directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els independentistes flamencs de l'N-VA, a una setmana de ser el partit més votat de Bèlgica

Tots els sondejos preveuen que serà la primera força del parlament federal

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Bèlgica celebra diumenge de la setmana vinent eleccions legislatives federals anticipades, motivades pels constants xocs lingüístics entre flamencs i valons per la regió de Bruxelles-Hal-Vilvorde, que van causar l'enèsima crisi de govern a mitjan d'abril. Però la principal novetat d'aquesta convocatòria rau en què tots els sondatges atorguen la victòria als independentistes flamencs del N-VA, amb percentatges que oscil·len del 22,9% al 26% d'intenció de vot de la comunitat neerlandòfona. Al xenòfob Vlaams Belang (soci de la Plataforma per Catalunya) li atorguen unes possibilitat d'entre el 10,3% i el 12,5% dels vots i, per primer cop, els valons partidaris de la integració de Valònia amb França tenen possibilitats d'entrar al parlament.
Flandes, bandera
Comparteix
   


Etiquetes
El partit liberal flamenc Open-VLD va decidir d'abandonar el govern federal el 22 d'abril perquè discrepava obertament sobre com s'estava mirant de resoldre el conflicte lingüístic latent a Bruxelles-Hal-Vilvorde. El primer ministre belga, el flamenc Yves Leterme (CD&V, demòcrata-cristià), va presentar la dimissió immediatament després al rei Albert II, que la va acceptar al cap de quatre dies.

Leterme, veient-se incapaç de redreçar la situació, ha optat per cedir el cap de cartell del seu partit a Marianne Thyssen, presidenta de la formació. Tot i això, tots els sondatges publicats fins avui situen Thyssen per darrere del N-VA, amb possibilitats electorals situades entre el 18,9% i el 19,5% dels vots. El partit que va motivar la crisi de govern, l'Open-VLD, tan sols suma el 12,4-14,8% d'intenció de vot.

Aquestes dades contrasten amb els resultats de les eleccions flamenques del juny de l’any passat, quan el CD&V va ser la força més votada (22,9%) i l’N-VA va quedar en cinquena posició, amb poc més del 13% dels sufragis i per darrere del Vlaams Belang, l’Open VLD i l’SPA. Si es confirmessin, serien uns resultats històrics per a l’N-VA, ja que seran tot els segons comicis en què el partit es presenta en solitari.

Valònia, regió de França
El partit való Rassemblement Wallonie France (RWF), partidari de la desintegració de Bèlgica i de la incorporació de Valònia a França, podria obtenir representació parlamentària -per bé que minòritària- per primer cop a la història.

A banda d'aquesta excentricitat que apunten les enquestes, els presidents dels quatre principals partits francòfons (PS, MR, cdH i Ecolo) ja tenen ben assumit que hauran de negociar amb l'N-VA l'endemà del 13 de juny per tal de garantir la governabilitat de l'Estat. Sobre la taula fins i tot s'ha arribat a posar la possibilitat de transformar Bèlgica en un estat de caire confederal -en comptes de federal, com és ara- per tal de satisfer en part la voluntat de llibertat dels flamencs.

Malgrat tot, quan només falta una setmana per a les eleccions, el nombre d'indecisos a ambdues comunitats es manté d'allò més elevat, amb el 27% de l'electorat que afirma que encara no ha decidit quina opció política votarà.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Guerau fletxa València
5 de juny de 2010, 13.14 h

valònia sempre ha estat una regió més de París, la cultura parisenca, frança no existeix més enllà de París, igual que el québec, es una extensió més de paris, la cultura francesa es la pura expressió del centralisme onanista parisenc. en aquest sentit no existeix França sinó es com a imatge de Paris. Catalunya no es conscient del mal que ens ha fet França fagocitant el nostre vertader país Catalunya-Occitània.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.