya i, així, prendre les competències a les autonomies.


Comparteix
   


Etiquetes

La llei de Llengües Oficials: treure el català de les escoles a través d’arguments surrealistes

Basada en un ‘projecte de plurilingüisme’, l’unionisme prepara una proposta de ‘llei de Llengües Oficials’ que, a priori, venen com un projecte per fer les llengües regionals oficials a tot l’Estat. Per ells, els nacionalismes català gallec i basc, s’han apoderat de les competències de les seves pròpies llengües, i n’han fet el que han volgut. Això els sembla poc progressista, i pretenen fer-nos creure que les llengües de les autonomies (les nostres pròpies llengües) estan segrestades pel nacionalisme que hi impera, i no estan ni protegides ni promocionades.
La solució és aquesta llei que pretén recentralitzar les competències lingüístiques autonòmiques a través de l’Estat, i amb l’excusa de fer-les oficials a tot l’Estat. L’objectiu és acabar amb el “victimismo nacionalista” i aconseguir substituir aquest nacionalisme, per ells tant tòxic, ocupant el seu propi terreny a partir d’aquest pla reformista. Vilarrubias diu que això “implicaría el fin del nacionalismo [català] como el representante, defensor y gestor único del catalán”.

La llei, “sería un muy buen instrumento para incidir en la PL de Cataluña y poder avanzar hacia el bilingüismo de forma gradual”. Segons ells, fent el català oficial a les institucions espanyoles, l’Estat es faria simpàtic a Catalunya, donaria una certa imatge de tolerància i plurilingüisme, i influiria en la política lingüística catalana a través de l’opinió pública per tal d’aconseguir forçar la Generalitat a retirar el model d’immersió lingüística, que ells consideren monolingüe, de forma gradual. Que el català sigui oficial a Espanya i a Europa es pot fer sense haver de retirar-lo de les nostres escoles.

L’objectiu: desmuntar el nacionalisme català apropiant-se de la llengua

La llengua catalana, amb 11,5 milions de parlants, és de totes les llengües existents a l’Estat espanyol (a banda del castellà), la més nombrosa. El gallec, amb poc més de 3 milions, o el basc, amb 1,2 milions de parlants, queden lluny de l’interès d’un Estat que ha vist en la llengua catalana la base d’un nacionalisme que avui governa a Catalunya, i que ha situat  l’independentisme com a objectiu polític de país.
És això el que ha motivat l’aparició del col·lectiu ‘Puerta de Brandemburgo’, el novembre de 2013, com a reacció al procés tal i com diuen a l’inici del seu manifest. Les cites al gallec o al basc, doncs, s’han d’interpretar com l’excusa per justificar les agressions al català. “nuestra primera intención es abrir un debate sobre la Ley de Lenguas Oficiales y sobre todo, sobre su validez como estrategia para hacer frente de manera justa y eficaz a la PL de Cataluña”.

Rere la llei, els partits i les entitats unionistes de sempre

Mercè Vilarrubias s’erigeix com a portaveu visible del grup de gent que s’està encarregant de redactar aquest projecte de llei de Llengües Oficials. Rere la façana de la càtedra i la docència, s’hi amaga la influència del col·lectiu ‘Puerta de Brandemburgo’, que té com a membres gent de l’àmbit del PP i Ciudadanos. Ramón de Veciana, Andrea Levy, o Daniel Tercero són alguns dels noms que apareixen com a integrants del col·lectiu.

Els impulsors de la iniciativa estan descontents amb la desinhibició, segons ells, de l’Estat amb el tema del català. Desaproven que el govern del PSOE tolerés la primera llei de Política Lingüística de la Generalitat el 1983, que va donar cobertura al model d’immersió lingüística. No se’n recorden que aquest model va néixer de la petició de grups de pares castellanoparlants de Santa Coloma de Gramenet, que volien integrar els seus fills en la llengua pròpia de Catalunya. També reneguen de la “tolerància” del PP amb la primera actualització d’aquesta llei catalana el 1998. La LOMCE o la LOCE no són la solució, perquè segons ells, la Generalitat les ignora i a més les utilitza per fomentar el victimisme nacionalista. Per contra, reconeixen que el nacionalisme català (mai fan referència al basc o al gallec directament), ha trabat un discurs amb bons arguments, que els serà difícil de batre.

Entitats com Societat Civil Catalana, o partits com Ciudadanos també donen cobertura a la iniciativa legislativa. Francesc de Carreras, un dels intel·lectuals de Ciudadanos, recomana els treballs de Vilarrubias que fan referència a aquest assumpte, i SCC cita el projecte de llei de Llengües com a instrument vàlid per presentar i defensar "propuestas que ayuden a disminuir la pulsión independentista". SCC ho barreja tot, i creu que és una manera de dir “No” a la independència.

