directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La clausura al 2010 de les tres xemeneies del Besòs engegarà la urbanització de la façana marítima del Barcelonès

Encara es negocien els possibles usos dels terrenys

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El tancament definiu de la central tèrmica del Besòs, presidida per les famoses tres xemeneies, serà efectiu al 2010, segons ha comunicat el director general d'Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira. Aquest seria el primer pas per a la transformació urbanística del marge esquerre del riu Besòs, zona que completarà el front marítim del Barcelonès, des Sant Adrià de Besòs i fins a Montgat. Tot i que no s'ha començat a discutir els usos del terreny, es plantegen propostes com ubicar habitatges, oficines o un hotel a les mateixes xemeneies o un equipament cultural a la sala de turbines. L'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M.Canga, l'alcaldessa de Badalona, Maite Arqué, el president del Consell Comarcal del Barcelonès, Joan Carles Mas i responsables d'Endesa, Barcelona Regional i la immobiliària Reyal Urbis han signat aquest dilluns al migdia del conveni de constitució de la comissió tècnica que dissenyarà la planificació urbanística del sector.
torres sant adrià besos xemeneia xemeneies
Comparteix
   

El director gerent de Barcelona Regional-Agència Metropolitana de Desenvolupament Urbanístic i d'Infraestructures S.A, Juan Carlos Montiel, ha dit que els possibles usos de les xemeneies són només unes 'hipòtesis' i que tot dependrà del futur pla urbanístic. Actualment, només una de les xemeneies funciona de manera puntual quan hi ha una excessiva demanda d'energia.

Ara és el Centre de Cicle Combinat la que ha de cobrir aquestes necessitats energètiques i la que substituirà definitivament la central tèrmica, que allotja les tres xemeneies. El director general de la companyia Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, ha previst que el canvi es farà efectiu al 2010. Coincidirà amb la presentació del Pla de Millora Urbana que haurà redactat la comissió, i que serà el primer pas per a la transformació urbanística del marge esquerre del riu Besòs.

L'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M.Canga, ha assegurat que es tracta d'un 'pla ambiciós'. Tot i que a la roda de premsa no s'ha volgut avançar nombre concret d'habitatges a construir, Canga ha recalcat que ha de 'compaginar la demanda d'habitatge privat' amb les 'expectatives d'habitatge públic' per a Badalona i Sant Adrià de Besòs, especialment de lloguer per a joves.

També ha destacat que la reordenació del sector suposarà la 'continuïtat' de la recuperació mediambiental de la llera del Besòs i possibilitarà allargar el passeig marítim fins a Barcelona. Canga ha dit també que els futurs canvis significaran també un 'sistema de producció d'energia més neta' quan funcioni a ple rendiment la Central energètica de Cicle Combinat, que funciona amb vapor procedent de la combustió de carburant, i de gas.

L'alcalde de Sant Adrià de Besòs considera que és la població la que tindrà la darrera paraula sobre què volen fer amb les xemeneies, i posteriorment es buscarà finançament exterior per tal de conservar-les i transformar-les. Montiel ha remarcat, d'altra banda, que un acord previ entre totes les parts implicades en el sector, des dels ajuntaments fins a la companyia Endesa, és el 'millor punt d'inici' per desenvolupar una futura reordenació territorial, que aniria de Sant Adrià a Montgat i on es reforçaria el seu 'ús cívic'.

La propietat dels terrenys, que sumen 286.806 m² pertanyen en un 31,5% als ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs i el Consell Comarcal del Barcelonès; en un 25,4% a la immobiliària Reyal Urbis; mentre que Endesa té la titularitat del 43,1% del solar. La comissió tècnica constituïda aquest dilluns tindrà la funció de fer tots els estudis previs –com per exemple, els topogràfics o l'anàlisi del subsòl-per tal de redactar posteriorment el pla urbanístic i gestionar-lo per fer-lo possible.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Francisco fletxa Sabadell
14 d'octubre de 2008, 10.41 h

Esta es la opinión de alguien que no vive en Sant Adrià ni en sus cercanías, pues soy de Sabadell, pero como asiduo visitante a la zona, también he formado un veredicto: ¡¡conservarlas!! Tal vez algunas personas de Sant Adrià no lleguen a imaginar lo importante que resulta para nuestro imaginario, incluso nuestros sentimientos, esas torres en el horizonte. Sé que es una decisión reservada a sus habitantes, pero es importante que sepan que pueden perder algo que les identifica de una man... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marta Domingo fletxa Santa Coloma de Gramenet
6 de novembre de 2007, 15.30 h

Entenc els partidaris de l'arqueologia industrial. No obstant, les xemeneies són una nosa terrible dins el paisatge del litoral. Cal enderrocar-les i fer-hi habitatge públic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.