directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El fiscal demana que Castells, García-Bragado i Martí declarin per la permuta de l'Hotel del Palau de la Música

Sosté que Millet i Montull van fer valdre els seus càrrecs perquè col·laboressin en l'operació urbanística

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Tal i com ja va avançar directe!cat, la fiscalia demana que el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, declari com a testimoni per explicar la seva intervenció en la permuta de l'Hotel del Palau de la Música. Tot i les pressions polítiques que aturaven aquesta possibilitat, la fiscalia ha presentat avui una nova querella contra Fèlix Millet i Jordi Montull a qui acusa dels delictes continuats d'apropiació indeguda i tràfic d'influències que haurien comès durant la tramitació del projecte de l'hotel del Palau. Segons publica l'Avui.cat també hauran de donar explicacions el regidor d'Urbanisme i el dimitit quart tinent d'alcalde de Barcelona, Ramon García-Bragado i Carles Martí, respectivament. Tot i això, el tripartit ha desestimat que el conseller comparegui a la comissió d'investigació pel cas Palau, tal i com demanava CiU.
antoni castells
Comparteix
   


Etiquetes
Com ja va detallar divendres directe!cat, la implicació de Castells en el cas deriva d'un polèmic conveni signat entre Fèlix Millet i Antoni Castells per permetre edificar un hotel al costat del Palau de la Música on s'establia que la Generalitat cedia els drets d'edificació d'un edifici d'oficines situat al carrer Ciutat a les finques on s'havia de construir l'hotel del Palau, que tenien la qualificació d'equipament educatiu i que per tant no permetien aixecar-hi un hotel. A canvi de la permuta, l'acord fixava el repartiment entre el Palau de la Música i la Generalitat de les plusvàlues que generés l'operació urbanística.

Un conveni signat sense esperar els informes oportuns

Segons el fiscal, la signatura del conveni entre Castells i Millet es va fer a través d'un expedient administratiu pel qual es tramitava 'sense l'informe jurídic previ i preceptiu de l’Assessoria Jurídica del Departament que hauria de valorar la 'necessitat i utilitat' d'aquella operació de transferència de qualificacions.

L'advocat del Departament d'Economia va retornar la documentació a la Direcció General del Patrimoni sense emetre l'informe després de saber que el conveni s'havia signat el dia abans. A més, quan es va demanar l'informe no constava quina era la finca objecte de la permuta. Ni tan sols a posteriori hi va haver cap estudi per calcular la pèrdua patrimonial que implicava el conveni.

Un entramat urbanístic fosc

L'hotel del Palau de la Música va tenir una gestació rocambolesca. El projecte, actualment aturat per l'Ajuntament de Barcelona, partia d'un acord entre Fèlix Millet i l'Escola La Salle Comtal, pel qual el Palau pagaria obres al centre educatiu a canvi d'uns edificis adjacents a l'emblema modernista. L'acord va tirar endavant, però la propietat dels immobles de La Salle mai va passar al Palau de la Música, sinó que van anar a parar a Olivia Hotels, empresa presidida per Manuel Valderrama, ex-vocal de la junta del Palau, tal com es va saber després.

Aconseguits els terrenys, Fèlix Millet va impulsar-ne una requalificació al·legant la necessitat d'un hotel 'per donar servei als músics i usuaris del Palau', sempre fent veure que l'immoble seria propietat del Palau. Com que els edificis comprats a La Salle Comtal continuaven qualificats d''equipament educatiu', calia aconseguir requalificar-los d'alguna manera.

Per aconseguir-ho, Millet va adreçar-se al Departament d'Economia i Finances d'Antoni Castells, i en concret a la Direcció General del Patrimoni que dirigeix Imma Turu, per tal d'aconseguir un acord que beneficiés ambdues parts. El resultat de l'acord és el conveni signat entre el Palau i la conselleria d'Economia, que acorda la permuta dels drets d'edificació entre l'edifici d'oficines de la Generalitat al carrer Ciutat -un palauet a la Plaça Sant Jaume que, en estar 'catalogat' no permet augmentar-ne l'edificabilitat- amb els drets dels terrenys del Palau.

