directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Per dignitat, Procés Constituent no hauria d’entrar a ‘Catalunya sí que es pot’

El partit de Teresa Forcades afronta una assemblea crucial aquest dissabte des d’una cruïlla on es barregen molts interessos, però, per sobre de tot, la dignitat

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

L’assemblea que aquest dissabte ha de decidir si Procés Constituent s’integra finalment a ‘Catalunya sí que es pot’, marcarà el devenir d’un partit molt petit i jove que ja s’ha trencat a causa de les contradiccions que han suposat les negociacions amb Podemos vers l’ideari independentista de la força alternativa. L’exclusió de la líder, la monja Forcades, després del sacrifici personal, hauria de fer replantejar l’estratègia de la formació.

El dilema de Procés Constituent és, en el fons, entre Espanya o Catalunya
El dilema de Procés Constituent és, en el fons, entre Espanya o Catalunya

Comparteix
   


Etiquetes

El plantejament inicial

Per dignitat, Procés Constituent no hauria de formar part de la coalició de partits que conformen la confluència d’esquerres ‘Catalunya sí que es pot’. La monja Teresa Forcades va demanar un permís d’exclaustració fa tot just uns mesos, per fer el salt a la política i liderar un projecte “o tornar al monestir”. L’objectiu de l’abandó temporal de l’hàbit no era passar-se a fer política de bar, sinó liderar tot un projecte que, segons l’ideari fundacional de partit, havia de ser una confluència d’esquerres independentista.

El pacte amb la CUP, l’error de descartar una opció rupturista i independentista

Seguint aquests preceptes, la coalició al Parlament amb la CUP semblava la idea més lògica. Però l’arribada del populisme d’esquerres de la mà de Pablo Iglesias i el desembarcament de l’axiconeguda Ada Colau a Barcelona varen fer replantejar una estratègia que, almenys a la capital de Catalunya, no semblava que girés l’esquena del tot a la independència. El projecte que dóna solidesa a la coalició de partits ‘Catalunya sí que es pot’ però, és una altra cosa. Ni es tracta d’una projecte rupturista ni tampoc és independentista. Forcades ja va patir un primer trencament a la seva formació quan va decidir apostar igualment per la confluència amb Iglesias, Herrera i Nuet. Vist des de fora, ningú no entén perquè Forcades no ha estudiat i explorat una proposta electoral de la mà de la CUP.

Lideratge rebutjat, honor ferit?

La possibilitat d’una llista unitària sense polítics on també s’hi inclogués la CUP, va estar a punt de fer canviar d’idea la monja exclaustrada temporalment. Amb aquesta opció descartada, Procés Constituent torna a mirar cap a Podemos. Reclama unes primàries on la pròpia monja s’havia postulat. Gemma Ubasart, la secretària general de Podemos a nivell de Catalunya, va tenir la primera mostra de despreci cap a la monja quan va dir que “el seu lideratge no és comparable al d’Ada Colau”.

El fet és que malgrat l’oferiment de la monja Forcades, Podemos i Iniciativa van decidir explorar l’opció Arcadi Oliveres, precisament l’altre impulsor de PC que mai s’havia mostrat disposat ni favorable a entrar en una candidatura, com ha demostrat aquests dies amb el seu rebuig reiterat. Una espècie de traïció encoberta i un intent de trencar la formació alternativa catalana. Des del primer dia, les idees i els plantejaments de Teresa Forcades, com la seva voluntat –i també el bagatge en qüestions de popularitat-, no han agradat a Podemos ni a Iniciativa, que probablement veuen que els podria fer ombra.

Procés Constituent només pot retornar al seny independentista o desentendre’s del 27S

Malgrat haver estat rebutjada diverses vegades per la confluència d’esquerres, la monja Forcades insisteix a picar a la porta de la formació. Dissabte es viuran hores crucials per aquesta jove formació en l’assemblea que tenen prevista on hauran de decantar-se cap al bucle espanyol, o fer una aposta ferma i decidida cap al procés de ruptura nacional i de canvi social de debò. Aquest és el projecte d’independència en el qual s’hi trobaran amb una força realment compromesa com és la CUP, i la resta de forces independentistes més la societat civil que estan lluitant per portar el país cap a la llibertat.

