directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 09:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Brot d’esquizofrènia a La Vanguardia

En l’edició del diumenge, La Vanguardia va publicar un titular de portada diferent per a l’edició en català i la castellana

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 14 vots )
carregant Carregant

El rotatiu del comte de Godó dirigit per Màrius Carol, va oferir la informació del sondeig que havia encarregat sobre les eleccions del 27S titulant diferent en portada l’edició en català respecte la versió en castellà del mateix diumenge tres de maig. En concret, el titular en català deia: “CiU i ERC s’allunyen de la majoria absoluta”. La versió en castellà deia “CiU y ERC no suman y Ciutadans se dispara”.

L'edició en català del 3 de maig
L'edició en català del 3 de maig


L'edició en castellà del 3 de maig
L'edició en castellà del 3 de maig

Comparteix
   


Etiquetes

Els subtitulars també varien

El primer subtitular deia en català que “Ciutadans s’acosta a la segona plaça, la CUP puja i Podem flaqueja”. En castellà la cosa era més personal “La lista de Rivera roza la segunda plaza, sube la CUP y flojea Podemos”.

El segon subtitular canvia de forma molt subtil una paraula: “Fins a vuit grups podrien entrar en un Parlament inestable”. En castellà: “Hasta ocho grupos podrian entrar en un Parlament fragmentado”.

I finalment, el tercer subtitular és el que marca realment tendència: “El bloc sobiranista baixa i tindria el 47% del vot”. En castellà la cosa pinta molt diferent: “El bloque soberanista sigue estable con el 47% de los votos”.

Secessionisme lingüístic

El tercer subtitular deixa en evidència com la manipulació del diari unionista català s’acaba fent trampes al solitari. En català volen transmetre’ns que el procés va de cap a caiguda, que baixa de forma inevitable, mentre que en l’edició en castellà afirmen que es manté estable. Amb això La Vanguardia dóna per entès que la gent que llegeix l’edició en català ha de rebre un tracte i una informació sensiblement diferent a la que llegeix l’edició en castellà i viceversa.

El rotatiu dirigit per Màrius Carol entra en el perillós terreny de la diferenciació per raó de llengua, en un país on precisament aquest és un conflicte que no existeix. Només PP i Ciudadanos, amb l’ajut d’entitats com Convivencia Cívica Catalana, Societat Civil Catalana o d’altres organitzacions ultres es permeten amb total impunitat intentar crear un conflicte lingüístic on no existeix.

Xavier Sala-i-Martín avisa: l’enquesta manipula

L’economista ha dit aquest mateix matí en referència a aquest i d’altres sondejos a RAC1 que el tema de les enquestes funciona a través dels ajustos que fan d’acord amb l’empresa que els paga. És a dir, que les enquestes afavoreixen els interessos en els resultats a l’empresa (o el partit) que els encarrega. Això vol dir que les enquestes, fonamentalment, serveixen per manipular l’opinió pública i intentar-la dirigir cap a un interès concret, com és el cas. Sala-i-Martín també ha desvetllat aquest interès: crear el Podemos de dretes, l’eina que utilitzarà ara l’Estat per desestabilitzar Catalunya i abortar el procés. Aquest és el paper que la oligarquia espanyola i les clavegueres de l’Estat tenen reservat per a Ciudadanos.

El que sigui per aturar el procés

El diari intenta vendre una imatge de fracàs i desencís sobiranista en l’edició catalana, mentre que en la castellana utilitzen el rotatiu per fer propaganda subliminal del partit d’Albert Rivera, que és la força que a partir d’ara farà el paper que l’Estat tenia reservat per a Duran i Lleida i Unió Democràtica, qui ha fracassat en l’objectiu. Al diari ja li està bé el que sigui a canvi que Ciuidadanos aturi, si pot, el procés sobiranista ara que Duran ja està més que amortitzat (aquesta enquesta és la que li ha donat més expectatives de vot que mai a C’s, 26 escons).

El diari comet pràctiques no avalades per la seva Constitució

La Constitució de 1978, a la que tanta referència fan amb les seves consecutives crides al “seny” català, no avala les seves pràctiques. L’article 14 del capítol drets i llibertats diu així: “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.”
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
Jordi fletxa Barcelona
7 de maig de 2015, 14.15 h

En Marius Carol es un mediocre agraït que ha de tornar els favors que li han anat fent donant premis als seus patètics llibres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
6 de maig de 2015, 23.23 h

La Vanguardia hauria de reincorporar alló de "Española" del franquisme per ser més auténtica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Jordi fletxa Coloma de Besòs
6 de maig de 2015, 21.52 h

Deixem de comprar la vanguardia despres de tants anys. Ja n'estem ben farts de traïcions !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
6 de maig de 2015, 13.09 h

La Resistencia Antiespañola es una organización política revolucionaria que lucha por la Independencia de todos los pueblos ocupados por el estado español,y está compuesta por todo tipo de personas de esos pueblos : vascos, galegos, catalanes, leoneses, canarios,etc. Todo el que lucha por la libertad de los pueblos ocupados por el fascismo imperialista español tiene cabida en la Resistencia.

La Resistencia seguirá luchando por la libertad de los pueblos y naciones ocupados por el estad... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
5 de maig de 2015, 23.34 h

El meu avi compran la Vanguardia, el meu pare compran sempre la Vanguardia. Com els veu enganyar!!! Jo no compraré mai aquest diari, i ja he convençut al meu fill i net perque no caiguin en la tentació. Tota aquesta casta borbònica l' hem de treure de la nostra terra. Quan siguem lliures la companya dels Godó tindrà que vendre els seus diaris a Madriz.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
5 de maig de 2015, 21.11 h

#2

España eXpolia i roba cada dia a Catalunya !!!!!!! ¿VALE NENE ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS i CORRUPTES = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
5 de maig de 2015, 20.24 h






#14 Au, POBRET bejota, tu segueix fent l'impertinent maleducat, amb el teu "bombardeig per saturació", que l'únic que aconsegueixes, pobre ignorant, és confirmar-nos que els espanyolistes pancastellanistes sou gentussa impresentable que no us mereixeu viure a un país CIVILITZAT per què sou escòria.



Tu mateix, segueix demostrant alhora la teva pèssima educació i falta de respecte, i la teva misèria intel.lectual de cretí obtús i pesat.





Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
5 de maig de 2015, 19.19 h

#2
S´ha d´estar molt cec per dir això que diu. No li donaré cap argument contrari, perquè la pròpia enquesta, tot i pretendre donar un missatge negatiu, n´ha transmès un de força positiu


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
bejota fletxa bcn
5 de maig de 2015, 18.34 h

CONSULTA 9N .-TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS SOBRE EL TOTAL DE POSIBLES VOTANTES 9N: 28,40% (menos de uno de cada tres posibles votantes) TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS 9N SOBRE LA POBLACION TOTAL CATALANA: 23,85% (menos de un catalán por cada cuatro) OSEA, CONTANDO ELLOS LOS VOTOS.

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 37
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
5 de maig de 2015, 18.31 h


TIPIC D'AQUEST DIARI (Godó, Carol, Cuní) i tota la tropa espanyolista. Madrid, te bons aliats.

No es compra i no es veu tv8 i ja está. No ens podem auto-flagelar .


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.