D'aquesta manera, els terrenys de l'hotel del Palau van deixar enrere la qualificació d'equipament escolar i van passar a disposar del drets d'edificabilitat del palauet de Sant Jaume, a canvi de pactar el repartiment proporcional de les plusvàlues que generés l'operació urbanística entre el Departament d'Economia i el Palau de la Música.

Aquesta requalificació va ser ratificada el juny, dies abans d'esclatar el cas Millet, per la Subcomissió d'Urbanisme de Barcelona, òrgan que depèn del Departament de Política Territorial i Obres Públiques del socialista Joaquim Nadal, de manera que es modificava el pla general metropolità i es canviava la qualificació dels edificis adjacents al Palau, passant de ser 'equipaments educatius' a 'ús hoteler'.

Un conveni investigat per la fiscalia

Ara la fiscalia investiga aquestes operacions, que van comptar amb el beneplàcit de tots els grups de l'Ajuntament de Barcelona menys ERC, perquè a la pràctica van comportar que la Generalitat 'minusvalorés' un dels seus edificis fent-li perdre valor patrimonial.

A la vegada, els experts consideren que el conveni entre Castells i Millet va signar-se sense subhasta pública, ja que s'hauria pogut treure molt més benefici d'una permuta similar amb més ofertants.

A més, l'acord final hauria resultat negatiu per la Generalitat, ja que hauria cedit els 5.501 metres de sòl edificable de les oficines al carrer Ciutat per una finca, la de l'hotel del Palau de la Música, que només sumaven 1.175 metres d'equipaments. A més la Generalitat i el Palau van acordar repartir-se les plusvàlues si l'operació urbanística culminava amb èxit, però no es va acordar cap compensació econòmica en el cas que l'hotel finalment no s'edifiqués, tal com sembla que passarà finalment.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Laura fletxa PPCC
10 de juny de 2010, 00.26 h

El Castells també? el Tripartit cada día fa més pudor


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Gerard fletxa Barcelona
10 de juny de 2010, 00.24 h

Segurament ERC no te gairebé cap cas de corrupció perque mai havien governat, ara que porten 7 anys sortirà de tot al haver-hi canvi de govern, Tripartit és molta corrupcio!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Gerard fletxa Barcelona
10 de juny de 2010, 00.22 h

El PSC es el mateix que ERC tiu... son partits diferents per son el mateix govern :S


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jordi fletxa Barcelona
9 de juny de 2010, 23.59 h

#10 Els d´ERC ataquem als corruptes siguin al govern, a la oposiciò, al mateix partit... En canvi els de CIU justifiqueu als corruptes si són dels vostres i els hi feu llibres per lloarlos.

Per això per cada 100.000.000 casos de corupciò a CIU, ni ha 0,0000001 a ERC


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Clara fletxa En Moviment!
9 de juny de 2010, 23.06 h

Increible que militants d'ERC que escriuen en aquesta pàgina ataquin al seu propi govern, el PSC. Que sou masoques, ximples, o uns aprofitats del poble independentista potser? CiU = Tot el que no representa el PSC. ERC = PSC que per això FORMEN GOVERN


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
9 de juny de 2010, 19.45 h

PER SI CAS i si encara hi ha algú despistat.... Cal EXPULSAR de tot arreu de la nació catalana i el mes aviat possible a la MÀFIA UNIONISTA SOCIALISTA i CONVERGENT que porta anys fen mal a Catalunya i al conjunt del seus ciutadans. Els lladres a la presó. Passa-ho..!!

MAS i MONTILLA son la mateixa porqueria..!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
nuria fletxa reus
9 de juny de 2010, 18.58 h

Sandra = ex-votant = CiU = trolls = botiflers = lladres


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
jm fletxa bcn
9 de juny de 2010, 18.13 h

No hi són tots ecs votant, manquen en Prenafeta, en Alavedra, en Molins, en Cullell, en Colom i una llarga llista de convergents i units.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
9 de juny de 2010, 17.18 h

Només cal veure la foto del començament...HI SON TOTS!!.

I és clar, amb un "responsable de formació" com aquest...qué es pot esperar?.

http://www.youtube.com/watch?v=8aKd-Lx-zlU


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Josep fletxa Barcelona
9 de juny de 2010, 17.17 h

la sociovergència a la banqueta, PSC i CiU més del mateix


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.