directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 02:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Marta Rovira: “Diguin-li com vulguin, però la declaració inicial superarà la legalitat espanyola”

Tant CDC com ERC es comprometen amb la signatura del preacord a trencar amb la legalitat espanyola un cop passi el 27S

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC) han declarat aquest matí el seu entusiasme per la signatura d’un preacord cap a la independència, que serà efectiu quan Artur Mas convoqui les eleccions del 27 de setembre que, segons la secretària general d'ERC "volem que el 27S l'opció de la independència sigui l'opció guanyadora". L’anomenen preacord perquè el document resta obert a la incorporació de noves formacions: la CUP, ICV-EUiA, MES, o UDC. Iniciativa segueix a la contra, avui a través de Dolors Camats, encallada encara amb el ‘dret a decidir’, la CUP farà una roda de premsa avui a les 16h, i UDC guarda silenci.

L'acord torna a dinamitzar el procés
L'acord torna a dinamitzar el procés

Comparteix
   


Etiquetes

Tant CDC com ERC tornen a mostrar sintonia a l’hora de presentar aquest preacord que serà efectiu a partir de la convocatòria formal de les eleccions. Rull i Rovira han volgut destacar el fet que la independència suposarà aprovar en el primer ple del Parlament una declaració que indiqui que s’inicia el procés d’independència. Al document es parla de “declaració sobiranista inicial”, o sigui una Declaració Unilateral d’Independència. La secretària general d’ERC remarcava que “Diguin-li com vulguin, però la declaració inicial superarà la legalitat espanyola”.

El fet que es comprometin a trencar amb la legalitat espanyola, malgrat vulguin parlar de superar la legalitat espanyola, és un dels passos més importants i que també ha cridat la atenció dels mitjans espanyols. Catalunya ignorarà totes les ingerències que proposi el Tribunal Constitucional, o els òrgans de poder de l’Estat espanyol un cop es produeixi aquesta declaració inicial. El text resta obert a la incorporació de és partits i entitats.

Tant Josep Rull com Marta Rovira, han explicat que de fet, el text compta ja amb les aportacions que han recollit en les reunions amb EUiA i la CUP, encara que, de moment, els primers s’hagin despenjat. La CUP ha dit que avui a les quatre de la tarda es pronunciarà respecte al tema, la coalició verda s’ha tornat a quedar encallada en el procés anterior al 9N, i UDC ha dit que respecta que la resta de partits acordin fulls de ruta, però que ells es pronunciaran el juny, just quan havien decidit convocar la consulta interna.

Les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium a través de Carme Forcadell i Muriel Casals, han coincidit a l’hora de dir que estan convençudes que ICV-EUiA, UDC i CUP es sumaran a l’acord tard o d’hora “el text conté picades d’ullet tant a ICV com a UDC”, ha dit Forcadell. L’encara presidenta de l’ANC ha afegit, en referència a l’Estat, que “per a l’ANC no cal insistir més amb l’Estat, però seguirem expectants”. Casals ha volgut transmetre tranquil·litat als indecisos i als inquiets: “els passos a seguir estan molt ben pensats i treballats”. Les dues entitats treballaran a partir d'ara per eixamplar la majoria social pel 27S. Respecte a l’AMI, Josep Andreu, l’alcalde republicà de Montblanc i vicepresident signant del document, ha explicat que passat Setmana Santa l’entitat aprovarà una declaració de suport a l’acord, la ‘Declaració de Cervera’.

Iniciativa segueix encallada al 2013

Camats no dóna alternativa. Segueix parlant del dret a decidir, i diu que CDC i ERC l’han fet més petit, han triat el camí més estret. Demana tornar al consens ampli d’aquest ‘dret a decidir’, però no diu com es podria aconseguir que l’Estat acceptés el referèndum. “Totes les eleccions comptarien: les catalanes, les generals... […] proposem un nou pacte per la democràcia”. Iniciativa no se’n surt amb el discurs que ha de defensar, i aquest matí la co-líder del partit ha arribat a l’extrem de dir a Catalunya Ràdio davant de la pressió de Mònica Terribas, que la manera de que es convoqui el referèndum oficial era “de la mateixa manera que obligaran a negociar els actius i els passius a l’Estat, que negociïn el referèndum”.

 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
3 d'abril de 2015, 19.41 h

Si vols que les coses quedin clares has de parlar clar. Una “declaració sobiranista inicial” no és una "Declaració Unilateral d'Independència". De fet, no és res de res. I el Full de Ruta deixa clar que la proclamació de la independència (la DUI) no es farà fins el final, i nomès si els ciutadans aproven la proposta constitucional. Més mal fet, impossible!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
1 d'abril de 2015, 13.39 h

Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamos por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,que quieren ser libres,que no se sienten españoles,que quieren tener un futuro independiente y sin coacciones por parte del fascismo español del psoe y pp,upyd,etc
iNSTAMOS a los que se consideran españoles,a permitir,a tolerar,con mente abierta,que por fin,los pueblos puedan decidir sobre su ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
31 de març de 2015, 20.56 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aques... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
BEJOTA fletxa BCN
31 de març de 2015, 17.30 h

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentisteNació


TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS SOBRE EL TOTAL DE POSIBLES VOTANTES 9N: 28,40% (menos de uno de cada tres posibles votantes) TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS 9N SOBRE LA POBLACION TO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
31 de març de 2015, 15.57 h

#9 L'ignorant deus ser tú, (Bejota el infiltrat ). De debò !!!!!!!!!!!!ESTÁ PUBLICAT !!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
31 de març de 2015, 15.15 h

Quan un país A s'independitza de B, les lleis de B passen a ser absolutament irrellevants. És a dir, és igual si és inconstitucional!


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
BEJOTA fletxa BCN
31 de març de 2015, 13.43 h

Cataluña, ante el desafío secesionista.
El proceso secesionista se desinfla: de unir a
cuatro partidos a uno y medio.
ICV, CUP y la mitad de CiU (Unió) no forman parte del pacto suscrito por Mas y Junqueras para que Cataluña se separe de España en 2017 si logran mayoría en las autonómicas.

n.b. Marta ,Marta:l'ignorancia a Catalunya hA esdevingut una virtut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
31 de març de 2015, 11.10 h

OTRA PATADA HACIA DELANTE PARA SEGUIR MAMANDO DE LA TETA

CDC y ERC fijan la independencia para 18 meses después del 27-S
El texto acordado con las entidades soberanistas incluye otro referéndum para confirmar la secesión

Los firmantes confían en lograr una "geometría variable" de alianzas con la CUP, Unió e ICV-EUiA


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
NI ESPANYA NI FRANÇA: PAÏSOS CATALANS !! !! ★ !! !! fletxa CATALUNYA TRIOMFANT TORNARÀ A SER RICA I PLENA
31 de març de 2015, 10.35 h





ENDARRERA AQUESTA GENT TAN . . . F A N F A R R O N A . . . I TAN . . . C R E T I N A !! !! ★ !! !!



DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ !! !! ★ !! !!



(l' "autonomia" que ens cal és COM la de Portugal )




Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
PEPITU BRAGULAT fletxa Sant Feliu
31 de març de 2015, 10.30 h

Tots els partits que volen la Independencia han treballat de valent per aconseguir-la. Jo dono les gracies a CIU, per tots els pals a les rodes que a patit, tan a nivell de partit com del seu President Mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.