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#36
HJYXDF<SF fletxa JGFJHSHGF
24 de març de 2015, 17.43 h

EL QUE HAN DE FER ELS EMPRESARIS CATALANS ES EXIGIR COM A MÍNIM EL NIVELL C DE CATALÀ. SI LA GENT NO EL POT ESTUDIAR A L'ESCOLA L'HAURÀ D'ESTUDIAR EN CANALS PRIVATS O CENTRES DE LA GENERALITAT. PERÒ SI MOLTS EMPRESARIS EXIGEIXEN AQUEST NIVELL DE CATALÀ, COMENÇANT PELS FUNCIONARIS DE LA GENERALITAT, SI POT TORNAR A CONVOCAR OPOSICIONS, EL CATALÀ SERÀ ÚTIL I NECESSARI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
HJYXDF<SF fletxa JGFJHSHGF
24 de març de 2015, 17.42 h

EL QUE HAN DE FER ELS EMPRESARIS CATALANS ES EXIGIR COM A MÍNIM EL NIVELL C DE CATALÀ. SI LA GENT NO EL POT ESTUDIAR A L'ESCOLA L'HAURÀ D'ESTUDIAR EN CANALS PRIVATS O CENTRES DE LA GENERALITAT. PERÒ SI MOLTS EMPRESARIS EXIGEIXEN AQUEST NIVELL DE CATALÀ, COMENÇANT PELS FUNCIONARIS DE LA GENERALITAT, SI POT TORNAR A CONVOCAR OPOSICIONS, EL CATALÀ SERÀ ÚTIL I NECESSARI.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Synera fletxa Barcelona
19 de març de 2015, 23.41 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbécil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
18 de març de 2015, 21.42 h

#32

¿ya has averiguado que l el verdadero heroe del 11-Setiembre en la Guerra de Sucesion fue el español Villarroel y averiguaste donde esta enterrado?

La tensión larvada entre CiU y ERC toca techo antes de las municipales
Esquerra está persuadida de que la federación solo persigue la completa sumisión republicana

Dirigentes de CDC afirman que se "muerden la lengua" pese a las "deslealtades" de Junqueras

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/tension-ciu-erc-toca-techo-antes... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Jaume fletxa Barcelona
18 de març de 2015, 14.41 h

#31. LAPAO EL ATONTAO, DE NOU FORA DE JOC.

Oriolet BANKIÓN IBERIÓN: qué té a veure la llengua catalana, la Sra Vilarrubias i el lluç del De Carreras (el tiet 'Consti'), amb que España capti 2.500 milions en deute amb interessos propers o zero? Resposta: RES. Aleshores perquè escrius rucades en va?

Mira nen; tothom sap que España capta això perque el Draghi i el BCE posen cada mes una morterada de calers (milers de milions d'Euros) a disposició de bancs i estats. I això genera 'con... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
18 de març de 2015, 13.47 h

España capta 2.511 millones en deuda con intereses en mínimos cercanos a cero
Los intereses de las letras a tres meses se sitúan en el 0,010% y las de nueve meses, en el 0,053%

España ha captado hoy 2.511 millones de euros en letras a 3 y 9 meses de nuevo en intereses en mínimos históricos, al 0,010% a tres meses y al 0,053% a nueve.

LOS PROFETAS DEL PRUSES LA HAN VUELTO A CAGAR, MASS LA VOLUNTAT D´UN POBLE ES QUE TE VAYAS A CASA

http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/espana... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
18 de març de 2015, 12.22 h

#13 Me ofenden tus palabras. Jo soy tan independ. como tú, y precisamente por esto no ataco a tu partido. Esto es crear para el fin que perseguimos, malestar. Creo que haces más favor a tu partido, mostrándote imparcial . Lo contrario, crea antipatías donde quizá nunca las hubo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2015, 00.36 h

PACTO INTERNACIONAL DE DERECHOS CIVILES Y POLÍTICOS

Artículo 1

1. Todos los pueblos tienen el derecho de libre determinación. En virtud de este derecho establecen libremente su condición política y proveen asimismo a su desarrollo económico, social y cultural.

2. Para el logro de sus fines, todos los pueblos pueden disponer libremente de sus riquezas y recursos naturales, sin perjuicio de las obligaciones que derivan de la cooperación económica internacional basada en el principio ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
PAÏSOS CATALANS: DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
17 de març de 2015, 22.47 h





huah huAH HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH HHHUUUUAAAAHHH ! ! ! ! ! ! ! ! . . .




COM M'AGRADA VEURE TOT L'ESPANYOLAM COMPLETAMENT ESPANTAT , ANGOIXAT, DEDICANT HORES I MÉS HORES A ESPANTAR LES SEVES PORS, SOVINT INSULTANT (amagadets darrera els ordinadors perquè no tenen collons d'insultar cara a cara) , cagadets de por per la IMPARABLE INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA, criant úlceres gàstriques, . . .



Pobres miserables, sovint em fan mitja pena, però no vull compadir-los, perquè a més de r... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Rivas on fire fletxa Hospitalet de Llobregat, España
17 de març de 2015, 21.57 h

#26 Pues, para ser bilingüe, en la versión española se te han escurrido un "saldrà", un "escurrirà", un "imfame" y hasta un "atocianamiento" que Dios, si existe, sabrá qué demonios significa. Lo que ni Dios sabe qué significa es la última oración:

"Que trate de destruir el catalan (sic) en su propia casa no será gratis".

La versión catalana no se queda atrás: "Para gent normal...", "imfame", "s'els", etc.

O bien el autor es un producto prototípico de la ESO en inmersión ling... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.