El dilema que es presenta a l'assemblea de Procés Constituent, és el mateix que es va trobar el protagonista de la nissaga de pel·lícules 'El Senyor dels Anells' quan ha de decidir si llençar l'anell a les flames o conservar-ne el poder. Forcades es troba a la cruïlla on ha de decidir entre Catalunya o Espanya, en les hores més transcendentals de la història del principat. Catalunya està en joc.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Muntsa fletxa Barcelona
24 de juliol de 2015, 17.43 h

A mi la Forcades m´ha decebut però que la dona aquesta la Ubasart la compari amb la Colau, és menystenible.No li arriben a la sola de la sabata.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
jordi fletxa BCN
23 de juliol de 2015, 12.58 h

Llàstima q. el procés no es quedés amb els de baix i es sumés al joc de partits . Llàstima no haver sumat a ajudar a cohesionar al poble


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
xiruca fletxa bcn
22 de juliol de 2015, 18.00 h

El fet de no tenir un estat a creat molts problemes d'identitat o potser diria que de identificació i molta confusió. Tot això s'ha utilitzat per subjugar-nos i tenir-nos controlats amb les lluites intestines, caïnites, fratricides i autodestructives. Amb l'autodi, el colonialisme, els colons conciènts, inconcients o militants. Immigració, emigració política. Genocidi cultural de tots mena. Això fa que no sàpigues per on navegues, qui son els bons i els dolents i el pitjor és que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
22 de juliol de 2015, 13.23 h

Omplim els balcons de pobles i ciutats amb senyeres i estelades en senyal de llibertat. Ara que venen milions de turistes i gent de tot el món a casa nostra i expliquem-nos. Expliquem al món el que està passant aquí. Ningú defensa una causa que desconeix. Catalunya vol viure en llibertat. FREEDOM FOR CATALONIA

Difonguem la nostra causa a favor de la Democràcia i llibertat, expliquem la lluita per la independència dels catalans. Catalans want to vote! Freedom for Catalonia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
gallineta fletxa barcelona
22 de juliol de 2015, 13.23 h

#12 tot aixo de negociar amb partits espanyolistes ja s¡ha fet


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Jordi fletxa Montblanc
22 de juliol de 2015, 13.10 h

Procés Constituent debería ir en coalición con la CUP. Una candidatura de la izquierda alternativa e independentista. De esa forma habría 2 listas unitarias independentistas que sumarían mayoría absolutísima en el parlament. Pero parece que la monja no está por la labor. Espero que desde la CUP se pueda trabajar en esa dirección pero como Forcades vaya de la mano del nuevo Felipe Gonzalez ( Pablemos ) me habrá decepcionado mucho. INDEPENDENCIA Y MARXISMO !!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Francesc fletxa Calders
22 de juliol de 2015, 13.05 h

Ni la Forcades, ni la Colau, ni els Iglesias ni cap redemptor de la societat. Tots els qui tenen fórmules miraculoses per arreglar-ho tot de cop, tenen perfil dictatorial. I és que les coses només s'arreglen d'una en una, amb paciència, cap clar i bona voluntat. Els altres sempre acaben en imposicions i dictadures.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Núria fletxa girona
22 de juliol de 2015, 12.32 h

les persones de Procés Constituent vam creure amb el 15M que la ciutadania estàvem madurs per a aconseguir una Catalunya independent i d'esquerres.
cosa que la CUP sembla que no creu.
un cop vist que l'objectiu inicial no era assolible perquè la CUP s'estima més no governar encara i augmentar el seu electorat a base de coherència, el PrC pot utilitzar el capital polític i electoral aconseguit en aquests dos anys en el sentit de l'esperit de l'objectiu inicial: una Catalunya independent i ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
22 de juliol de 2015, 12.06 h

#9
Puc entendre en part, la seva decepció amb aquestes dues formacions, però també li he de dir, que si ens posem pràctics (no pas puristes com en els processos històrics dels que vostè en fa esment), sortirem guanyant amb aquesta forca de dues opcions indepes. Pensi-ho pausadament i s´adonarà del guany que podem tenir. No hi haurà traicions aquesta vegada, per purismes mal entesos, li ben asseguro.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
22 de juliol de 2015, 11.59 h

Perdó, l´assemblea és oberta? perquè si de cas hi anem tots plegats i fem una votació a la búlgara.
És flipant això de la monja Forcades. Ara sí, ara no, ara roig, ara verd. Hi ha una dita en espanyol que fa : "culo veo, culo quiero" doncs nois, sembla això.
Les giragonces que ha arribat a fer el darrer mesI i mig aquesta senyora, fins i tot han marejat l´Oliveres que s´ho mira amb cara clarament desmillorada.
Per decència democràtica, aquesta formació hauria de fer costat a la C... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.